Izdal knjigo o sebi, a je v 15 letih ni prebral: Čustva so premočna

Smučarski skoki 20. Maj 202414:50 0 komentarjev
Janne Ahonen
Foto: Profimedia

Legenda finskih smučarskih skokov Janne Ahonen se je minuli konec tedna mudil v Varšavi, saj je knjiga o njegovi življenjski zgodbi po 15 letih dobila tudi poljski prevod.

Petkratni svetovni prvak (dvakrat posamično, trikrat ekipno) je zadnje dni preživel na Poljskem, kjer je tamkajšnjemu občinstvu predstavil biografsko knjigo z naslovom Janne Ahonen, uradna biografija smučarsko-skakalne legende. Ta je na Finskem sicer izšla že leta 2009, v zadnjih letih pa je dobila še češki in nemški prevod. Po 15 letih je na voljo tudi v poljščini.

Na dogodku je Ahonen, dvakratni prejemnik velikega kristalnega globusa, priznal, da knjige nikoli ni prebral v celoti. “Iskreno lahko priznam, da ni preprosto govoriti o spominih. Deset let po tem, ko je bila knjiga izdana na Finskem, sem se jo odločil prebrati. Toda po treh straneh sem moral prenehati. Preprosto sem čutil val čustev, ne nujno slabih, tudi dobrih. Vse to me je presenetilo. Dve leti pozneje sem poskusil še enkrat in znova mi ni uspelo. To kaže, kako ti dogodki še vedno živijo v meni,” je dejal 47-letnik.

Janne Ahonen Jakub Janda
Četrto zmago na novoletni turneji (2006) si je razdelil z Jakubom Jando. Foto: Profimedia

Finec je s petimi zmagami na novoletni turneji najuspešnejši skakalec v zgodovini tega tekmovanja, prav tam pa je vedno čutil največje zadovoljstvo. Pa čeprav ob prvem slavju leta 1999 sploh ni dojel, kaj se dogaja.

“Prvič uspeha sploh nisem razumel. Vse se je zgodilo tako hitro in presenetljivo. Vedno sem občudoval Mattija Nykaenena, zato sem želel zmagati na turneji. A močno izkušnjo sem doživel šele ob drugi zmagi (2003, op. p.). Zmage na svetovnih prvenstvih ali drugih tekmovanjih se nikoli niso mogle primerjati s slavjem v Bischofshofnu 6. januarja, ko sem dvignil zlatega orla. Na četverico tekem se nisem nikoli posebej pripravljal, je bil pa to moj največji cilj, saj tam ni prostora za srečo, ampak zmaga najboljši,” je še razkril Ahonen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!