FIS prižgal zeleno luč tekmovalni revoluciji na norveški turneji

Smučarski skoki 10. Okt 20238:21 2 komentarja
Foto: Profimedia

Odbor za smučarske skoke pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) se je na zasedanju v Klingenthalu seznanil z novim tekmovalnim formatom na norveški turneji. Spremembe, ki naj bi tekmovanje naredile še bolj atraktivno, bodo v veljavo stopile že v prihajajoči sezoni.

Doslej je bil na t.i. turneji Raw Air zmagovalec določen na podlagi točk, ki so jih smučarski skakalci zbirali s skoki na posamičnih tekmah in kvalifikacijah oziroma prologih. A tekmovalne spremembe, ki so jih predstavili na ponedeljkovem zasedanju odbora za smučarske skoke in bodo v veljavo stopile že leta 2024, bodo enega od vrhuncev sezone močno spremenile.

Prihajajoča izvedba turneje, ki bo potekala med 8. in 17. marcem, se bo začela tradicionalno – s tekmama v Oslu. Kvalifikacije za sobotno posamično tekmovanje bodo na sporedu v petek, za nedeljsko preizkušnjo pa v nedeljo. Skupno bo tako na sporedu šest serij. A že po Oslu bo precej drugače, kot je bilo doslej, saj bo v igri za zmago na turneji ostalo le še najboljših 50, ki se bodo nato preselili v Trondheim. Kvalifikacij za preizkušnjo ne bo, skakalce pa najprej čaka tekma na srednji in nato še veliki napravi.

Foto: Profimedia

Sledil bo atraktiven zaključek na največji letalnici na svetu v Vikersundu. V kvalifikacijah bo znova nastopilo 50 skakalcev, a pravico za nastop na sobotni tekmi jih bo imelo le 40. Sledil bo nov osip, saj bo na zadnji tekmi dan pozneje imela pravico nastopa le še najboljša trideseterica v skupni razvrstitvi turneje.

Največja sprememba celotnega tekmovanja bo vidna prav na nedeljski preizkušnji, saj bo imela ta namesto običajnih dveh kar tri serije. V prvi bo nastopilo že omenjenih 30 skakalcev, v drugi le še dvajset, v velikem finalu pa le še najboljših deset. Za nameček vrstni red njihovih nastopov ne bo določen na podlagi druge serije, temveč razvrstitve na turneji.

Pri FIS so prepričani, da bo nova tekmovalna formula močno povečala atraktivnost turneje. Še posebej razburljiv bo namreč nedeljski finale treh serij, saj se bo lahko zgodilo, da vodilni na turneji izgubi zmago v čisto zadnji seriji, ker se mu ne bo uspelo uvrstiti med najboljših deset.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje