Žalovanje v eni od najbolj smučarskih družin

Alpsko smučanje 6. Jan 202310:532 komentarja
Rosi Mittermaier (5. 8. 1950 - 4. 1. 2023). Foto: Profimedia

Smrt nekdanje olimpijske prvakinje Rosi Mittermaier (1950-2023) osvetljuje eno najbolj izrazitih družinskih zgodb v zgodovini alpskega smučanja.

“Zame je bila sošolčeva mama. Šele pozneje sem spoznala, da je bila smučarska superzveznica,” je v četrtek zapisala nekdanja nemška alpska smučarka Maria Höfl-Riesch in se tako odzvala na smrt sokrajanke iz Garmisch-Partenkirchna.

Rosi Mittermaier, ki se je v sredo poslovila v 73. letu starosti, ni bila le legenda omenjenega bavarskega olimpijska kraja, v katerem so stičišče našli številni zimski športi. Bila je ena od velikank alpskega smučanja, obenem pa protagonistka unikatne družinske smučarske zgodbe.

Tekmovala je v “črno-belih” smučarskih časih, natančneje v 60. in 70. letih minulega stoletja, ko še ni bilo izrazite specializacije po disciplinah. Prav zlata Rosi, kot so jo poimenovali nemški mediji, je poosebljala to širino oziroma vsestranskost. Predvsem na vrhuncu kariere, na olimpijskih igrah leta 1976 v Innsbrucku, kjer je postala prvakinja tako v slalomu kot smuku, v veleslalomu pa je za Kanadčanko Kathy Kreiner osvojila srebro.

Rosi Mittermaier in njena bera na OI 1976. Foto: Profimedia

Tudi v svetovnem pokalu je točke marljivo zbirala v vseh disciplinah. Pa na le točke. V domači vitrini se tako lesketa veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku za sezono 1975/96, ob tem je bila enkrat najboljša v slalomu in kombinaciji, enkrat druga v veleslalomu in še dvakrat druga v slalomu.

Zbrala je tudi deset zmag v svetovnem pokalu in skupno kar 41 uvrstitev med najboljšo trojico. Ob tem je zanimivo, da je pred 47 leti dvakrat na stopničke stopila tudi v Kranjski Gori, ko je Zlata lisica prvič gostovala na Gorenjskem. Ob koncu tega tedna bo že enajstič.

Družinska zgodba

Pečat v svetovnem pokalu so pustili tudi sestra, mož in sin, zato lahko govorimo o eni najbolj smučarskih družin. Tri leta starejša sestra Evi Mittermaier je bila ena od njenih tekmic, slavila dve zmagi in bila še petkrat na stopničkah. Štiri leta po koncu kariere se je Rosi poročila s Christianom Neureutherjem. Ta je ob šestih zmagah prejel štiri kolajne v slalomskem seštevku (dve srebrni, dve bronasti). Po smučarskih sledeh svojih staršev pa se je podal tudi prvorojenec Felix Neureuther, ki je veljal za slalomskega specialista. Podpisal se je pod 47 uvrstitev na stopničke, 13 zmag, štiri srebrne kolajne v slalomskem seštevku svetovnega pokala in pet odličij na svetovnih prvenstvih.

Komentari

Vaš komentar