Nov podvig: stara ljubezen v novi preobleki

Alpsko smučanje 21. Mar 202414:44 0 komentarjev
Rok Perko v Varsu. Foto: osebni arhiv

Hitrost je zanj stara ljubezen, zdaj jo je našel v novi preobleki. Nekdanji slovenski smučarski reprezentant Rok Perko se te dni preizkuša v hitrostnem smučanju, kjer je že presegel mejo 216 kilometrov na uro.

Potem ko je pred šestimi leti tekmovalne smuči postavil v kot, je Rok Perko ostal v tesnem stiku s športom. Adrenalinsko lakoto je med drugim tešil z zavojem v svet gorskega kolesarstva, natančneje v kategoriji enduro. Zvest je ostal tudi smučanju. In čeprav je že med aktivno kariero, med katero se je med drugim na znamenitem odseku Haneggschuss v Wengnu približal hitrosti 160 km/h, izzival drzne linije, se je zdaj odločil preizkusiti še lastne hitrostne meje. Te dni se dvakratni olimpijec, mladinski svetovni prvak in eden od le petih Slovencev s smukaškimi stopničkami svetovnega pokala mudi v Varsu.

Na sloviti francoski progi za hitrostno smučanje se namreč udeležuje preizkusov pred tekmami svetovnega pokala. Hitro je spoznal tekmovalni sistem, vpijal znanje in ob uveljavljenem konceptu postopnega dvigovanja startnega mesta začel popravljati osebne rekorde. V petem poizkusu, v katerem je strokovnjake navdušil stabilnostjo, je že drvel s hitrostjo 216 kilometrov na uro, kar je bil danes celo osmi rezultat v absolutni konkurenci. Svetovni rekorder Simon Billy je bil najhitrejši z dosežkom 220 km/h.

Rok Perko. Foto: osebni arhiv

Tržiški Ljubljančan pravi, da je do edinstvene izkušnje prišlo po spletu okoliščin. ”Verjetno se vsak smukač kdaj spogleduje tudi s hitrostnim smučanjem. Pri veliki večini ostane le pri idejah,” pravi Perko, hvaležen, da mu je vrata v hitrostni svet odprl Avstrijec Manuel Kramer. Po pridobljeni posebni opremi je prejel tekmovalno FIS kodo, in sicer kot slovenski reprezentant in član SD Ajdovščina, za pomočnika angažiral nekdanjega deskarja Žiga Sušo, vodstvo tekmovanja oziroma odbor za hitrostno smučanje pa mu je na podlagi alpske kartoteke odobril preskok kategorije S2 in s tem prižgal zeleno luč za nastop med elito.

Perko sicer poudarja, da se izziva tudi ni lotil z mislijo na rekorde. Gnala ga je predvsem svojevrstna smučarsko-hitrostna radovednost. Zdaj ne skriva navdušenja nad okoljem in občutki, poudarja pa, da ne gre za začetek nove tekmovalne kariere. Vseeno ga do konca tedna verjetno čaka še kar nekaj priložnosti, da lastno mejo hitrosti še premakne. To bo sicer odvisno tudi od vremenskih in snežnih razmer, ki v luči varnosti krojijo potek tekmovanj v hitrostnem smučanju.

Rok Perko in Žiga Suša. Foto: osebni arhiv

Rok Perko o tem resda ne želi izgubljati prav veliko besed, a velja spomniti, da je lastnik slovenskega rekorda Aleš Brezavšček. Nekdanji slovenski smukač, zdaj trener bosanskega smučarskega hita sezone Elvedine Muzaferije, je števec ustavil pri 240,6 kilometra na uro. Lastnik svetovnega rekorda je sicer že omenjeni Simon Billy, ki je prav v Varsu drvel s hitrostjo 255,6 km/h.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!