Nepričakovani rez Mikaele Shiffrin

Alpsko smučanje 15. Feb 202311:47 0 komentarjev
Mikaela Shiffrin. Foto: Profimedia

Prva dama smučarske karavane Mikaela Shiffrin je ob vrnitvi na prizorišče tekem svetovnega prvenstva v Meribelu presenetila z odločitvijo o prekinitvi sodelovanja z dolgoletnim trenerjem.

Mike Day ni več trener najboljše alpske smučarke svetovnega pokala Mikaele Shiffrin. Ozadje dokaj nenavadne poteze, predvsem termin reza, ostaja nepojasnjeno. Domnevno naj bi prišlo do nesoglasij ob odločanju za spremembe v trenažnem procesu, Day pa je iz Evrope že odletel v ZDA. Razhod so medtem potrdili tako predstavniki ameriške reprezentance kot tudi 27-letna zvezdnica, ki je v Meribelu po kombinacijskem odstopu postala svetovna podprvakinja v superveleslalomu, nato pa se je za nekaj dni umaknila ter posvetila treningu veleslaloma in slaloma.

“Po sedmih sezonah sodelovanja sem se odločila, da se v nadaljnjo fazo kariere podam z novim vodstvom svoje ekipe,” je dejala Mikaela Shiffrin in se v izjavi za javnost Dayu zahvalila za pomoč in “predanost v zadnjih nekaj letih.”

“Mikaela Shiffrin bo nadaljevala z novim trenerskim vodstvom, še naprej pa ji bodo na voljo trenerji ameriške reprezentance,” pa so zapisali v vodstvu ameriške reprezentance, pri čemer niso navedli, kdo bo v nadaljevanju svetovnega prvenstva in nato tudi v zaključku sezone svetovnega pokala vihtel taktirko Mikaeline ekipe. Sklepati gre, da bo vsaj začasno to Eileen Shiffrin, sicer tudi tekmovalkina mama. V ekipi pa ostaja tudi Mark Mitter. Novega glavnega trenerja pa bo ameriški tabor, ki svoji prvi zvezdnici že tradicionalno namenja avtonomno ekipo znotraj ekipe, določil za prihodnjo sezono.

Globus, rekord …

“Dobro sem trenirala. Menim, da sem pripravljena na prihajajoči tekmi. To bo velik izziv. Pripravljena sem tvegati,” pravi Mikaela Shiffrin, ki bo v Meribelu nastopila še v četrtkovem veleslalomu in sobotnem slalomu, kjer bo skušala obogatiti zbirko kolajn z največjih tekmovanj. Ta trenutno šteje 12 odličij s SP in 3 z ZOI. Nato pa bo moči preusmerila v svetovni pokal, kjer ima na dosegu roke še peti veliki kristalni globus ter oba mala v tehničnih disciplinah. Obenem pa lovi tudi rekordno zmago. Do danes je namreč dobila 85 tekem svetovnega pokala. Z naslednjo se bo na vrhu večne lestvice izenačila z Ingemarjem Stenmarkom.

Slovenska enklava v ZDA

Ameriški trenerski tabor ima sicer tudi močan slovenski prizvok. Urban Planinšek deluje v moški ekipi za hitri disciplini, v ekipi za tehnični disciplini vlogo slalomskega trenerja opravlja Matic Skube. V Ameriki je dodobra uveljavljen tudi Marjan Černigoj, ki vodi žensko ekipo evropskega pokala, medtem ko pa je Mitja Kunc trener 19-letne Stelle Johanson.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!