Pritisk nanjo ne vpliva dobro, zato si ga ne ustvarja

Foto: Guliverimage

Po odhodu Anamarije Lampič v biatlon mesto glavne nosilke rezultatov v smučarskem teku prevzema Eva Urevc. 26-letnica iz Zgornjih Gorij o tem ne razmišlja, lansko kalvarijo na olimpijskih igrah pa je že pozabila. Čeprav je glavni cilj sezone domače svetovno prvenstvo, pa si želi dobro nastopati tudi na tekmah pred in po šampionatu v Planici.

Specialistka za sprint Eva Urevc je pred olimpijskimi igrami februarja v Pekingu veljala za eno od tihih orožij slovenske odprave. Visoko je ciljala predvsem v ekipnem sprintu z Lampičevo, s katero sta v preteklih sezonah na tekmah dvojic kar nekajkrat stopili na zmagovalne stopničke, vključno s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu 2021 v Oberstdorfu.

Kar se je dogajalo v Pekingu, je pustila za sabo

A olimpijske sanje so se razblinile še pred odhodom na Kitajsko. Okužba s koronavirusom ji je vzela nekaj ključnih dni priprav. Bolezen je prebolela, ob prihodu v Azijo pa nov šok – test je pokazal nadaljnjo kužnost, zaradi česar je ob strogih pravilih morala v samoizolacijo. Po zlu je šlo še nekaj dni treninga, situacija pa je vplivala predvsem na njeno psihično stanje.

Na posamičnem sprintu je Urevčeva zasedla 46. mesto, v ekipnem pa sta z Lampičevo tekmovanje končali že po polfinalu. A to je le še grenak spomin.

Razočaranje iz Pekinga je prebolela. Foto: Guliverimage

“Tisto, kar se je dogajalo lani, sem pustila za seboj. To je preteklost, s tem se nočem obremenjevati,” je za začetek pogovora dejala Eva Urevc. In pogled usmerila v prihodnjo zimo: “Pripravljenost je takšna, kot trenutno mora biti. Prostora za izboljšanje je še kar nekaj, kar pa je logično, saj je do začetka sezone še dovolj časa. Forma se stopnjuje, upam, da bo prišla pravi čas.”

Kljub odhodu Lampičeve ni sprememb

O tem, kaj je cilj v sezoni 2022/23, ni nobenega dvoma – svetovno prvenstvo v Planici. “Želja je, da bo forma prav tam dosegla vrhunec. A v tej sezoni ne želim izpostavljati le ene tekme, prav vse za svetovni pokal bom vzela kot cilj sezone. Najbolj me zanima skupni seštevek, tako da je fokus na celotni sezoni, ne zgolj tisti dober teden v Planici,” dodaja Gorenjka.

Možnost, da bi pod Poncami nastopila tudi Anamarija Lampič, ki se je maja preselila v biatlon, je glede na zadnje dogajanje na relaciji panog smučarski tek-biatlon zelo majhna. Kako drugače je zdaj, ko v reprezentanci ni več prve zvezdnice zadnjih let?

“Ne bi rekla, da so kakšne razlike. Skoraj nikoli nisva skupaj trenirali, ona je bila vedno v posebni ekipi. Velikih sprememb trenutno ni, bo pa ta pozimi, ko ne bova skupaj tekli dvojic. Ampak ja … Tako je,” je glede nove situacije redkobesedna Urevčeva.

Z Anamarijo Lampič sta v ekipnem sprintu štirikrat stopili na stopničke, tudi na SP 2021, ko sta osvojili bron. Foto: Profimedia

Na dan tekme se mora vse iziti

A s slovesom Lampičeve bo večji del rezultatskih pričakovanj navijačev, medijev in tudi celotne panoge zdaj na ramenih Eve Urevc. Toda ta zato ne čuti nič več pritiska. “Sploh si ne pustim, da bi mi takšni pritiski prišli do živega, ker vem, da to name ne vpliva dobro. Tudi sama si jih ne želim ustvarjati. Vsakemu povem, da je vrhunec sezone svetovno prvenstvo v Planici in da so želje zelo visoke, a tudi prej je treba dobro tekmovati in pokazati vrhunsko formo. Z dobrimi rezultati pred SP je lahko potem prvenstvo še bolj uspešno.”

O konkretnih rezultatskih ciljih v enem najmodernejših nordijskih centrov ob koncu februarja in začetku marca prihodnje leto noče govoriti, a poudarja, da so visoki. “Tega ne skrivam, obenem se zavedam, da sem sposobna. Se mora pa vse poklopiti – smuči, zdravje, forma, dnevna forma … To je takšna tekma, da rabiš tudi nekaj sreče. Dobra pripravljenost je podlaga za dober rezultat.”

Priprave na sezono z domačim SP so v polnem teku: 

Daljše razdalje so podlaga za sprint

Slovensko smučarsko-tekaško reprezentanco od pomladi naprej vodi Norvežan Ola Vigen Hattestad. Ta je z izbrano vrsto sodeloval že pred leti, ko je bila aktivna še njegova partnerka Katja Višnar. Kako se pod taktirko nekdanjega olimpijskega prvaka znajde Urevčeva?

“Z njim se res super ujameva, njegov način dela mi zelo ustreza. Zdi se mi in tudi testi to kažejo, da sem letos v zelo dobri pripravljenosti že zdaj. Kar se tiče dela in treningov, ni nobenih težav. Ena od sprememb je, da več delamo na razdalji. Tudi moja želja je, da letos startam na čim več daljših razdaljah. Vsi vemo, da so sprinti vse daljši in težji, zato je to neka osnova za sprint, če lahko tako rečem. Več poudarka je na tem, a cilj so zagotovo sprinterske preizkušnje.”