Še dva, ki sta v slovo pomahala mnogo prezgodaj (VIDEO)

Cene Prevc
Foto: Profimedia

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih je po sobotnem spektaklu v Planici, ki jo je za čas tekme obsijalo sonce (pozneje je tudi deževalo), bogatejša za dve drugi mesti v statistiki, na drugi strani pa je zasedba orlov izgubila dva člana. Po Boru Pavlovčiču, ki je kariero končal že v petek, sta danes zadnji skok v karieri opravila še Tilen Bartol in Cene Prevc.

Če si bodo slovenski navijači prvoaprilsko soboto v Planici zapomnili po drugih mestih Anžeta Laniška in ekipe v zasedbi Lanišek, Timi Zajc, Domen Prevc in Lovro Kos (pa tudi po z datumom povezani, a neposrečeni šali, da bo kot predskakalka nastopila Ema Klinec), bo imel prvi dan četrtega meseca v letu 2023 posebno mesto tudi za Tilna Bartola in Ceneta Prevca.

Oba sta si namreč k nazivu smučarski skakalec nadela priponko ’nekdanji’.

Drugje ne bi šlo

25-letnemu Bartolu, ki je v Planici leta 2016 poletel do svetovnega rekorda (252 metrov), a ob tem padel, je pripadla čast, da se od dvajset tisoč glave množice navijačev poslovi kot prvi. V zadnjem poletu je užival, nanj pa se ni pripravljal nič drugače kot na ostale skoke v karieri.

“Škoda, da ni šlo do dvesto metrov, ampak predvsem sem si želel, da je varno. Na ’rampi’ sem bil zelo umirjen. Ko sem videl vse ljudi spodaj, ki me čakajo, so se pojavila zelo posebna čustva. Ampak zelo vesel sem, da so prišli,” je dejal dvakratni mladinski ekipni svetovni prvak. Priznal je, da mu je po 22 letih v tem športu ob slovesu težko.

Tilen Bartol
Foto: Aleš Fevžer

Kam pelje pot, še ne želi razkriti

“Trenutno ne najdem besed. Celo življenje sem v skokih. Ampak enkrat se to mora končati. Vesel sem, da je spet toliko ljudi, navijačev. Ne morem si predstavljati, da bi kariero končal kje drugje kot v Planici. Da so zraven še domači, je še pika na i,” je dodal skakalec iz Loškega Potoka.

Odločitev ob slovesu je v njem vrela dalj časa. “Ko sem letos videl, da nisem zraven, sem dobil občutek, da je prišel čas, da zaključim,” je še pripomnil, obenem pa ostal precej skrivnosten, kaj bo počel v nadaljevanju življenja. “Ni še čas, o tem kdaj drugič.”

Zadnji polet Tilna Bartola:

Kot pravi Cene je želel še dlje

Če je Bartol svojo odločitev, da se poslavlja, uradno naznanil šele v začetku tedna, pa je bilo že vse od začetka zime jasno, da bo zadnji polet v karieri pod Poncami opravil tudi 27-letni Cene Prevc. Tudi njega je v izteku dočakala družina, tudi brat Peter.

“Bilo je približno tako, kot sem si želel. Da se poslovim tukaj, kjer sem v zadnjih letih že napol doma. V izteku so me res presenetili, nisem vedel, kaj se dogaja. Upal sem, da bom letel dlje. Ne morem iz svoje kože, vedno želiš bolje, dalje, hitreje. Sploh v skokih. Na zaletišču sem odklopil okolico, se osredotočil na nalogo v skoku. Drugače verjetno ne bi skočil niti dvesto metrov,” je dejal srednji od bratov Prevc.

Cene Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Novim izzivom naproti

Namesto živčnosti mu je bilo toplo pri srcu, na zadnji skok (218,5 metra) pa se je pripravljal na veliki napravi. V četrtek je preizkusil tudi letalnico bratov Gorišek. “Toliko, da smo naredili kljukico, da bo šlo vse gladko.”

Kljub temu ga ni zamikalo, da bi si premislil, vsaj ne v tem trenutku. Zdaj se posvetil različnim stvarem, pri čemur pa ga čaka poseben izziv. “Moral sem bom odločati, čemu reči ja in čemu reči ne. Če želim šolo dokončati v normalnem času, ne bom mogel početi vsega naenkrat,” je še dodal dobitnik moštvene srebrne kolajne na lanskih olimpijskih igrah, ki se je v zaključku pogovora za družbo v vseh letih skakanja zahvalil tudi predstavnikom medijev. “Mogoče še kdaj v prihodnje.”

Zadnji polet Ceneta Prevca:

Od skokov so se v zadnjih dveh letih poslovili štirje slovenski skakalci. Lani je smuči v kot postavil Anže Semenič, že včeraj pa je enako storil tudi Bor Pavlovčič. Neverjetno je, da imajo prav vsi osebni rekord boljši kot 240 metrov, a Slovenija tudi brez njih ostaja letalska velesila. To je danes z novim osebnim rekordom (225 metrov) dokazal 18-letni Rok Masle.

Osebni rekordi zadnjih skakalnih upokojencev:

Bor Pavlovčič: 249,5 metra

Tilen Bartol: 247,5 metra (252 metrov s padcem)

Cene Prevc: 246 metrov

Anže Semenič: 241 metrov (249,5 metra)