Niti nove težave z opremo niso ustavile norega slovenskega niza (VIDEO)

Smučarski skoki 1. Mar 202420:43 0 komentarjev

Potem ko se je Lahtija dolgo držala priponka, da slovenskim skakalkam in skakalcem to prizorišče ne ustreza, se je to s prvim dnem marca 2024 spremenilo. Le nekaj ur po Niki Križnar je namreč na najvišjo stopničko stopil še Lovro Kos in končal urok te finske skakalnice.

Če je Nika Križnar dopoldne vpisala sploh prvo žensko skakalno zmago v Lahtiju, se je Lovro Kos zvečer v izbrani druščini pridružil Primožu Peterki. Dvakratni zmagovalec svetovnega pokala je bil na jugu Finske najboljši pred 26 leti, natančneje 8. marca 1998.

24-letni Kos je do drugega kariernega slavja prišel manj kot tri tedne po prvencu v Lake Placidu. Zgodbi sta sicer zelo podobni: v zahtevnih vetrovnih razmerah je član Ilirije zdržal pritisk in se z odličnim drugim skokom povzpel na vrh. V ZDA je do zmagovalne stopničke napredoval s šestega, tokrat pa s petega mesta.

“Super začetek vikenda, še druga zmaga v svetovnem pokalu. Za mano sta dva res lepa skoka. Rad bi se zahvalil celotni ekipi. Bilo je napeto, saj opreme ni bilo, a so uredili, da je prišla pravočasno. Hvala vsem še enkrat,” je mladenič iz Moravč razkril nove slovenske težave z logistiko, ki pa so se za razliko od ženske kalvarije januarja na Japonskem končale srečno.

Wellinger Kos Kobajaši
Foto: Profimedia

Čeprav je v drugem poskusu izgubil šest mest in je s sedmega zdrsnil na 13., je bil zadovoljen tudi drugi najboljši Slovenec Domen Prevc. “Uspela sta mi dva v redu, solidna skoka v mešanih razmerah. Za Lahti odlično 13. mesto, grem zadovoljen v naslednje dni.”

Naj traja

Smejalo pa se je tudi glavnemu trenerju Robertu Hrgoti. Vse, odkar je Peter Prevc v začetku februarja napovedal skakalo slovo, se je reprezentanca na vseh štirih prizoriščih veselila vsaj ene zmage. V Lake Placidu je kot že omenjeno uspelo Kosu, v Saporu Domnu Prevcu, minuli teden v Oberstdorfu pa Timiju Zajcu. Zdaj je Kos podaljšal ta niz.

“Odlična serija stopničk in zmag se nadaljuje. Ko gre, gre. Naj traja. Upam, da se nadaljuje še cel vikend,” je dejal Hrgota.

Ta bo v jutrišnji boj (začetek ob 16.15) na klasični ekipni tekmi poslal Kosa, Domna Prevca, Petra Prevca (danes 14.) in Žaka Mogela (danes 29). V nedeljo sledi še ena posamična preizkušnja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!