Nervoza je bila prisotna, a zdaj je led prebit

Smučarski skoki 14. Dec 202219:25 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Po vrhunski lanski zimi, ko so slovenske skakalke skupno zbrale kar 26 uvrstitev na stopničke, so na prvi skok na zmagovalni oder v novi sezoni čakale do šeste tekme. V nedeljo je v Titisee-Neustadtu tretje mesto osvojila novopečena športnica leta Urša Bogataj. Glavni trener Zoran Zupančič je ob tem občutil veliko olajšanja.

Za žensko smučarsko-skakalno reprezentanco ni ravno najlažje obdobje. Po zelo težko ponovljivi sezoni 2021/22, ko so orlice osvojile pokal narodov in tudi izvrstnem poletju, v katerem je Urša Bogataj briljirala na veliki nagradi, so do prvih stopničk čakali vse do šeste tekme. V nedeljo je v nemškem Schwarzwaldu tretje mesto osvojila prav dvakratna olimpijska prvakinja.

Ta je sinoči v Cankarjevem domu skupaj z reprezentančnimi kolegi in kolegi uživala v elegantnem večeru, na katerem je bila prav po zaslugi rezultatov iz Pekinga okronana za športnico leta 2022. Veliko dela v hramu kulture pa je imel tudi njen trener Zoran Zupančič, ki je poleg prevzema svojih nagrad nadomeščal še bolno Niko Križnar.

Foto: Aleš Fevžer

Kako velik kamen se je po stopničkah v Titisee-Neustadtu odvalil od srca?

Vsekakor so vsake stopničke dobrodošle. Upam, da je zdaj led prebit. Res je, da še nismo pokazali tistega, kar smo sposobni. Nekaj napetosti v skokih je v začetku sezone na tekmah bilo. Na treningih in kvalifikacijah smo pokazali največ, potem pa ne. To se nam je v preteklosti že dogajalo. Upam, da je zdaj pot res le navzgor.

Je bilo prisotne že kaj nervoze?

Če veš, da lahko, pa ne steče, pride do nervoze. Pride do napetosti. Izsiljuješ svoj dober skok in ta šport je zelo psihološki. Vsaka napetost se zelo hitro odraža na telesu in tudi ’zrak to težje sprejme’.

So bili razlogi tudi v opremi?

Ugotovili smo, da imamo velike težave z zaletno hitrostjo. Na zadnjih tekmah je bilo malenkost boljše. Če bomo naredili še korak naprej, bo za tekmovalke bistveno lažje. Pri tem smo najbolj odstopali, to pa se pozna tudi pri tehniki skokov. Upam, da to rešimo čim prej.

Prve ženske stopničke v sezoni 2022/23 – Urša Bogataj tretja v Titisee-Neustadtu. Foto: Profimedia

Posledica česa je to?

Težko je natančno oceniti, kaj je narobe. Lahko je kaj narobe s smučko, lahko je kaj narobe s pripravo smuči. To bomo zdaj reševali. Če ne bo steklo, bomo morali menjati opremo.

Čemu se boste posvetili v premoru dveh tednov pred silvestrsko turnejo?

Zaupati moramo v svoje delo. Veliko ne bomo spreminjali. Vidimo, kje so odstopanja. Imamo sistem, ki je do zdaj res dobro deloval. Tekmovalke se spreminjajo in če bodo enako odreagirale na isto delo, bomo videli šele pozneje. Mogoče so tudi tukaj spremembe.

So se cilji za sezono po petih tekmah kaj spremenili?

Analize ciljev bomo delali po sezoni. Sam jih ne bom spreminjal. S tem namreč nič ne dosežemo. Po koncu zime bomo rekli, ali so bili doseženi ali ne. Postavljeni so bili na podlagi lanske sezone. Letos se je v ženskih skokih ogromno spremenilo. Potrebovali smo tri leta, da smo prišli na vrh. Snovalci teh sprememb so potrebovali dva meseca.

Vsekakor je za ženske skoke in njihov razvoj dobro, da je vrh bolj strnjen. Imamo nekaj rešitev, upam, da se hitro najdemo z najboljšimi. Je pa vrh veliko bolj širok.

Si ta preskok obetate že na silvestrski turneji?

Imamo tekmovalke, ki bodo napadale skupno zmago.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!