Smučarska prevetritev in 3,8 milijona evrov

Alpsko smučanje 25. Maj 202313:46 0 komentarjev
Ilka Štuhec. Foto: Profimedia

Medtem ko se kar nekaj slovenskih alpskih smučarjev te dni mudi na ledeniku Mölltal, je zbor panoge za alpsko smučanje potrdil tekmovalne ekipe in proračun za prihodnjo sezono.

Na seznam držav, ki so razkrile svoje smučarske karte za prihodnjo sezono, se je uradno “uvrstila” tudi Slovenija. Vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik in vodja reprezentanc Janez Slivnik sta namreč s programi na seji alpskega zbora prestala novo sito. V ogenj bosta na najvišji ravni poslala 16 smučarjev, najmočnejši železi pa bosta znova olimpijski podprvak in tretji veleslalomist zadnje zime Žan Kranjec ter druga smukačica svetovnega pokala Ilka Štuhec.

Nekaj negotovosti vseeno ostaja. Potrjeni proračun v višini slabih 3,8 milijona evrov namreč nima popolnega kritja. Načrt tako vključuje tveganje v višini 500 tisoč evrov, kar je v prvi vrsti posledica še odprtih pogovorov z delom aktualnih in potencialnimi pokrovitelji. Jeseni zato ni izključen niti proračunski rebalans.

Zaradi velikih podražitev v celotni smučarski verigi je moral vodja panoge na več ravneh zategniti pas. Znova je bil vpeljan tudi koncept participacije tekmovalcev, kar pomeni, da bodo smučarji sami krili stroške kondicijske priprave, del ekipe (Martin Čater in smučarji iz ekip evropskega pokala) pa bodo morali seči v žep za dodatnih šest tisoč evrov.

Meta Hrovat se pripravlja na vrnitev. Foto: Profimedia

Uradno je potrjena tudi precejšnja trenerska prevetritev. Medtem ko Klemen Bergant ostaja na čelu moške tehnične ekipe, pa smukaško sekcijo prevzema Aleš Gorza. Njegov donedavni šef Grega Koštomaj je prevzel vajeti ženske tehnične ekipe, kjer je nasledil Sergeja Poljšaka. Ta bo deloval kot slalomski trener pri moških. Skrbel bo predvsem za Štefana Hadalina, ki bo lahko po odločitvi za nadaljevanje kariere v kratkem računal tudi na uveljavljenega serviserja. To bo Miloš Machytka, nekdanji serviser Ester Ledecke in Katharina Liensberger.

Odprto je še vprašanje serviserja povratnice v smučarsko karavano Mete Hrovat, ki je presedlala na Headove smuči. Na terenu bo Kranjskogorčanka sodelovala predvsem z Nejo Dvornik, medtem ko pa se je Ani Bucik priključila povratnica po poškodbi Andreja Slokar.

V reprezentanci po dolgih letih prvič ni Tine Robnik, ki je pred tedni naznanila tekmovalno upokojitev. Boštjan Kline bo po drugi strani fazo rehabilitacije krepko podaljšal, za Klemna Kosija pa v ekipi ni prostora, a vztraja pri nadaljevanju kariere v lastni režiji.

Slovenska smučarka reprezentanca 2023/24

Moški

Ekipa za tehnični disciplini: Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Tijan Marovt

Trener: Klemen Bergant

Ekipa za hitri disciplini: Martin Čater, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik

Trener: Aleš Gorza

Ekipa evropskega pokala: Rok Ažnoh, Anže Gartner in Miha Oserban

Trener: Rok Šalej

Žan Kranjec. Foto: Profimedia

Ženske

Ekipa za tehnični disciplini: Ana Bucik, Neja Dvornik, Meta Hrovat in Andreja Slokar

Trener: Gregor Koštomaj

Ekipa za hitri disciplini: Ilka Štuhec

Trenerka: Darja Črnko

Ekipa evropskega pokala: Anja Oplotnik in Nika Tomšič

Trener: Aleš Valenti