Po poteh Neymarja in Ronalda tudi Shiffrin in Odermatt?

Alpsko smučanje 31. Avg 202311:31 0 komentarjev
Smučarski center Trojena, projekcija. Foto: Profimedia

Potem ko so v Savdski Arabiji zadnje mesece z megalomanskimi prestopi zvezdnikov tresli predvsem nogometno javnost, si zdaj Arabci želijo vstopiti še v svet alpskega smučanja. Država bo namreč v gorah sredi puščave zgradila futuristično smučarsko središče, ki naj bi gostilo azijske zimske igre leta 2029. Načrtovan projekt za zdaj izgleda kot znanstveno fantastični film.

Cristiano Ronaldo, Neymar in Karim Benzema. To so najbolj zveneči nogometni zvezdniki, ki so sledili klicu arabskih milijonov in za svoje novo domovanje izbrali Savdsko Arabijo.

Športno vse bolj ambiciozna država pa se ne ustavlja samo pri nogometu. Savdska Arabija bo namreč leta 2029 gostila azijske zimske igre, kar se sredi puščavske države zdi kot utopičen scenarij. A za arabske milijone ni ovir. Na pobočju gore Jabal al-Lawz, ki se dviga skoraj 3.000 metrov nad zemljo, bo zraslo futuristično smučarsko središče Trojena. Dobrodošli v novi eri zimskega športa.

Če imaš denar, lahko sredi puščave postaviš smučišče in vodni park

Super moderni smučarski center naj bi zajemal kar 36 kilometrov prog, odprt pa naj bi bil tri mesece na leto. Izvedbeni načrt sicer ostaja precejšnja skrivnost, saj tudi visoko v arabskih gorah temperature le redko padejo pod ničlo, o snegu pa marsikatero leto ni ne duha ne sluha. Vseeno ni dvoma o tem, da bodo Arabci, ko bo megalomanska investicija zaživela v praksi, zagotovo kandidirali tudi za organizacijo tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Poleg smučarskega bo v celotnem državnem projektu, ki so ga poimenovali Neom, zajeta še cela kopica drugih investicij, kot so luksuzni otoki v rdečem morju in ogromni vodni parki sredi puščave.

Del projekta bo tudi največji vodni park na svetu. Sredi puščave. Foto: Profimedia