FIS: To ni svetovni rekord!

Smučarski skoki 25. Apr 202411:05 8 komentarjev

Na ekstremni skok Rjojuja Kobajašija v islandskem smučarskem središču Hlidarfjall se je uradno odzvala tudi Mednarodna smučarska zveza in jasno ter tudi dokaj pričakovano povedala, da polet (291 metrov) ne bo veljal kot novi svetovni rekord.

Japonec Rjoju Kobajaši je v Hlidarfjallu poletel kar 291 metrov daleč in s tem postavil nov mejnik v smučarskih skokih. Tako daleč človek na smučeh še ni poletel. Toda, počasi. Danes se je v sporočilu za javnost oglasila tudi Mednarodna smučarska zveza (FIS) in zapisala: “Kampanja je dvignila veliko prahu, toda polet japonskega skakalca ne bo veljal kot uraden svetovni rekord.”

Sklep je pričakovan, napovedali smo ga že, ko so v javnost pricurljali prvi islandski posnetki. Ker namreč skok oziroma polet ni potekal pod okriljem mednarodne zveze, znamka ne bo obveljala kot uradni svetovni rekord. Ta ostaja v lasti Avstrijca Stefana Krafta iz Vikersunda (253,5 metra), pri dekletih je kraljica poletov Silje Opseth (230,5 metra).

Spomnimo, omenjeno islandsko smučišče so za obiskovalce med poskusom Kobajašija hermetično zaprli, za cilj si je Red Bull kot podjetje, ki je stalo za projektom, zadalo 300-metrsko znamko, a tudi z izjemno dolgim poletom so bili zadovoljni.

Ne glede na stališče FIS, ki je sicer pričakovano, je Red Bull izpolnil osnovni namen. V svet je poslal spektakularne posnetke in znova poskrbel za ekstremen dogodek. Takšnih je bilo v preteklosti že kar nekaj. Poleg tega se ponudnik energijskih pijač vse bolj uveljavlja tudi kot športni velikan. Red Bull ima v svojem športnem oddelku trenutno najboljšo ekipo formule ena s serijskim prvakom Maxom Verstappnom, za Red Bull Leipzig uspešno nastopa slovenski nogometni reprezentant Benjamin Šeško, med drugim podjetje sponzorira olimpijsko prvakinjo v plezanju Janjo Garnbret. Biki vstopajo tudi v svet kolesarstva, pridružujejo se Rogličevi Bori. So tudi pokrovitelji smučarjev Lucasa Braathna, Henrika Kristoffersena, Dominika Parisa, Marcela Hirscherja

Rjoju Kobajaši. Foto: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

“Vsi uradni skoki in poleti morajo izpolnjevati stroga pravila pod okriljem FIS (FIS ICRs). Ta omogočajo tekmovanje dveh serij skokov z vsaj približno enakimi pogoji. Tekmovanje v smučarskih poletih mora temeljiti na FIS-certificiranem sistemu za merjenje razdalje in potekati na letalnici, ki je homologirana s predpisi FIS, da se lahko primerja z drugimi poleti in izpolnjuje pogoje za uradni rekord v smučarskih poletih,” so bili zelo neposredni pri krovni organizaciji. Dodajajo, da mora biti na prizorišču tudi nadzornik, ki preverja opremo skakalcev, kot na primer dolžino smuči, velikost kombinezona … Vsega naštetega skok Kobajašija na Islandiji ni izpolnjeval, zato se med uradne rezultate pač ne bo štel.

Za konec so dodali: “Upamo, da je bila ob skoku tekmovalca zagotovljena varnost. Veselimo se nadaljnjih skokov Kobajašija in njegov boj za uraden FIS svetovni rekord v poletih.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje