Lanišek skrivnosten o novi inovaciji Petra Slatnarja

Smučarski skoki 7. Dec 202117:53 > 17:57 0 komentarjev
Anže Lanišek. Foto: The Yomiuri Shimbun/ AP Images via Guliver

Slovenski smučarski skakalci po uvodnih petih tekmah nimajo razlogov za nezadovoljstvo. V novo sezono so vstopili izvrstno in si priskakali že tri uvrstitve na zmagovalni oder. Tudi na račun novih vezi, ki jih je tekmovalcem, ki skačejo z njegovimi smučmi, letos priskrbel podjetnik Peter Slatnar. "Pred mojo zmago zanje ni bilo skoraj nobenega zanimanja," je priznal ta čas najuspešnejši slovenski skakalec Anže Lanišek.

Slovenski skakalci niso še nikoli doslej v novo sezono vstopili tako uspešnom, saj so Anže Lanišek, Lovro Kos, Timi Zajc in Peter ter Cene Prevc na uvodnih treh postajah skupaj zbrali že rekordnih 555 točk. Dobro formo so potrdili tudi na premierni ekipni tekmi v Wisli, kjer je bila Slovenija vse do zadnjega nastopa Laniška v igri za zmago. Preizkušnjo so sicer sklenili na tretjem mestu, a po zmagi in drugem mestu Laniška v Ruki poskrbeli še za tretje stopničke v letošnji zimi.

Konkurenca nove vezi tudi fotografirala

Po izvrstnih nastopih slovenskih orlov je z ušesi zastrigla tudi konkurenca in postala pozorna na prilagojene skakalne vezi, ki jih letos uporabljajo nekateri tekmovalci na smučeh podjetnika Petra Slatnarja. “Zanimivo, da je konkurenca nanje postala pozorna po moji zmagi. Tudi fotografirali so jih. Pred tem zanje ni bilo skoraj nobenega zanimanja,“ je z informacijo postregel najuspešnejši slovenskih skakalec letošnje in minule sezone Anže Lanišek.

REUTERS/LISI NIESNER
REUTERS/LISI NIESNER

Domžalčan je okovje prvič začel preizkušati poleti, v slovenskem taboru pa so zaenkrat prepričale tudi Lovra Kosa, ki je pretekli konec tedna z osmim mestom prišel do dosežka kariere. “Peter Slatnar jih je razvil letos. Sam sem jih poskusil in videl, da so zame dobre in jim lahko zaupam. Če vidim, da mi lahko prinesejo kakšno malenkost več in sem zaradi tega boljši, zakaj jih ne bi uporabljal,“ je pojasnil Lanišek.

Zatrdil je, da bistvenih razlik v primerjavi s starimi vezmi ni, a pristavil: “Težko govorim o tem. Morda niti ne želim. Naj ostane skrivnost.“

Cene Prevc ne želi menjati zmagovalnega konja

Z izjemo Zajca, ki uporablja smuči nemškega proizvajalca, je noviteto menda že preizkusil tudi Peter Prevc in tudi njegov brat Cene. A kot je povedal slednji, se za prehod na nove vezi še ni odločil.

Cene Prevc

“Zaenkrat se z njimi še nisem spoprijateljil. Če sem naredil dober skok, sem zelo užival in tudi pridobil nekaj metrov. A težava je, ko naredim malenkostno napako in me nove vezi kaznujejo, kar je še slabše. Moramo še ugotoviti kako in kaj. Kakšen teden, ko bom doma, jih bom verjetno znova preizkusil, ne bom se pa s tem obremenjeval. Že z okovjem, ki ga imam, mi gre dobro in kot pravijo se zmagovalnega konja ne menja,“ je dejal Cene Prevc, ki se je letos izkazal že s štirimi uvrstitvami med najboljših deset.

Če prinesejo le dodaten meter, je to že veliko

“Zdi se mi, da je bilo o okovju več govora, kot pa to dejansko prinese,“ pa je prah, ki se v skakalni karavani dviga zaradi novih vezi, pokomentiral glavni trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota. “Je dodana vrednost, če je raven skakanja na visoki ravni,“ je pripomnil in novost primerjal s podrobnostmi na kopalkah plavalcev

“Tudi pri nas so podrobnosti pomembne. Če je raven visoka, če se smuči še dodatno prilagodi vezem in se ujame pravo težišče, potem je to doprinos. Ne govorimo pa o desetih metrih, ampak občutkih. Če to prinese dodaten meter, je to že veliko.“

Hrgota je sicer prepričan, da je konkurenca nove vezi opazila že prej, a da do zbadanja pride šele, ko je nekdo z novim okovjem boljši. “Če si z njim dvajseti nobenega ne zmotiš,“ je dejal in pristavil, da bo za še boljši izkoristek vezi potreben predvsem čas. “Pri Anžetu smo rabili kar nekaj časa, da smo naštudirali prave nastavitve. Prav zato je pomembno, da se ne zaletavamo. Če bomo imeli čas in možnost, jih bomo to z veseljem uporabili tudi pri drugih.“

Graditi na skokih in popraviti malenkosti

Glavni trener slovenske vrste sicer razlogov za nezadovoljstvo po prvih petih tekmah nima. Veseli ga predvsem konstantna forma svojih tekmovalcev kot tudi dejstvo, da je za razliko od tekmecev v njegovi ekipi manj nihanj.

Robert Hrgota
Robert Hrgota Foto: Uroš Skaza

“Fantom in meni je začetek všeč. Predvsem smo relativno dobro ohranjali mirno kri in na tekmah opravljali dobre skoke. Tudi nihanj je bilo manj, kar smo si za cilj postavili že na samem začetku. Ko dobiš samozavest in potrditev, da so skoki na tekmi na primerni ravni in da je pet fantov sposobnih skočiti med najboljših osem, je lažje nadaljevati sezono. Imamo močno ekipo. Zdaj je treba iti mirno naprej, graditi na skokih in popraviti malenkosti, da bo čim manj podrobnosti vplivalo na rezultat,“ je pred odhodom v Klingenthal v Nemčijo, kjer skakalce konec tedna čaka naslednja preizkušnja, še povedal Hrgota.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!