Ozadje mojstrovine Mirana Fabjana, ki trese Balkan (VIDEO)

SK Fight 19. Dec 202320:00 0 komentarjev
Miran Fabjan
Miran Fabjan bo še drugić zapored nastopil v glavni borbi večera na FNC spektaklu. Foto: FNC

Tudi, če niste ljubitelji mešanih borilnih veščin, je dvoboj, ki ga je pretekli konec tedna uprizoril Miran Fabjan poslastica, ki jo morate videti. Slovenski Rocky je proti Tomu Spahoviću pokazal vse, kar lahko ponudi bitka v kletki.

Slovenski Rocky, kot kličejo slovenske borca Mirana Fabjana, je že na novinarskih konferencah pred dogodkom FNC 14 v Zetri napovedoval spektakel in brutalno bitko, a prav nihče si ni misli, da bo izkušeni, 38-letni Primorec na tako spektakularen način porazil domačega ljubljenca Tomislava Spahovića. Zanj je bil to prvi dvoboj po dolgih osmih letih.

Borec iz Branika pri Novi Gorici je po prekinitvi sodnika v tretji rundi, ko se je kot maček z mišjo igral z nasprotnikom, dvignil roke in s svojo predstavo navdušil celotni Balkan. Javil se je tudi legendarni Hrvat Ivica Trušček, ki je idealno opisal Primorčevo predstavo v sarajevski borbi. “Ko v Google vpišeš borec, najde tvojo sliko. Hvala ti, to je bila daleč najboljša borba, ki sem si jo ogledal v živo,” je zapisal legendarni Hrvat, ki je leta 2008 na WFC 6 v Sofiji premagal Fabjana.

Bitka med Fabjanom in Spahovićem je ponudila z vsem, komentatorja dogodka sta ostala brez besed in tako kot večina na koncu nista mogla verjeti svojim očem. Vse skupaj je dan kasneje komentiral tudi tudi 38-letni Fabjan in za organizatorja dogodka opisal vse, kar se je dogajalo v kletki.

Občutek, ki se ga ne da opisati

“Ko stopim v kletko, ko gledam nasprotniku v oči… To je nekaj najboljšega na svetu. To je zame največji užitek. Polno srce, mirna glava, v mislih imam le, kako ubiti nasprotnika. Nimam nobene simpatije, le razmišljam, kako ga čim prej pokončam. Občutek je res neverjeten. Ne morem opisati,” je začel legendarni slovenski borec.

“Mogoče je bilo le Stecurenku in Daleyju vseeno, ko ju gledam v oči, vsem ostalim je neprijetno. Takoj, ko sva stopila pred sodnika, ko mi je rekel ‘ok’, sem vedel, da ni pravi, da ne verjame vase. V kletki moraš biti mrtvo hladen in pripravljen, da umreš,” v svojem slogu ni olepševal zadev Fabjan.

Udarci v telo le potrata energije

Priznal je, da se je malce ustrašil po 30 sekundah, ko je po napaki Spahović ujel njegovo nogo in za zrušil na tla. “Tukaj mi je bilo zelo neugodno, saj nisem vedel, kaj se bo zgodilo. Pričakoval sem, da mi bo naredil nekaj škode, a to se ni zgodilo. Tomo ni bil tako fizično močan, kot smo pričakovali. Poskušal je z udarci v telo, a to je bilo tako smešno, da sem hitro vedel, da se lahko zabava začne. Porabljal je energijo, sam pa sem se začel pogovarjati z njim in ga spraševal, če je to vse, kar lahko naredi. Tej udarci so bili smešni, no, niso smešni, a tako me lahko udarjaš teden dni, pa bi ležal na tleh, kot sem v tem trenutku,” je nadaljeval.

Fabjanov komentar svoje borbe v Zetri:

Toliko je govoril, da mu iz ust padal ščitnik

Govora je bilo toliko, da je Fabjanu trikrat v prvi rundi iz ust padla guma, ki ščiti zobe. Dvakrat mu jo je sodnik vrnil v usta, tretjič ne več, Spahović pa je bil vse bolj obupan.

