Po izjemnem zaključku sezone: Stvari lahko še izboljšamo

Z nedeljsko posamično preizkušnjo se je končala za slovenske smučarske skakalce izjemno uspešna olimpijska sezona. Po petkovi in sobotni zmagi so tokrat sicer ostali brez najvišje stopničke, ne pa tudi zmagovalnega odra, saj je zanje s tretjim mestom poskrbel Peter Prevc in tako na odličen način sklenil praznik Pod Poncami.

Tudi zadnji dan planiškega konca tedna ni razočaral, saj je znova postregel z dolgimi daljavami, tretjim mestom Petra Prevca in prvim Žiga Jelarja v skupnem seštevku poletov. Čeprav slovenski orli niso bili tako dominantni kot v petek, ko so se zvrstili od prvega do četrtega mesta, pa so znova poskrbeli za vrhunske izide, saj jih je kar pet končalo v najboljši sedmerici. Zmage se je razveselil Norvežan Marius Lindvik, velikega kristalnega globusa Japonec Rjoju Kobajaši, nagrada Planica 7 pa je odšla v roke Timiju Zajcu.

Jelar dokazal, da je iz pravega testa

“Verjel sem v svoje dobre skoke. Šel sem iz skoka v skok. Drugi je bil v primerjavi z ostalimi morda videti kratek, a vseeno zelo dober. V drugem delu se ni sestavilo, da bi šel prek 240 metrov, ki sem jih vseskozi gledal. A zaključek je sanjski. Ta kristalni globus ima težo. Ko ti postane jasno, kako si prišel do tega, šteje največ. Fenomenalno,” je dejal danes šestuvrščeni Jelar, ki je tako na najboljši možni način končal zaradi okužbe s koronavirusom zanj najtežjo sezono doslej.

Žiga Jelar

“Vseeno mi je, kam bo šel globus, tudi če posteljo odnesem iz sobe. To so sladke skrbi. Nekam ga bom že postavil. Nekaj dni bo na polici, da bom vse podoživel, nato pa bo odšel v vitrino,” je dejal 24-letnik, a priznal, da je že precej izmučen. .

“Zadnji tedni so bili zelo pestri in veliko sem potoval od Amerike, Norveške, do Finske in to je za moje telo še vedno utrujajoče. A sem se zbral. Dokazal sem, da sem iz pravega testa in se ne ustrašim.”

Peter Prevc od ranih ur “našpičen”

Še tretjič v treh dneh je na stopničke stopil danes najuspešnejši slovenski skakalec Peter Prevc. Najizkušenejši član reprezentance je bil z doseženim razumljivo izredno zadovoljen, še toliko bolj, ker so bili njegovi skoki prav na zadnji dan Planice najboljši.

Peter Prevc

“Odlično. Ni veliko za reči. V soboto so se mi prikradle napake, kar me je razjezilo, saj sem vedel, da se mi to ne sme zgoditi na ekipni tekmi pred domačimi navijači. Zaradi tega sem bil danes od ranih ur ’našpičen’. Uspeh je predvsem pomiritev za nazaj, za naprej pa me ne sme zaslepiti. Moram se zavedati, kako sem prišel do tega,” je dejal Peter Prevc.

Cene Prevc se je končno zbudil

Kot otrok pa se je po svojem zadnjem nastopu sezone v ciljni areni veselil njegov brat Cene. Kako tudi ne, saj mu je z 246 metri uspela daljava dneva in osebni rekord.

“Po 14-dnevnem spancu sem se končno zbudil! Če pogledam nazaj, sem si narobe interpretiral nalogo, ki jo moram opraviti. Tudi z jezo tega nisem mogel pregrizniti. Na koncu sem si rekel, da grem na vse ali nič. Šel sem še bolj brezkompromisno, kar se je izkazalo za rešitev, saj sem končno začel leteti,” je povedal skakalec iz Dolenje vasi.

Cene Prevc. Foto: REUTERS/Borut Zivulovic via Guliverimage

Na koncu je dosegel sedmo mesto in tako kronal zanj najboljšo sezono doslej, saj je v skupnem seštevku končal v najboljši deseterici. S tem je dobil še dodatno vzpodbudo za nadaljevanje, saj se je dolgo šušljalo, da namerava skleniti kariero. “Lahko vam obljubim, da bom naslednjo sezono še v reprezentanci in bom še skakal,” je zatrdil Cene Prevc.

Lanišek z osebnim rekordom nahranil dušo in telo

Šestindvajsetletnik sicer ni bil edini Slovenec, ki je danes popravil osebni dosežek, saj je to uspelo tudi danes petouvrščenemu Anžetu Lanišku. V finalu ga je poneslo kar 244,5 metrov daleč.

Foto: AP Photo/Darko Bandic via Guliverimage

“Sezono sem zaključil na najlepši možni način. Z osebnim rekordom in telemarkom. Super. Bil sem brezkompromisen na mizi, imel lep tekoč skok, v drugem delu sem le še napadel in užival. Takoj sem vedel, da bo šlo daleč, saj sem v prvi seriji na mizi naredil precej veliko napako. Nahranil sem dušo in telo. To je bila je pika na i v celotnem vikendu. Ko vidiš črto za 250, 255 metrov te mika iti še dlje, a trenutno moram biti zadovoljen s tem,” se je smejalo Domžalčanu, ki je bil še drugo leto najboljši slovenski orel v seštevku svetovnega pokala. Osvojil je sedmo mesto.

“Sezona je bila uspešna. Imam več točk kot lani, prišla je prva zmaga, a bilo je tudi nekaj padcev. A bistveno je, da sem se znal vrniti in dobiti zaupanje vase,” je ocenil smučarski skakalec.

Zajčeva zahvala glavnemu trenerju

Zadovoljstva, da je ene najzahtevnejših sezon doslej naposled konec, ni skrival Timi Zajc, ki je na letalnici bratov Gorišek kazal najbolj konstantne skoke v celotni karavani. “Kakor je bil lep konec tedna, je bil psihično za nas zelo zahteven. Če potegnem črto, je vsak dobil tisto, kar mu pripada. Žiga globus, jaz Planico 7. Tako mi je ostalo še nekaj za drugo leto,” se je pošalil Zajc, ki si je po zadnjem skoku z največjim veseljem privoščil tudi pivo.

Timi Zajc

“Iz te sezone smo veliko potegnili in iz tega se lahko veliko naučimo ter stvari še izboljšamo,” se je v prihodnost že zazrl član skakalnega kluba z Ljubnega, za konec pa se zahvalil tudi glavnemu trenerju Robertu Hrgoti, ki mu je, kot je izpostavil, zelo pomagal.

“Rad bi se zahvalil Robiju, ker je ves čas verjel vame, da mi bo uspelo. Bilo je težko, saj se je vse delovalo, le na tekmah se ni sestavilo. On mi je dajal motivacijo in vlival upanje, da se bo vse poklopilo,« je sklenil Zajc.

Komentari

Vaš komentar