Japonka s čustvenim sporočilom za tekmice

Yuki Ito Ema Klinec Nika Križnar
Foto: Profimedia

Za japonsko skakalko Juki Ito je zelo pestrih nekaj dni. Potem ko po pravilih Mednarodne smučarske zveze (Fis) na zgodovinskih prvih ženskih poletih v Vikersundu sploh ne bi smela nastopiti, je dobila priložnost in zasedla tretje mesto. 28-letnica se je zdaj zahvalila tekmicam.

Za 28-letno Juki Ito je nekaj zelo pestrih dni. Potem ko je bila po dveh tekmah na odlični poti k uvrstitvi med petnajsterico v seštevku norveške Raw Air turneje, se ji je v Lillehammerju podrl svet. V prvi seriji je na olimpijski skakalnici že dobila zeleno luč za nastop, ko je japonski trener Tomoharu Jokokava še čakal na čim boljše razmere za svojo skakalko. Toda čakal je predolgo, znak za spust po zaletišču ji je dal po izteku dovoljenih desetih sekund.

Čeprav le za delček sekunde, pa je bila Ito diskvalificirana, v seštevku turneje pa je zaradi primanjkljaja dveh skokov zdrsnila na 20. mesto. Na zgodovinskih poletih v Vikersundu je lahko nastopila le petnajsterica najboljših, tako da bi po vseh pravilih Japonka današnjo tekmo morala spremljati le prek televizijskega zaslona.

Yuki Ito
Foto: Profimedia

Ker Ito velja za odlično skakalko na velikih napravah, so šle v akcijo ostale skakalke. Tudi Nika Križnar in Ema Klinec. Z objavami pod ključnikom LetYukiFly (Pustite Juki leteti) so pozivale odbor Fis za skoke, da Japonki vendarle dovoli nastopiti. In to se je tudi zgodilo.

Ito se je tekmicam zahvaljevala poimensko, enako je storila tudi z napisom na rokavicah. Da velja za odlično letalko, pa je dokazala na tekmi, ko je zaostala le za svetovno rekorderko in slovensko junakinjo Emo Klinec in domačinko Silje Opseth. V izteku in na podelitvi so jo večkrat premagala čustva, zdaj pa se je skakalnim tekmicam, a tudi velikim prijateljicam, zahvalila še z napisom na Instagramu.

“S strani skakalne družine sem dobila največje darilo v mojem življenju. Smučarske polete. Uresničile so mi sanje. Ne bi bila tam brez njihove pomoči. Hvala. Tusen takk. Danke schön. Thank you so muhc. Kiitos plajon. Merci becauop. Tako zelo sem ponosna na to družino,” se je vsem, ki so danes tekmovale na največji letalnici na svetu, zahvalila v njihovih jezikih.