S kritiko dregnil v slovensko smučarsko srce

Alpsko smučanje 11. Apr 202413:05 0 komentarjev
Dave Ryding. Foto: Profimedia

Britanski slalomski specialist Dave Ryding po sezoni številnih odpovedanih tekem odgovorne pri Mednarodni smučarski zvezi poziva k ukrepanju.

S tretjim mestom na slalomski preizkušnji v Madonni di Campiglio je 37-letni Dave Ryding še sedmič stopil na oder za zmagovalce svetovnega pokala. Ostaja pri eni zmagi, in sicer v Kitzbühelu leta 2022. Pravi, da še ni rekel zadnje besede. V karavani svetovnega pokala namerava vztrajati še vsaj dve leti, konkurenčnost pa je letos potrdil tudi z osmim mestom v slalomskem seštevku svetovnega pokala.

V pogovoru za BBC se je izkušeni Britanec resda dotaknil številnih nihanj, ob tem pa je odprl tudi poglavje odpadlih tekem, nazadnje v Kranjski Gori. Pri tem ne gre spregledati dejstva, da je pokal Vitranc zaradi vremenskih oziroma snežnih težav odpadel šele prvič v tem stoletju. Ryding vztraja, da je napočil skrajni čas za ukrepanje, in sicer za načrt B. Meni, da je na voljo dovolj smučarskih središč na nadmorski višini 3000 metrov, kjer bi lahko izvajali tekme. ”Zdaj pa marca načrtujejo tekme na vsega 800 metrih,” je dokaj neposredno v Kranjsko Goro kot slovensko smučarsko srce dregnil Ryding.

Kot alternativno in predvsem dolgoročno rešitev ponuja tudi tekme v dvorani. ”Ker poleti smučamo na ledenikih, sklepam, da se za zime še ne gre bati. Zdaj nam še ni treba v dvorane. Vem pa, da se gradijo, tudi v Savdski Arabiji,” razmišlja Britanec, ki se je sicer smučarskih veščin učil na plastični podlagi, zato v šali pravi, da bi bil na tovrstnih tekmah zagotovo ”precej dober”.

Koledarja svetovnega pokala za sezono 2024/25 sicer še ni na vidiku. Kot smo poročali že pred dnevi, naj bi ženski tekmi svetovnega pokala v Kranjski Gori sicer pripadel januarski (4. in 5.), moški pa februarski termin (1. in 2.). Ob tem so za zanimiv predlog poskrbeli Norvežani, ki pozivajo k preureditvi tekmovalnega koncepta z ločenimi sklopi tekmovanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!