Nove reprezentančne dimenzije Luke Dončića (VIDEO)

Košarka 31. Avg 20235:45 0 komentarjev
Luka Dončić in Aleksander Sekulić. Foto: Guliverimages

Po stoodstotnem izkupičku v prvem delu svetovnega košarkarskega prvenstva na Okinavi in pred vključitvijo v skupino z Avstralijo in Nemčijo, ki bosta predstavljali oviri na poti do Manile, je selektor slovenke reprezentance Aleksander Sekulić stopil pred sedmo silo ter spregovoril o Luku Dončiću, dosedanjih predstavah, zdravstvenih težavah, pripravah na najtežja izziva …

Venezuela, Gruzija, Zelenortski otoki. Tri tekme, tri zmage. Resda povsem pričakovane, saj gre za tekmece, ki ne spadajo v najvišji košarkarski razred. Vseeno pa za tri dovolj kakovostne ekipe, da so lahko Slovenijo postavile pred raznolike izzive. Daleč najboljši odziv je zasedbe selektorja Aleksandra Sekulića ponudila na tekmi z Gruzijo, medtem ko pa je proti nasprotnikoma iz Južne Amerike in Afrike znala prelomiti tekmo in unovčiti konkurenčne prednosti.

Prav dejstvo, da se v drugi del tekmovanja, torej med 16 najboljših reprezentanc, Slovenija seli brez rezultatske praske, člane strokovnega vodstva navdaja z zadovoljstvom. Slednjega krepi še ugotovitev, da so poleg Luke Dončića, ki je vnovič razkazoval igralsko raznolikost, obenem pa v svoj reprezentančni lik vključil precej več vodstvenih odlik, dobro pripravljenost pokazali tudi ostali.

Mike Tobey je na trenutke že v olimpijski formi. Bine Prepelič je nesporno poletno reprezentančno odkritje. “Težava” obeh je, da sta v obstoječi rotaciji menjavi zanju precej šibkejši. Klemen Prepelič se je kot izkušeni rutiner in drugi igralski vodja odlično znašel v vlogi aduta s klopi. Svoje naloge vrhunsko opravlja tudi Aleksej Nikolić, medtem ko je Zoran Dragić znova nakazal obrambne vrline.

Prav vsi pa se dobro zavedajo, da jih v petek in nedeljo čaka precej težje delo. V novonastali skupini bosta namreč tekmeca Avstralija (petek ob 14.10), tretja reprezentanca z zadnjih olimpijskih iger, in Nemčija (nedelja ob 13.10), ki je bila tretja na lanskoletnem EuroBasketu. Tudi o tem je po koncu prvega dela SP 2023 s slovenskimi novinarji na Okinavi govoril selektor Sekulić.

Selektor Aleksander Sekulić po prvem delu SP 2023

O treh zmagah …

Nobena zmaga ni samoumevna. Vsako si je treba priboriti. Na našem hrbtu je tarča. Vsake ekipa je zaradi Luke Dončića še toliko bolj motivirana, ko se sooči z nami. Vendarle pa smo dosegli želeno. Gruzije, ki je bila med našimi prvimi nasprotniki najbolj kakovosten, smo se malce bali. Pomembne so tri zmage. Uvrstili smo se med najboljših 16 ekip in to s polnim izkupičkom. Prvi korak je torej za nami. Zdaj bomo videli, kako uspešni bomo v nadaljevanju.

O nadaljevanju …

Ko igramo proti favoriziranim ekipam, igramo bolje. Res pa je, da nas čakata dve super kakovosti ekipi. Avstralci imajo z devetimi košarkarji iz lige NBA zelo atletsko zasedbo. Nemci pa so v primerjavi z lanskoletnim EuroBasketom, na katerem so osvojili kolajno, še okrepljeni. Veselim se teh tekem.

O Dončiću kot vodji …

Luka je kapetan. Te vloge se je lotil zelo resno. Na ta način želi to manifestirati na vseh tekmah. Iz leta v leto je boljši košarkar. V reprezentanco vedno vnese nekaj novega. Ta vloga mu lahko pomaga, ne le v reprezentanci, temveč tudi v klubu. Vesel sem, da Luka takrat, ko je najtežje, prevzame vodilno vlogo.

O tarči in sodniški zaščiti …

Luka je tarča bolj grobe in fizične obrambe. Poleg tega je košarkar, ki veliko igra z žogo, zato bi v takšnih trenutkih lahko bil malce bolj zaščiten. Pa pri tem ne mislim, da bi morali sodniki iskati osebne napake, ki jih ni. Lahko piskajo tisto, kar so prekrški. Imam občutek, da se tekmeci Slovenije pogosto lotevajo z miselnostjo “sodniki ne morejo napisati toliko osebnih napak, kolikor jih lahko naredimo”. Ne bomo negodovali. Iskali bomo rešitve.

O prilagojeni igri …

S tem smo se v štabu veliko ukvarjali. Minula tekmovanja in pripravljalne tekme so pokazale, kako želijo tekmeci Luko izolirati in ga utrujati. Zato je sistem postavljen tako, da vključuje tudi druge košarkarje. Ena od prilagoditev je organizator igre, ki prenaša žogo v napadalno polovico.

O preostali enajsterici …

Ne potrebujemo le Dončića. Potrebujemo ekipo. Zato si seveda tudi ne želimo poškodb. Upam, da se bo Jaka Blažič kmalu vrnil, obenem pa tudi, da z Gregorjem Hrovatom ne bo težav. Fantje so deležni številnih udarcev. Vesel sem, da imamo odziv s klopi. Delujemo kot ekipa. Na tekmi z Zelenortskimi otoki na trenutke nismo delovali dobro. Smo pa znali prebroditi slabe trenutke.

O vrnitvi Jake Blažiča …

Težko odgovorim. Dan za dnem. Ko bo s strani zdravniške službe dobil zeleno luč za treninge, se bo ekipi priključil tudi na tekmah.

Vse o košarkarskem svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, ki ga na naši spletni strani podrobno spremljamo, si lahko preberete na Sportklubovi podstrani SP 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!