Granerud: Kot Norvežan imam občutek, da prihajam domov

Halvor Egner Granerud
Halvor Egner Granerud (Foto: Guliverimage)

Vodilni tekmovalec v letošnji sezoni svetovnega pokala v smučarskih skokih Halvor Egner Granerud je na prvenstvo v Planico prišel kot glavni favorit za zlato odličje. Kljub visokim pričakovanjem predvsem norveške javnosti pa sijajni skakalec zaenkrat deluje zelo mirno.

Vse od novoletne turneje dalje, na kateri je ponosno dvignil zlatega orla, se zdi Halvor Egner Granerud skoraj nepremagljiv. V letošnji zimi je zmagal že enajstkrat, še štirikrat je bil drugi in enkrat tretji. V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je tako zbral že 1652 točk in je na izvrstni poti, da po sezoni 2020/21 še drugič v karieri osvoji veliki kristalni globus.

Na svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju je prišel z jasnim ciljem osvojitve naslova najboljšega, status glavnega favorita za zlato odličje pa je potrdil tudi na četrtkovem treningu na srednji skakalnici, ko je bil po vseh treh skokih med najboljšimi.

Halvor, kako vam je zaenkrat všeč na svetovnem prvenstvu?

Vse je videti zelo lepo. Čeprav prvenstvo poteka v Sloveniji, pa imam kot Norvežan občutek, da prihajam domov, da svetovno prvenstvo prihaja domov, saj Planica verjetno velja za najbolj ikoničen kraj za smučarske skoke. Zdaj tu poteka še tekmovanje v nordijski kombinaciji in smučarskem teku. Veselim se že tekem.

V Planico ste prišli v sijajni formi. Kako zadovoljni ste s potekom sezone?

Ne morem se pritoževati, za mano je izjemna zima. Na to sem zelo ponosen. Skušal bom uživati v dejstvu, da imam še drugič v karieri priložnost, da na svetovnem prvenstvu nastopim kot vodilni skakalec v skupnem seštevku svetovnega pokala. To bom poskušal kar najbolje izkoristiti.

Za vami je trening na srednji skakalnici.

Prvi skok je bil kar v redu, zadovoljen sem bil tudi z zadnjim. Bilo je zelo izenačeno, zato bomo videli, kako bo v naslednjih dneh. A začetek je bil kar spodbuden.

Ne glede na to ali nastopate na velikih ali pa malih skakalnicah, ta čas se zdi, da ne morete skočiti slabo.

Seveda lahko skočim tudi slabo, a trdo treniram, da so tudi slabši skoki na koncu solidni. Delam na svoji stabilnosti. Ko greš v tekmo, je lepo vedeti, da si sposoben tudi v primeru slabšega skoka skočiti daleč.

V Planico ste prispeli z ogromno tarčo na hrbtu. Čutite pritisk?

Morda, a obenem to ni prvič, ko na svetovnem prvenstvu nastopam kot vodilni skakalec zime, zato vem, kaj pričakovati. Imam vse več izkušenj, kaj pomeni biti v takšnem položaju, kar mi zelo pomaga.

Komentari

Vaš komentar