Brez presenečenja: Planica, kot smo je vajeni

Planica 2023
Foto: Aleš Fevžer

Na kongresu Mednarodne smučarske zveze (Fis) so pričakovano potrdili koledar za prihajajočo sezono v smučarskih skokih. Na njem bosta od slovenskih prizorišč znova Ljubno (pri dekletih) in Planica (pri fantih). So se pa opredelili tudi o prepovedi nastopanja Rusov in Belorusov.

Tako kot koledar v alpskem smučanju je Fis v teh dneh na 54. kongresu potrdil tudi koledarja prihajajoče zime za skakalke in skakalke. Ta od zadnjega predloga ni doživel nobene spremembe več, vrhunec pa bo tako od 26. do 28. januarja 2024, ko bo na Kulmu potekalo svetovno prvenstvo v poletih.

Moški koledar je sicer sestavljen iz 38 tekem – 32 posamičnih, treh ekipnih in treh superekipnih (v dvojicah). Zimska sezona se bo začela čez točno pol leta – 25. novembra v Ruki na Finskem, zaključek pa bo pričakovano v Planici. Letalnica bratov Gorišek bo najboljše skakalce sveta pozdravila v standardnem terminu (21. – 24. marec), torej dva tedna prej kot letos, ko smo prvi konec tedna aprila videli najpoznejši zaključek svetovnega pokala v zgodovini. V sredini januarja bomo prvič videli izvedbo poljske turneje, kjer bodo skakalci poleg Wisle in Zakopan prvič tekmovali še na srednji skakalnici v Szczyrku.

Nekoliko krajši je ženski koledar. Na njem je 28 tekem, vključno s superekipno tekmo dvojic v Zau. Ženske bodo zimo odprle 2. decembra v Lillehammerju, veliko bolj zgodovinski pa bo zaključek. 16. in 17. marca, tudi za konec norveške Raw Air turneje, se bodo dekleta za točke svetovnega pokala prvič merile na velikanki. Tako kot lani bo čast pripadla letalnici v Vikersundu. Priložnost za nastop bo dobilo 15 najboljših v skupnem seštevku svetovnega pokala, zraven pa bo še pet skakalk s posebnim povabilom Fis in organizatorjev. Vrhunec za Slovenke bo 27. in 28. januarja na Ljubnem ob Savinji, ki je prestižni novoletni turnir na lastno željo prepustil Garmisch-Partenkirchnu in Oberstdorfu.

Že veliko prej se bo seveda začela poletna velika nagrada (grand prix). Pri moških bo na sporedu enajst posamičnih, pri ženskah pa devet posamičnih tekem. Načrtovana je še ena mešana ekipna tekma. Začelo se bo z dvema tekmam ob koncu julija (28. in 29.) v Hinterzartnu, končalo pa 7. in 8. oktobra v Klingenthalu.

Pri Fis so se opredelili tudi do nedavnih navodil Mednarodnega olimpijskega komiteja, naj krovne zveze premislijo o ponovni vključitvi ruskih in beloruskih športnikov v svoja tekmovanja. Odločili so se, da ostane stanje nespremenjeno, torej da prepoved za omenjene skakalce in skakalce, ki je v veljavi od 1. marca 2022, še naprej ostane aktualna.