Primož Roglič bo znova izstopal

Kolesarstvo 9. Jan 20245:00 1 komentar
Primož Roglič
Foto: Primož Roglič/Instagram

Priprave najboljših kolesarskih ekip na začetek nove sezone so že v polnem teku. Potem ko so svoje cilje v prihajajočih mesecih še pred začetkom novega leta predstavili pri ekipah UAE Emirates in Visme-Lease a Bike, bodo ta teden v središču pozornosti kolesarji moštva Bora Hansgrohe s Primožem Rogličem na čelu.

Če sta Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar že razkrila, kateri bodo njuni glavni cilji v sezoni 2024, bomo jutri prvič v dresu novih delodajalcev na delu videli tudi Primoža Rogliča. No, vsaj kar se tiče medijskih obveznosti. Zasavec je po novem letu tudi uradno prestopil k Bori Hansgrohe, s katero se te dni pripravlja na Majorki, posamezne utrinke pa je s svojimi navijači že delil na družbenih omrežjih.

Pravega dvoma, o čem bo največ govora na sredini novinarski konferenci ni. Roglič je že selitev k Bori obrazložil predvsem z besedami, da si želi vloge kapetana v lovu na rumeno majico na dirki po Franciji. Kot so neuradno razkrili pri Global Cycling Network (GCN), naj bi se na Tour pripravljal na treh večetapnih dirkah: Pariz-Nica, Baskija in Dofineja, izpustil pa bo ardenske klasike ter dirki po Sloveniji in Švici.

Še preden bo bavarska zasedba na Balearih razkrila podrobne in uradne načrte, pa smo se zakopali v vse ekipe svetovne serije, pri katerih nastopajo slovenski kolesarji. Kakšno je njihovo kadrovanje in v kakšnih barvah jih boste v letu 2024 lahko prepoznali na cestah?

Bora Hansgrohe

Ostanimo še za nekaj trenutkov pri nemškem moštvu. Glavna kadrovska sprememba pri kuhinjsko-kopalniški ekipi je seveda prav prihod slovenskega šampiona, zaradi katerega se je v vrste Bavarcev preselil tudi belgijski trener Marc Lamberts. Novinci Daniel Martinez, Matteo Sobrero in Filip Maciejuk bodo skušali zapolniti vrzeli ob odhodih Nilsa Politta, Patricka Konrada, Ideja Schelliinga in Sama Bennetta. Predvsem pa Ciana Uijtdebroeksa, ki je izsilil selitev k Vismi.

Dobro novico za slovenske navijače pa je Bora sporočila že v sredini decembra. Za razliko od minulih let, ko je ekipa nastopala v temno zelenih dresih, so tokrat v sodelovanju z italijanskim Sportfulom pripravili osvežene drese, na kateri je desna rama fluorescentno zelene barve. Na ta način so poskrbeli, da bodo njihovi kolesarji na cestah bolj izstopajoči, v podobni barvi (rumeni) pa se je pri Jumbo-Vismi v prejšnjih letih domače počutil tudi Primož Roglič. Toda če bo avstrijska agencija za varstvo konkurence prižgala zeleno luč, da bi 51 odstotkov moštva prevzel gigant Red Bull, bi se dresi lahko že v kratkem znova spremenili …

Prihodi: Daniel Martinez, Emil Herzog, Alexander Hajek, Roger Adria, Sam Welsford, Primož Roglič, Matteo Sobrero, Filip Maciejuk
Odhodi: Patrick Konrad, Ide Schelling, Nils Politt, Matt Walls, Sam Bennett, Matteo Fabbro, Shane Archbold

UAE Emirates

Pri zasedbi prvega kolesarja sveta Tadeja Pogačarja ostajajo zvesti preizkušenim barvam, pa čeprav so njihovi letošnji dresi še bolj beli, kot smo jih bili vajeni. Izginili so namreč črni rokavi. Tega je sicer zaradi nastopanja v majici državnega prvaka navajen slovenski šampion, ki na večetapnih dirkah tako ali tako najraje vidi, če ne nastopa v primarnih barvah ekipe, temveč organizatorja (torej je v vodstvu v eni izmed posebej točkovanih kategorij).

Emirati bodo med kolesarji verjetno najbolj pogrešali Davideja Formola, Mattea Trentina in Pascala Ackermanna, katerih naloge bosta po novem opravljala predvsem Nils Politt in Pavel Sivakov. Ob Domnu Novaku, ki bo Pogačarju pomagal vsaj na Giru, pa bomo v UAE lahko spremljali še tri Slovence. Sveži upokojenec Jan Polanc je prevzel vodenje novoustanovljene razvojne ekipe, v kateri se bosta kalila Anže Ravbar in Gal Glivar.

Prihodi: Jan Christen, Pavel Sivakov, Nils Politt, Filippo Baroncini, Igor Arrieta, Antonio Morgado
Odhodi: Matteo Trentin, Pascal Ackermann, Ryan Gibbons, George Bennett, Felix Gross, Jan Polanc, Davide Formolo

Tadej Pogačar Tadej Pogačar
Foto: UAETeamEmirates / Fizza
UAE Emirates UAE Emirates
Foto: UAETeamEmirates / Fizza
Tadej Pogačar Tadej Pogačar
Foto: UAETeamEmirates / Fizza
Tadej Pogačar Tadej Pogačar
Foto: UAETeamEmirates / Fizza
UAE Emirates UAE Emirates
Foto: UAETeamEmirates / Fizza
UAE Emirates UAE Emirates
Foto: UAETeamEmirates / Fizza
Foto: UAETeamEmirates / Fizza
UAE Emirates UAE Emirates
Foto: UAETeamEmirates / Fizza
UAE Emirates UAE Emirates
Foto: UAETeamEmirates / Fizza
UAE Emirates UAE Emirates
Foto: UAETeamEmirates / Fizza

Bahrain Victorious

S povsem drugačnimi barvami se v novo sezono podajajo pri najbolj slovenskem moštvu v svetovnem kolesarstvu. Po letih v rdeči, črni in oranžni bosta Matej Mohorič, Matevž Govekar in druščina po novem nastopali v beli oziroma perlasti barvi. Podobno različico so Bahrajnci predstavili že na lanski dirki po Franciji, zdaj pa so se odločili, da bodo v njej nastopali vso sezono.

Na kadrovskem področju se bo zagotovo najbolj poznalo slovo Mikela Lande, ki bo v novem letu tekmoval kot moštveni kolega Remca Evenepoela pri Soudal QuickStepu. Ekipa je izgubila tudi dobitnika ciklamne majice na zadnjem Giru Jonathana Milana, na vhodnih vratih pa velikih imen ni bilo.

Prihodi: Finlay Pickering, Max van der Meulen, Torstein Traeen, Alberto Bruttomesso
Odhodi: Mikel Landa, Jonathan Milan, Heinrich Haussler, Filip Maciejuk

Bahrain Victorious Bahrain Victorious
Foto: Charly Lopez
Bahrain Victorious Bahrain Victorious
Foto: Charly Lopez
Bahrain Victorious Bahrain Victorious
Foto: Charly Lopez
Bahrain Victorious Bahrain Victorious
Foto: Charly Lopez
Matevž Govekar Matevž Govekar
Foto: Charly Lopez
Matej Mohorič Matej Mohorič
Foto: Charly Lopez

Visma-Lease a Bike

Poleg Rogličevega odhoda je najuspešnejša ekipa leta 2023 največjo spremembo doživela pri imenu. Ob koncu sponzorstva s trgovsko verigo Jumbo so Nizozemci novega imenskega sponzorja našli pri dobavitelju koles Pon oziroma njegovi podružnici Lease a Bike, ki bo združil moči z Vismo. Čeprav se je pričakovalo, da bo ob slovesu Jumba ’odšla’ tudi prepoznavna rumena barva, pa so ji ’čebele’ ostale zveste. Zasedba, v kateri bo še naprej tekmoval Jan Tratnik, je ohranila kombinacijo rumene in črne, po kateri je prav tako poznana med ljubitelji kolesarstva.

Kadrovsko je Primoža Rogliča nemogoče nadomestiti, zelo težko bo nadomestiti tudi vlogi pomočnikov Rohana Dennisa in Nathana van Hooydoncka, ki sta se poslovila od dveh koles. V velike čevlje slovenskega šampiona bo stopil belgijski čudežni deček Cian Uijtdebroeks, čigar način prihoda pa je dvignil veliko prahu. Vprašanje je tudi, kako hitro se bo na nov nivo prilagodil Američan Matteo Jorgenson.

Prihodi: Matteo Jorgenson, Ben Tulett, Per Strand Hagenes, Johannes Staune-Mittet, Loe van Belle, Bart Lemmen
Odhodi: Timo Roosen, Gijs Leemreize, Primož Roglič, Rohan Dennis, Jos van Emden, Sam Oomen, Tobias Foss, Nathan van Hooydonck

Visma Lease a Bike
Foto: Profimedia

Jayco AlUla

Z vidika barvne kombinacije je spremembo doživela tudi avstralska ekipa, pri kateri nastopa izkušeni slovenski sprinter Luka Mezgec. Če smo jih v zadnjih letih, odkar nosijo to sponzorsko ime, prepoznali v beli in svetlo modri barvi, so zdaj zraven dodali še temno modro in rdečo.

Največjo okrepitev so v zasedbi iz dežele tam spodaj našli v domačemu upu Calebu Ewanu, kar ob Dylanu Groenewegnu prinaša sprintersko konkurenco že znotraj moštva, obenem pa dvojne naloge za Mezgeca.

Prihodi: Max Walscheid, Davide de Pretto, Anders Foldager, Mauro Schmid, Caleb Ewa, Luke Plapp
Odhodi: Matteo Sobrero, Zdenek Štybar, Kevin Colleoni, Matteo Sobrero, Lukas Pöstlberger

Sezona na najvišji ravni se bo sicer začela že prihodnji torek z dirko v Avstraliji (Santos Tour Down Under), kjer pa slovenskih nastopov ne bomo videli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje