Ko je slišala za dosežek Japonca, je mislila, da sanja

Smučarski skoki 14. Maj 202413:00 3 komentarji
Ema Klinec
Foto: Aleš Fevžer

Letošnja sezona za Emo Klinec ni bila tako uspešna kot predhodne štiri, zato je sijajna slovenska smučarska skakalka glede razkrivanja ciljev za prihajajočo zimo še precej skrivnostna.

Ema Klinec je v letošnji razvrstitvi svetovnega pokala zasedla 13. mesto, kar je njen najslabši dosežek po sezoni 2018/19. Kljub temu ji je uspelo trikrat skočiti na zmagovalni oder, med drugim tudi na sloviti letalnici v Vikersundu. Petindvajsetletnica je zdaj že z mislimi pri prihajajoči zimi, na katero se je začela pripravljati že pred nekaj tedni.

“Zadala sem si, da sebe oziroma svoje telo postavim na čim višjo raven in vidim, kam me bo to pripeljalo. Cilj je, da v zimo vstopim v dobri formi in z dobro opremo. Bom pa sproti videla, kako se bom počutila, kako bo potekalo testiranje opreme. Seveda si želim tekmovati tudi poleti, a če bom začutila, da potrebujem dodaten trening, si bom vzela čas zanj,” je povedala Ema Klinec.

Prvi vtis po zamenjavi trenerja za zdaj dober

Tako njo kot njene reprezentančne kolegice so ob vrnitvi z dopusta v reprezentanci pričakale velike spremembe. Na mestu glavnega trenerja je namreč Zorana Zupančiča zamenjal Jurij Tepeš, z njim pa sta v ekipo prišla tudi pomočnika Jan Jamnik in Gašper Arh.

Jurij tepeš
Foto: Aleš Fevžer

“Jurij je zelo motiviran. Čutiti je, da si želi. Tudi Jan Jamnik, ki skrbi za našo kondicijo, je predstavil nove vaje, ki mi predstavljajo dodaten izziv. Zdaj dela tudi kakšna druga mišica, za katero pred tem nisem mislila, da obstaja,” je svoje nove nadrejene pohvalila svetovna prvakinja iz leta 2021, precej bolj zadržana pa bila pri komentiranju odhoda Zupančiča, ki jo je pred tem vodil kar šest let.

“Mislim, da je tudi Zoran potreboval nekaj časa, da se je odločil. O tem niti nisem veliko razmišljala, raje sem se posvetila svojemu počitku. To je bil dogovor Smučarske zveze Slovenije in Zorana. Očitno so vsi začutili, da je treba narediti spremembo. Neka energija in svežina zagotovo bosta, a težko komentiram, v katero smer se bodo stvari pomaknile. Zagotovo pa je vtis zaenkrat dober,” je dejala Klinec.

Dosežek Kobajašija pozdravlja

Precej bolj je bila smučarska skakalka zgovorna ob komentiranju nedavnega neverjetnega dosežka Japonca Rjojuja Kobajašija, ki je aprila na Islandiji ob podpori slovitega pokrovitelja energijskih pijač poletel neverjetnih 291 metrov.

Ema Klinec
Foto: Aleš Fevžer

“Bilo je kar malo smešno. Ponoči sem se zbudila in nisem mogla zaspati nazaj, zato sem, ko sem videla novico, mislila, da sanjam. Dobro je, da se je to zgodilo. Predvsem z vidika popularizacije našega športa je bilo to potrebno. Vemo, da je Red Bull finančno močan, Rjoju pa je izjemen letalec. Celoten projekt so lepo izpeljali,” je zatrdila sogovornica in priznala, da bi si nekoč tako daleč želela poleteti tudi sama.

To niti ne čudi, saj slovi kot sijajna smučarka letalka. Ne nazadnje je lani z daljavo 226 metrov postavila svetovni ženski rekord, ki pa ji ga je letos odvzela Norvežanka Silje Opseth. “Rjoju ni zgolj prišel tja in skočil, temveč je moral pred tem opraviti tudi treninge v vetrovniku. V takšnem primeru bi tudi sama odšla na takšno letalnico. Se pa vse skupaj zdi kot znanstvena fantastika. Zanimivo mi je bilo, da hitrosti niti niso bile toliko večje kot v Vikersundu ali Planici, le doskočišče je bilo daljše. Se pravi, da bi morali v Planici le podaljšati doskočišče in bi verjetno lahko leteli podobno daleč,” je še pripomnila Klinec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje