Družina smučarskih skokov dobiva novo članico

Smučarski skoki 19. Apr 202317:00 > 20:27 0 komentarjev
Yuki Ito Ema Klinec Nika Križnar
Foto: Profimedia

Popularnost ženskih smučarskih skokov v zadnjih letih strmo narašča. Svetovnemu pokalu se tako v novi sezoni pridružuje še ena država, v kateri ta šport sicer nima kdo ravno bogate tradicije, vsaj eno tekmovalko pa bodo dobili enostavno tako, da jo bodo prestavili iz druge panoge.

Na področju smučarskih skokov vselej pronicljivi poljski mediji so v teh dneh opazili, da so na spletni strani Mednarodne smučarske zveze (FIS) objavljena imena športnic iz Litve, ki naj bi v prihodnji sezoni tekmovale v smučarskih skokih.

“Poglabljamo naše aktivnosti na področju smučarskih skokov in nordijske kombinacije. Na tem področju že dolgo nismo storili koraka naprej. Zadnje uradno držano prvenstvo smo organizirali leta 1976,” je za skijump.pl potrdil predsednik smučarske zveze Litve Remigijus Arlauskas.

“Ko sem postal predsednik zveze leta 2010, sta delovali le tekaška in smučarska panoga. Že takrat sem obljubil, da bomo razvijali vse štiri olimpijske športe znotraj naše zveze. Verjel sem, da bomo Litovci kmalu znova skakali na smučeh. V zadnjih letih smo se posvetili smučanju prostega sloga, zdaj so na vrsti smučarski skoki. V načrtu imamo posodobitev skakalnice v Vilni, verjetno bomo zgradili tudi novo v mestu Druskininkai,” še dodaja Arlauskas, ki na tem področju pričakuje tudi pomoč oziroma smernice FIS-a.

Litovski alpski smučar Andrej Drukarov je v lanski sezoni osvojil 28. mesto na veleslalomu v Kranjski Gori. Foto: Guliverimages

Skakalko našli v vrstah smučark prostega sloga

Ker je v državi že razvita panoga smučanja prostega sloga, bodo eno izmed športnic Litovci v smučarske skoke enostavno prestavili iz te panoge. Dres skakalne reprezentance bo tako v prihodnosti nosila 28-letna Kotryna Maldutyte.

“Potrdim lahko, da so smučarski skoki moj nov šport. Skupaj z ostalimi litovskimi skakalkami bomo to poletje zbrane na prvem pripravljalnem kampu, potem pa bomo videli. Smo šele na začetku, tako da je odprtih še kar nekaj vprašanj,” je za skijump.pl potrdila litovska zimska športnica, ki ji v smučanju prostega sloga sicer nikoli ni uspel preboj na najvišjo raven.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!