Mikaela Shiffrin: ko je utrujena, pomisli na Tino Maze

Alpsko smučanje 5. Feb 202310:07 5 komentarjev
Mikaela Shiffrin. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger via Guliver

Najboljša alpska smučarka svetovnega pokala in prva zvezdnica svetovnega prvenstva, ki se bo z žensko kombinacijo v Meribelu začelo v ponedeljek, Mikaela Shiffrin se je v intervjuju za Eurosport globoko priklonila Tini Maze. Njena sogovornica v intervjuju pa je bila prav najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov.

Tina Maze se je v Meribel, kjer je pred osmimi leti še zadnjič smučala na najvišjih tekmovalnih obratih, vrnila v drugačni vlogi. Kot strokovna televizijska komentatorka Eurosporta bo v francoskem smučarskem središču spremljala tekme svetovnega prvenstva. Ena od njenih prvih nalog pa je bil intervju z Mikaelo Shiffrin.

Nekdanji tekmici se nista mogli izogniti Američankinemu lovu na rekordno število zmag in oznaki “goat”, ki v neposrednem prevodu sicer pomeni “koza”, kot priljubljena kratica pa označuje največjega vseh časov (greatest of all time). “Hecen izraz. Ob njem vidim le kozjega mladiča, ki meketa,” se je sprva pošalila ameriška zvezdnica, ki potrebuje le še eno zmago, da na vrhu večne lestvice ujame legendarnega Ingemarja Stenmarka (86 zmag).

Frida Hansdotter, Mikaela Shiffrin in Tina Maze: tekmuje le še srednja. Foto: Guliverimages

“Prevevajo me mešani občutki. Zame si tudi ti (Tina Maze, op. a.) ena največjih vseh časov. Kar je v svoji karieri naredila Lindsey Vonn, je bilo neverjetno. Stenmark? Morda bom presegla število njegovih zmag, ne pa njegove dediščine. V našem športu je več največjih. Preprosto se je skozi zgodovino alpskega smučanja nabralo preveč zgodb,” pravi Mikaela Shiffrin.

Dotaknila se je tudi Tininega desetletje starega točkovnega rekorda. V sezoni 2012/13 je namreč Tina Maze ob zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala osvojila kar 2.414 točk. “Ko sem utrujena, me prav ta rekord navdahne, da postanem še bolj čvrsta,” je dejala 27-letna Američanka, ki ima v domači vitrini že štiri velike kristalne globuse, a ni še nikoli presegla meje 2.000 točk.

V intervjuju sta omenili tudi vse močnejšo ameriško reprezentanco, spregovorili o izzivu nastopanja v vseh disciplinah in veliki vrnitvi ameriške zvezdnice po smrti očeta. Prav ta teden so od tragedije minila tri leta. Žalovanje je označila za proces. “Kot pri poškodbi. A poškodba je vidna, v tem primeru pa je poškodovana duša. Ni pravih smernic, kako premagati to. Po poškodbi kolena ti zdravnik reče, da je križna vez dovolj čvrsta za smučanje. Tukaj pa tega ni,” je ob tem dejala Mikaela Shiffrin.

SP 2023: program

ponedeljek, 6. februar:

11.00 kombinacija, superveleslalom, ženske

14.30 kombinacija, slalom, ženske

torek, 7. februar:

11.00 kombinacija, superveleslalom, moški

14.30 kombinacija, slalom, moški

sreda, 8. februar:

11.30 superveleslalom, ženske

četrtek, 9. februar:

11.30 superveleslalom, moški

sobota, 11. februar:

11.00 smuk, ženske

nedelja, 12. februar:

11.00 smuk, moški

torek, 14. februar:

12.00 ekipna paralelna tekma

sreda, 15. februar:

12.00 posamična paralelna tekma, ženske in moški

četrtek, 16. februar:

10.00 veleslalom, 1. vožnja, ženske

13.30 veleslalom, 2. vožnja, ženske

petek, 17. februar:

10.00 veleslalom, 1. vožnja, moški

13.30 veleslalom, 2. vožnja, moški

sobota, 18. februar:

10.00 slalom, 1. vožnja, ženske

13.30 slalom, 2. vožnja, ženske

nedelja, 19. februar:

10.00 slalom, 1. vožnja, moški

13.30 slalom, 2. vožnja, moški

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje