Komaj čaka, da hladen finski zrak zareže v nos in pljuča

Smučarski skoki 23. Nov 202213:35 0 komentarjev
Peter Prevc.

Po daljšem premoru bodo smučarski skakalci ta konec tedna nadaljevali s tekmami v svetovnem pokalu. Druga postaja letošnje sezone je Ruka na Finskem, kjer je najbolj izkušeni član slovenske vrste Peter Prevc doživel že marsikaj.

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih je ravno danes krenila na sever Evrope, kjer jo v soboto in nedeljo v Ruki na Finskem čakata tretja in četrta tekma v svetovnem pokalu. Pred petkovimi kvalifikacijami bodo Lovro Kos, Timi Zajc, Anže Lanišek, Žiga Jelar ter Domen in Peter Prevc v četrtek opravili tudi prosti trening, kar bo sploh prvi stik s snegom v letošnji zimi.

Na uvodnih tekmah sezone v Wisli na Poljskem so skakalci namreč prvič v zgodovini svetovnega pokala pristajali na plastiki. Od Slovencev se je domov najbolj zadovoljen vrnil Lanišek, ki je bil na drugi preizkušnji drugi, pretirano nezadovoljen s 16. in 17. dosežkom pa ni bil niti Peter Prevc.

“V Wisli se je zdelo, da je moj zaostanek za najboljšimi velik, a niti ni bil, saj so bile razlike zelo majhne. Zaradi tega sem tekmi končal na slabši strani točk. A v Wisli je bila konkurenca vedno zgoščena. Letos se je to zgodilo pri daljavah med 125 in 130 metrov, lani, ko je bil sneg, pa smo bili vsi na kupu pri daljavah med 119 in 123 metrov,” je dejal 30-letnik.

Če naredi dober skok, ga ponese

Prednost domačega terena je sicer najbolje izkoristil Poljak Dawid Kubacki, ki je dobil obe preizkušnji, kar pa Prevca niti ni presenetilo. Sam meni, da gre tudi v nadaljevanju sezone resno računati na dvakratnega dobitnika kristalnega globusa. “Njegova figura v zraku je v primerjavi z lansko sezono nekoliko spremenjena. Mislim, da bo kar močen,” je ob druženju z novinarji v ponedeljek ugotavljal skakalec iz Dolenje vasi, a dodal, da tudi sam ne skače slabo.

Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

“Če naredim dober skok, me ponese, tako da verjamem, da je tudi moja figura v zraku dobra,” je razložil Prevc, v nadaljevanju pa razkril, čemu je dajal poudarek na treningih po vrnitvi s Poljske. “Predvsem na tem, da se ne smem ’ustrašit’ tekme. Da moram, četudi smučke včasih ne čutim najbolje, še vedno vztrajati. S tem izgubiš manj, kot če prekineš let.”

Želja je pristati pri drugi rdeči črti

Kot je povedal najstarejši od bratov Prevc, po številnih treningih, ki jih je v zadnjih dveh tednih opravil v Kranju in Planici, že komaj čaka na tekmi v Ruki, kjer bodo skakalce pričakale že povsem zimske razmere.

“Všeč mi je, da je tam že zima, da hladen zrak zareže v nos in pljuča. Zame je to eno najboljših prizorišč. Res je, da ni prav veliko gledalcev, a kraj ima svoj čar. Je umirjeno in kar nekoliko zaspano. Poleg tega je vse na kupu. Od tekačev, do nas in kombinatorcev. Cel dan se nekaj dogaja. Ker stanuješ tako blizu prizoriščem, slišiš napovedovalca iz apartmaja. Tudi skakalnica je vedno urejena tako, kot mora biti. Gledano v celoti, je vedno za vse poskrbljeno. Če smo pikolovski, nam jo tam mogoče občasno zagode le vreme,” se je razgovoril izkušeni smučarski skakalec.

Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

V Ruki je sicer doživel že marsikaj, čeprav zmage tam še nima. Leta 2012 in 2016 je bil tretji, dobro pa se je odrezal tudi lani, ko je bil šesti. “Res je, na stopničke sem tam prišel celo s padcem. Pravzaprav sem rabil kar nekaj časa, da sem se v Ruki povzpel nanje. Enkrat so me tudi diskvalificirali. Tudi takrat bi moral biti na zmagovalnem odru,” je spomine obudil Prevc, ki težko pove, kako se bo na skandinavski napravi odrezal tokrat, a kot je poudaril, je njegova želja pristati pri drugi rdeči črti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!