Pogledujejo proti začetku sezone, a tudi Pekingu

Zimski športi 14. Okt. 202118:47 > 18:582 komentarja
Delite:
zimski športniki
Foto: SZS

Planica je pred pričetkom zimske sezone gostila tekmovalce in tekmovalke vseh sedmih disciplin pod okriljem Smučarske zveze Slovenije (SZS). Vrhunec bodo za večino predstavljale olimpijske igre, ki jih bo med 4. in 20. februarjem prihodnje leto gostila kitajska prestolnica Peking.

“V časih, ko so športniki že na vrhuncu svojih priprav, je izziv zbrati vse, zato nekateri že manjkajo,” je v nordijskem centru v Planici uvodoma povedal direktor SZS Uroš Zupan. Med povabljenci tokrat zato ni bilo najboljše slovenske smučarske tekačice Anamarije Lampič, ki je že odpotovala na priprave v Val Senales v Italijo, formo v tujini pa pilijo tudi predstavniki tehničnih disciplin v alpskem smučanju in smukačica Ilka Štuhec.

Čim bolje izkoristiti priprave v ZDA

Alpski smučarji tudi sicer v novo sezono že tradicionalno vstopajo kot prvi. Uvodna veleslalomska preizkušnja jih namreč čaka že prihodnji konec tedna na ledeniku Rettenbach v Söldnu.

“Priprave so bile zelo podobne preteklim, nekaj sprememb smo sicer opravili tako na snegu kot na področju kondicije, a gre za malenkosti,” je dejal smukač Boštjan Kline, ki bo na progo prvič stopil na smuku v Lake Louisu 3. decembra. “Do takrat se bo treba pripraviti čim bolje. Pred nami je še okoli sedem dni priprav v ZDA, kar bomo skušali čim bolje izkoristiti,” je pristavil Mariborčan.

Letošnja sezona v alpskem smučanju

Moški:

Število tekem: 37
Začetek sezone: 24. oktober (Sölden, Avstrija)
Zaključek sezone: 20. marec (Coourchevel, Francija)
Vrhunci: olimpijske igre (4. do 20. februar), Kranjska Gora (12. in 13. marec)

Ženske:

Število tekem: 37
Začetek sezone: 24. oktober (Sölden, Avstrija)
Zaključek sezone: 20. marec (Coourchevel, Francija)
Vrhunci: olimpijske igre (4. – 20. februar)., Maribor (8. in 9. januar)

Nika Križnar je na pravi poti

Kot za celotno smučarsko karavano bodo tudi za 30-letnika vrhunec sezone predstavljale februarske olimpijske igre. Športni veledogodek v Pekingu že nestrpno pričakuje zmagovalka velikega globusa v smučarskih skokih Nika Križnar, a v isti sapi dodaja, da bo poseben izziv zanjo predstavljala tudi premierna izvedba ženske novoletne turneje 31. decembra in 1. januarja na Ljubnem ob Savinji.

Nika Križnar
Foto: SZS

“Zimsko sezono že nestrpno pričakujem, čeprav moram popraviti še nekaj v tehniki. Sem na pravi pot in komaj čakam na olimpijske igre. Veselim se že tudi tekme na Ljubnem,” je izdala najboljša smučarka skakalka pretekle sezone, ki jo s stanovskimi kolegicami čaka najbolj naporna sezona doslej, saj je na sporedu kar 26 tekem.

Še dve preizkušnji več bodo imeli smučarji skakalci. “Želja je biti najboljši. Treniram na polno,” pa je bil kratek najboljši slovenski posameznik lanske sezone Anže Lanišek.

Letošnja sezona v smučarskih skokih

Moški:

Število tekem: 28
Začetek sezone: 20. november (Nižni Tagil, Rusija)
Zaključek sezone: 27. marec (Planica, Slovenija)
Vrhunci: novoletna turneja (29.december – 6. januar), olimpijske igre ( 4. – 20. februar), svetovno prvenstvo v smučarskih poletih (10. – 13. marec, Vikersund, Norveška), Planica (24. – 27. marec).

Ženske:

Število tekem: 26
Začetek sezone: 26. november (Nižni Tagil, Rusija)
Zaključek sezone: 27. marec (Čajkovski, Rusija)
Vrhunci: silvestrska turneja (31. december – 1. januar, Ljubno ob Savinji), Olimpijske igre ( 4. – 20. februar).

Jakovu Faku je iz leta v leto težje

Če bo imela Slovenija v skakalcih in skakalkah v prihajajoči zimi kar nekaj adutov za najvišja mesta, bo v biatlonu prvo ime znova Jakov Fak. Hrvat s slovenskim potnim listom, bo z reprezentančnimi kolegi sezono tradicionalno začel v Östersundu na Švedskem, prve tekme pa so predvidene 26. novembra.

Foto: SZS

“Kot vsako sezono si želim biti čim boljši, a je to iz leta v leto težje. Skušam doseči izide, ki zadovoljujejo moje ambicije, potem je vse lažje,” je dejal Fak, ki je avgusta vstopil v 35. leto.

Letošnja sezona v biatlonu

Moški in ženske:

Število tekem: 32
Začetek sezone: 27. november (Östersund, Švedska)
Zaključek sezone: 20. marec (Oslo, Norveška)
Vrhunci: olimpijske igre (4. – 20. februar).

Urevčeva ne dvomi v uspeh

V sorodni disciplini, in sicer smučarskem teku, v sezono z visoki ambicijami vstopa Eva Urevc, ki je letos zamenjala opremljevalca in presedlala s Fischerjevih na Salomonove smuči. “Pripravljena sem dobro in ne dvomim, da smo lahko uspešni. Upam, da bova z Lampičevo in ostalimi dobro pripravljeni za nov vrhunske rezultate,” se nadeja tekačica iz Gorij, ki je na svetovnem prvenstvu osvojila bron na ekipni tekmi prav v tandemu z Lampičevo.

Foto: SZS

“Danes že potujemo na ledenik v Italijo, kjer bomo preživeli prvih deset dni na snegu. Sledil bo še zadnji trening in nato že Skandinavija,” pa je pristavil najboljši slovenski tekač zadnjega obdobja Miha Šimenc, ki pa zaradi poškodbe v minuli zimi ni nastopal.

Letošnja sezona v smučarskih tekih

Moški in ženske:

Število tekem: 28
Začetek sezone: 26. november (Ruka, Finska)
Zaključek sezone: 20. marec (Tjumen, Rusija)
Vrhunci: Tour de Ski (28. december – 4. januar), Planica (22. in 23. januar), olimpijske igre ( 4. – 20. februar).

Košir še ni izgubil motivacije

Med množico mladeničev in mladenk, ki so se predstavili sedmi sili v idilični dolini pod Poncami, je po izkušnjah zagotovo izstopal deskar Žan Košir. Dobitnik kar treh olimpijskih odličij ni skrival želje, da bi pri svojih 37 letih v zimo vstopil nekoliko mlajši.

“Izkušnje sicer malo pomagajo, a tudi omejujejo. Imam še motivacijo, nisem še dosegel vsega, zato se tudi nisem odločil, da bi končal kariero. Temeljito sem se pripravljal v odličnih pogojih na ledenikih in upam, da si bom vzel tudi dovolj počitka, kar je lahko včasih ključ do zmage,” je poudaril Tržičan, za katerega bodo prihajajoče olimpijske igre že njegove četrte v bogati in uspešni karieri.

Letošnja sezona v deskanju na snegu

Prosti slog

Število tekem: 15
Začetek sezone: 4. december (ZDA)
Zaključek sezone: 19. marec (Spindlermühle, Češka)
Vrhunci: olimpijske igre ( 4. – 20. februar)

Alpsko deskanje

Število tekem: 14
Začetek sezone: 11. december (Banoje, Rusija)
Zaključek sezone: 20. marec (Berchtesgaden, Nemčija)
Vrhunci: olimpijske igre ( 4. – 20. februar), Rogla (5. marec)

Komentari

Vaš komentar