Slovenci zapravili fantastično izhodišče in ostali brez stopničk

Smučarski skoki 14. Jan 202417:48 > 18:05 1 komentar
Lovro Kos
Foto: Guliverimage

Skakalni spored v Wisli se je končal s posamično tekmo. Na njej so slovenski skakalci zabeležili lep ekipni uspeh, saj so Lovro Kos, Peter Prevc in Anže Lanišek osvojili 4., 5. in 9. mesto. A glede na rezultate prve serije je kazalo še bolje, saj so bili vsi trije omenjeni v igri za stopničke, toda na koncu ostali brez njih. Prve zmage v sezoni se veseli Japonec Rjoju Kobajaši.

Po sobotni tekmi dvojic, ko sta Anže Lanišek in Lovro Kos prepričljivo zmagala, so se skakalci za slovo od Wisle pomerili še na posamični tekmi. Pričakovanja v slovenskem taboru so bila visoka, orli pa so jih sploh v prvi seriji upravičili. Anže Lanišek je po polčasu zasedal drugo mesto, le dve desetinki za vodilnim Stefanom Kraftom. Lovro Kos je bil ob polčasu četrti, Peter Prevc pa šesti. Drugi nastopi se varovancem Roberta Hrgote niso izšli tako dobro, od trojice je napredoval le Prevc in zasedel peto mesto, kar je zanj najboljši rezultat po marcu 2022, ko je bil na stopničkah na finalu v Planici.

Lovro Kos je še četrtič to zimo osvojil četrto mesto, največ pa je v drugem poskusu izgubil zmagovalec petkovih kvalifikacij Lanišek, ki je pristal pri 121 metrih in padel na deveto mesto. Še slabše je že v prvem nastopu skočil Timi Zajc, ki se je ujel v vetrovno past in doskočil pri zgolj 61 metrih. Pozneje je bil zaradi neustreznega dresa še diskvalificiran. Enako se je že na petkovih kvalifikacijah pripetilo Žaku Moglu.

V boju za vrh je do prve zmage sezone, skupno pa že 31. v karieri, prišel Rjoju Kobajaši. Japonec je bil po prvem skoku peti, v drugo pa je postavil daljavo dneva pri 139,5 metra in za 5,1 točke ugnal vodilnega tekmovalca skupnega seštevka Stefana Krafta. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra je stopil še Andreas Wellinger. Kosu je do Nemca zmanjkalo 1,7 točke. Čeprav je Kraft v drugo zapravil zmago, pa je še 108. v karieri stopil na stopničke v svetovnem pokalu in s tem izenačil rekord Finca Janneja Ahonena.

Dosežki slovenskih skakalcev v Wisli:

Timi Zajc: 61 m / 4,2 točke in DISKVALIFIKACIJA

Peter Prevc: 125,5 m in 131,5 m / 258,6 točke

Lovro Kos: 127 m in 129,5 m / 260,7 točke

Anže Lanišek: 135 m in 121 m / 246,2 točke

Poljska turneja, novost v koledarju, se bo v torek nadaljevala s kvalifikacijami v Szczyrku, kjer bo v sredo posamična tekma. Turneja se bo prihodnji konec tedna končala v Zakopanah s klasično ekipno in posamično tekmo. Moštva se merijo za ekipno lovoriko, v katero se štejejo točke najboljših dveh skakalcev v kvalifikacijah in posamičnih tekmah ter držav na obeh ekipnih tekmah. Slovenija je še vedno v prepričljivem vodstvu, druga Avstrija trenutno zaostaja 51,2 točke, tretja Nemčija že 74,4 točke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje