Lanišek se s sijajnim Norvežanom ne obremenjuje

Anže Lanišek; FOTO: Guliverimage

Po tekmah v Zakopanah na Poljskem smučarske skakalce ta konec tedna čakajo kar tri preizkušnje v Saporu na Japonskem. Odhoda na daljni vzhod se že veselita Anže Lanišek in Peter Prevc, nekoliko manj Timi Zajc. A glavni trener Robert Hrgota verjame, da se bodo stvari prej ali slej sestavile tudi pri 22-letniku.

Slovenski smučarski skakalci so se po napornem koncu tedna v Zakopanah, kjer so nastopili na ekipni in posamični tekmi, že vrnili k treningom. Zaradi obilne snežne pošiljke v začetku tedna, danes niso trenirali v Planici, kot je bilo sprva predvideno, temveč so vadbo opravili kar v telovadnici kranjskega stadiona, kar pa po besedah glavnega trenerja Roberta Hrgote ni pretirano pokvarilo njihove načrte pred nadaljevanjem sezone.

“Vremenskih pogojev ne moremo spreminjati. Ni večje drame, saj smo že v nekem ritmu. V tem delu sezone je bolj pomembna regeneracija in ne izsiljevanje dodatnih treningov. Doslej smo opravili več kot dovolj skokov,” je poudaril Robert Hrgota.

Lanišek pomirjen, Domen Prevc še vedno jezen

Slovenska zasedba se je sicer s Poljske vrnila z mešanimi občutki. Lovro Kos je bil nekoliko vznejevoljen zaradi svoje predstave na ekipni preizkušnji, na kateri je z rojaki zasedel četrto mesto, Timi Zajc močno razočaran, saj je v nedeljo ostal brez finala, Domen Prevc pa precej jezen, ker mu je na posamični tekmi v prvi seriji uspel dober skok, a ga je sklenil s padcem.

Domen Prevc
Foto: Profimedia

“Še vedno čutim nekaj bolečin zaradi padca. A bolj me jezi, ker sem celo novoletno turnejo govoril, da mi bo steklo, ko bom zamenjal smuči, nato pa padem. Imam nekaj modric, najbolj me boli vrat, a mislim, da bo vse v redu,” je dejal Domen Prevc, za katerega so padci tako redki, da se sploh ne spomni, kdaj se mu je ta pred Zakopanami nazadnje primeril. “Je ostalo kaj strahu? Če me boste spraševali, bo ostal, v nasprotnem primeru pa …,” je vse skupaj na šalo obrnil skakalec iz Dolenje vasi.

Največ razlogov za zadovoljstvo je imel znova Anže Lanišek, ki je v vetrni loteriji za vsega 3,4 točke zgrešil zmagovalni oder, a v skupnem seštevku ostaja na sijajnem tretjem mestu. “Zadnji skok v Zakopanah je bil zares dober. Z vetrom se niti nočem obremenjevati, saj smo vedeli, kakšna bo tekma. Veseli me, da ostajam miren, saj sem se v preteklosti znal prehitro razjeziti in dekoncentrirati,” je povedal Domžalčan, ki ta čas skupaj z Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom in Poljakom Dawidom Kubackim bije troboj za veliki kristalni globus. Predvsem Skandinavec je v sijajni formi, a kot je poudaril najboljši Slovenec, o tem, kako ga premagati, ne razmišlja.

Prej ali slej bo steklo tudi Zajcu

Glede na intenziven ritem tekem, ki ga imajo smučarski skakalci od novoletne turneje dalje, Slovenci prav veliko časa za razmišljanje o preteklih nastopih niti nimajo. Ta konec tedna jih namreč že čakajo tri preizkušnje v Saporu na Japonskem, kjer se bo Zajcu, Lanišku, Kosu, Žigi Jelarju, Domnu in Petru Prevcu pridružil še Žak Mogel.

Robert Hrgota
Foto: Gepa/Guliverimage

“Žak nas že čaka na Japonskem in trenira skupaj s Kanadčani,” je razkril Hrgota, vesel močne konkurence v ekipi, saj se je na svojem debiju na Poljskem izkazal tudi debitant Rok Masle, ki je z 31. mestom za las zgrešil finale. “Upam, da se na Japonskem izkaže tudi Žak, da se v ekipi ustvari zdrava tekmovalnost in da nihče ne misli, da ima zagotovljeno svoje mesto. Lepo je imeti v ozadju fante, ki trkajo na vrata,” je ugotavljal glavni trener, ki upa, da bo prej ali slej na tekmah steklo tudi Zajcu, saj 22-letnik vseskozi dobro skače na treningih.

“Če bi imeli preprost odgovor, bi to rešili že decembra. Predvsem gre za reči, ki jih ne moreš izsiljevati. Pri takšnih stvareh moraš biti potrpežljiv. Tudi v lanski sezoni mu ni steklo, nato pa se je domov vrnil s štirimi odličji z velikih tekmovanj. Verjamem, da se bodo stvari tudi pri njemu prej ali slej sestavile. Manjka mu le še ta preskok na tekmi, ki pa ga je že kazal. Verjamem, da bo to pokazal že na Japonskem,” je optimističen Hrgota.

Peter Prevc se že veseli dolgega potovanja

Peter Prevc
Peter Prevc; FOTO: Guliverimage

Sapora se sicer bržkone še najbolj veseli Peter Prevc, ki ima na omenjenem prizorišču kar štiri zmage. “Na Japonsko predvsem rad potujem, saj nas čaka 13-urni let, kar pomeni, da te nihče iz zunanjega sveta ne more motiti. Tam vse poteka nekoliko počasneje. Pozna se, da si na drugi celini in daleč od Evrope. Na tamkajšnji skakalnici sem doživel že marsikaj. Zelo lepe spomine imam predvsem na dve trojni slovenski zmagi. Kako bo letos pa bomo še videli,” je dejal Peter Prevc, ki je precej manj kot nad skakalnico v Saporu navdušen nad japonsko kulinariko. “Gre za hrano, ki je nimam najraje, čeprav sem se tamkajšnjimi rezanci počasi že spoprijateljil,” je še pripomnil najstarejši od bratov Prevc.

Komentari

Vaš komentar