Anže Lanišek enkrat za vselej razložil, zakaj ga kličejo “žaba”

Smučarski skoki 20. Dec 202314:46 > 15:02 0 komentarjev
Anže Lanišek
Foto: Filip Barbalic

Anže Lanišek je na včerajšnji prireditvi Športnik leta 2023 prejel nagrado za "fair-play". Slovenski skakalni as je bil priznanja deležen zaradi geste ob zaključku lanske zime, ko je na podelitev prišel s kartonasto podobo poljskega kolega Dawida Kubackega. Ta je v Planici manjkal zaradi bolezni žene.

Tekmovalec skakalnega kluba Mengeš je za Sportklub govoril o tem, kaj mu nagrada pomeni in se kasneje navezal na zelo pomemben del sezone, novoletno turnejo.

“Dawidovi družini je pomagala moja bioterapevtka Meta (Razpotnik op. a.), žena Nastja pa je priskočila na pomoč s tem, da je posnela in poslala določene vaje. Vsak je pomagal na svoj način,” je oporo družini Kubacki pokomentiral Anže. Slovenski as ima od vseh “orlov” trenutno najbolj konstantne skoke. “Zelo si želim, da mi novoletno turnejo uspe celo osvojiti,” nas je nekoliko presenetil in nadaljeval: “Marsikaj je mogoče, forma je namreč v vzponu.”

Njegov adut je Nemec

Zgodba z vzdevkom Anžeta je največjim poznavalcem smučarskih skokov na sončni strani Alp sicer že znana, a jo je Lanišek znova osvetlil. Torej, zakaj ga javnost in predvsem prijatelji kličejo ‘žaba’? “To je stara anekdota. Ko smo se kot otroci na ulici šli igrico “Podiranje piramide”, sem moral po porazu naokoli skakati kot žaba, odet v zelen dres slovenske nogometne reprezentance. Takrat je namreč ravno vladala evforija ob uvrstitvi reprezentance na SP 2002, bilo pa je nekako ob mojem prehodu iz vrtca v osnovno šolo,” razlaga Lanišek.

Slovensko-poljska naveza

Lanišek je pojasnil, da sta s Kubackim od konca lanske zime okrepila vez. “Ni ravno tako, da si piševa vsak dan, a na turneji sva si tesna. Všeč mi je, da imaš – poleg sotekmovalcev iz reprezentance – lahko še s kom drugim konkreten pogovor, ne le čvekanje. Tudi s Kamilom Stochom imam v karavani zelo dober odnos. Veseli me, da smo po koncu tekem lahko med seboj prijatelji,” pravi Mengšan.

Ko je beseda spet zavila na prihajajočo novoletno turnejo, je Lanišek, poleg sebe, v vlogo favorita postavil enega izmed Nemcev: “Če se moram izločiti iz enačbe, je moj adut Pius Paschke. Moram priznati, da me je letos pozitivno presenetil.”

Anze Lanisek
Foto: Profimedia

Čeprav niti v moški niti v ženski konkurenci včeraj skakalci niti skakalke niso zaslišali svojega imena ob izboru za naj posamični dosežek leta, se Lanišek ni hudoval. “Kdorkoli dobi nagrado, si jo zasluži z dobrim razlogom. Vsak izmed prejemnikov je vsaj mene osebno prepričal in ničesar ne bi spreminjal,” je za konec diplomatsko pokomentiral včerajšnji izbor.

Najboljša uvrstitev Laniška v skupnem seštevku novoletne turneje je lansko 3. mesto.

Novoletna turneja se s kvalifikacijami za tekmo v Oberstdorfu začne 28. decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!