Ideja stoletja ali očiten rasizem?

Ameriški nogomet 20. Dec 20239:27 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

V ZDA si vodstvo lige ameriškega nogometa NFL že nekaj let beli glavo, kako narediti tekmo vseh zvezd (Pro Bowl) bolj zanimivo in še bolj privlačno za gledalce. Na milo rečeno kontroverzno idejo je prišel nekdanji tekač ekipe Pittsburgh Steelers Rashard Mendenhall, ki predlaga obračun med temnopoltimi in belopoltimi igralci.

V časih, ko se zahodni svet trudi za sprejetost vseh spolov, polti, veroizpovedi in nazorov, je nekdanji tekač ekipe iz železarskega mesta poskrbel za pretres.

Zmagovalec Super Bowla že kot novinec v ligi (sezona 2008), ki se je športno upokojil pred desetimi leti, je na družbenem omrežju X predlagal spektakel dveh prevladujočih ras v ameriškem nogometu, črne in bele, kar bi določilo, kdo je v najbolj priljubljeni panogi onkraj Atlantika boljši.

“Sit sem že tega, da na televiziji nekdanji povprečni beli igralci nogometa govorijo o tem športu kot analitiki. Sploh niste dobri v ameriškem nogometu. Ali obstaja možnost, da Pro Bowl nadomesti tekma “Vsi beli proti Vsem temnopoltim” in nas ti mucki nehajo učiti o tem, kdo je dober in kdo ne? Sem boljši kot vaš najboljši igralec vseh časov (Tom Brady op. a.),” je Mendenhall besnel na spletu.

Ali je bil nekdanji tekač Pittsburgha pri zapisu resen (oziroma trezen) ali ne, je stvar vaše lastne presoje, je pa komentar v ZDA dvignil ogromno prahu, predvsem pa naletel na morje kritik.

Teorija zarote?

Eden izmed uporabnikov omrežja X je hitro opozoril na ironijo: prav proti njegovi nekdanji ekipi Steelers je namreč letos belopoltemu tekaču Christianu McCaffreyju uspela fantastična predstava, sicer pa igralec moštva 49ers iz tedna v teden dokazuje, da talent za ameriški nogomet ni vprašanje rase.

Mendenhall je sicer stari prijatelj kontroverznih izjav. Tako se je v preteklosti znebil sporne izjave, da je potrebno povezanost Osame Bin Ladna z napadi 11. septembra 2001 dodatno raziskati, v zadnjem času pa je močno kritiziral tudi svojo nekdanjo franšizo.

Dejal je namreč, da za slabo sezono Pittsburgha ni kriv (temnopolti) trener Mike Tomlin, temveč vsi podajalci ekipe. Kenny Pickett, Mitch Trubisky in Mason Rudolph so – da, uganili ste – vsi bele polti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!