S prvo zmago poskrbela za velik jubilej, o bratih ni razmišljala

Smučarski skoki 20. Dec 202316:13 0 komentarjev
Nika Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Na novinarski konferenci nordijskih smučarjev pred novoletnimi turnejami, na kateri so veliko časa posvetili tudi zvestemu sponzorju Gorenju, je bila največ pozornosti deležna Nika Prevc. Mlada, komaj 18-letna Slovenka, je minuli konec tedna z zmago v Engelbergu poskrbela za prav poseben mejnik smučarskih skokov pri nas.

Kot je razkril vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Gorazd Pogorelčnik, je bila zmaga članice skakalnega kluba Triglav že jubilejna stota na ravni svetovnega pokala. V to številko so sicer vštete tako posamične (72) kot ekipne zmage (28), Nika Prevc pa se je v družini pridružila bratoma Petru in Domnu, ki sta že slavila na najvišji ravni. Brez zmage je ostal samo sveži skakalni upokojenec Cene, s katerim si boste lahko daljši pogovor na naši spletni strani prebrali v naslednjem tednu.

“Sem že predelala ta uspeh. En lep spomin, ampak to moram pustiti za sabo. In razmišljati, kako to še kdaj ponoviti,” je skromno na slavje pod goro Titlis razlagala Nika. Veliko ji je pomenilo, da sta bila oba še aktivna brata zraven na prizorišču. “Na to, da sta onadva že prej tam zmagala, pa se sploh nisem spomnila.” Pa čeprav se v pogovorih z brati zelo malo pogovarja o skakalnicah in skokih, saj ima vsak od njih svoje občutke in lastnosti.

Nika Prevc
Po zmagi v Engelbergu. Foto: Profimedia

Nagrada za zmago? Daljši spanec

Tiha in redkobesedna skakalka je prepričana, da ji bo v nadaljevanju sezone, tudi že na novoletni turneji lažje, saj ji je rezultat dal veliko samozavesti. Kljub temu za novost v koledarju ženskih skokov – mini turneje s po eno tekmo v Garmisch-Partenkirchu (30. decembra) in Oberstdorfu (1. januarja) nima velikih pričakovanj. “Želim si le nadaljevati v isti smeri, kot skačem.”

“Zagotovo sem z zmago presenetila ostale. Sem pa že dolgo časa na trenutke kazala dobre skoke, tako da so verjetno vedele, da mi bo uspelo nekaj takega. Ne toliko pa sem presenetila sebe. Vedela sem, da dobro skačem. In fino, da sem to pokazala,” je še dejala skakalka iz Dolenje vasi v Selški dolini. Ob prihodu domov ni bilo nobene velike zabave, saj je imela mlajša sestra Ema ravno rojstni dan. “Bila sem utrujena, tako da sem naslednji dan malce potegnila spanec.”

Mlada tekmovalka, ki si na tekmah sobo najraje deli s Katro Komar, v prostem času pa ima rada sprehode v naravi, je še drugič v karieri stopila na zmagovalni oder – februarja je v Hinzenbachu zasedla tretje mesto. Tudi takrat ji je na stopničkah družbo delala Ema Klinec – starejša rojakinja je bila v obeh primerih druga. “To je nekaj posebnega. S tem smo pokazali, da smo močna ekipa in da delamo veliko stvari prav,” pravi Prevc.

Nika Prevc
Nika Prevc v družbi Francija Petka. Foto: Aleš Fevžer

Še pred potjo v Nemčijo pa skakalke in skakalce jutri v Planici čaka državno prvenstvo. Pod Ponce so se odpravili že po današnji novinarski konferenci. Tam bodo ostali do konca tedna, ko jih čaka nekaj prostih dni med prazniki.

“Pri nas doma nimamo Božička, ampak Miklavža. Najbolj si želim dobro skakati, potem pa so zraven še druge vrednote, kot sta zdravje in zadovoljstvo,” je odgovorila na vprašanje, kaj je v pismu pisala Božičku.

Kako je videla padec Anne Odine Stroem na prvi tekmi v Engelbergu, po katerem je Norvežanka zaradi poškodbe kolena že končala letošnjo sezono? “Nisem ga videla, zgrešila sem ga. Anne je poleg dobre tekmovalke tudi dobra oseba, tako da mi je bilo žal, da se je njej zgodilo. Vsakemu je hudo, ko vidiš nekoga, ki mu ne gre po načrtih ali se mu pripeti nezgoda.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!