“Nehaj me žalit, mi je zavpil,” se spominja Miran. “Kaj, nehaj me žalit, raje me udari. Moral sem govoriti, videl sem, da mu to ne paše in ko je tako, moraš s tem nadaljevati, tudi, če bi zato izgubil točko. Ko me je udaril z glavo, sem vedel, da je vsega konec,” je že po prvi rundi, četudi je bil v položaju, ki mu ni domač, vedel, kako se bo dvoboj končal.

“V Evropi ni borca, ki bi mi pariral stoje”

Zabaval se je, kot še nikoli do zdaj, zabava pa se je nadaljevala tudi v drugi rundi. “Takoj se je videlo, kako sem dominanten, v Evropi ni MMA borca, ki mi bi lahko pariral v borbi stoje. Bila je borba Davida proti Goljatu. Ko se je utrudil sem, začel še z brcami, kot smo tudi načrtovali. Ko vidiš, da ti jih ne blokira, moraš s tem le nadaljevati. Svetoval sem mu, kot da sem del njegovega kota, da zamenja obrambo, a nič. Spet sem veliko govori, on je poslušal.”

Sodnika je vprašal, če je prav slišal

Po udarcu s kolenom Fabjana sta se borca znašla na tleh tudi v drugi rundi, a Primorec je vedel, da mu nič ne more, po drugi strani pa je na hrbtu počival in s komolci delal škodo bosanski Zveri.

“V nekem trenutku, ko ga udarim, je Tomo rekel ‘au’. Vprašal sem ga, ali si ti ravnokar rekel ‘au’? Pogledal sem sodnika in vprašal tudi njega, če sem slišal prav. Sodniku ni bilo do šale, ‘utihni in nadaljuj z borbo’, mi je dejal,” se je smejalo Slo Rockyju.

Požrl “over-hand”, kot bi rekel dober dan

Fabjan je bil blizu temu, da Spahovića dokonča že ob koncu druge runde. Ko ju je sodnik postavil na noge, se je s spuščeni rokami zapodil za tekmecu kot terminator in iskal zaključek. Kot pravi Fabjan je vedel, da mu nič ne more, tudi če ga Tomo zadane z najboljšim udarcem. In ga tudi je, z ‘over-handom’ ga je zadel naravnost v brado, a Primorec ni niti trznil, Bosanec pa je po udarcu na kolena.

“V tem trenutku bi bilo za dvoboj najbolje, da bi ga sodnik prekinil, saj bi s tem izognili scenam, ki s smo jih bili priča v tretji rundi. Popolna dominacija Fabjana in sramotenje Tomota, a tako je pač bilo,” je bilo Slovencu kar malce žal svojega nasprotnika.

Ko borec tako pogoltne udarec, mu lahko le čestitaš za zmago:

Izgubil bi le, če bi ga infarkt

“Spomnim se, ko me je na začetku zadnje runde zadel, publika je zarohnela, sam pa sem se šalil, da me je ranil. ‘Ajde, Tomo, ne smeši se, res misliš, da me lahko nokavtiraš?’ V tem trenutku bi izgubil le v primeru, če bi me infarkt,” je ploskal samemu sebi Braničan, ki je bil mnenja, da bi moral sodnik prej prekiniti borbo, saj vse skupaj na koncu ni imelo več smisla. Na koncu se je to vendarle zgodilo in slavje tretje zmage zapored, od kar je obudil MMA kariero, za Fabjana.

Zaključek mučenja v tretji rundi:

Vnovič na delu februarja

Njegova dominanta predstava je navdušila vse, Fabjan je dobil nešteto novih navijačev, ki že komaj čakajo, da ga ponovno vidijo na delu. Če ne bo poškodb, dolgo ne bodo čakali. Fabjan bo na delu že februarja na borilnem FNC dogodku v Ljubljani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!