Luka Dončić med največjimi nesrečniki v zgodovini

Košarka 1. Mar 20246:00 1 komentar
Luka Dončić
Foto: Profimedia

Se vam pogosto zdi, da Luki Dončiću do trojnega dvojčka zmanjka le en skok ali asistenca? Občutek vas ne vara. Slovenski zvezdnik je do 25. leta starosti že v "najnesrečnejši" deseterici lige NBA v zgodovini.

Pod statistični dosežek, ko košarkar v vsaj treh kategorijah vpiše dvomestno številko (štejejo točke, skoki, asistence, ukradene žoge in blokade), se je zdaj 25-letni slovenski zvezdnik podpisal že na 67 tekmah, kar ga uvršča na visoko 9. mesto večne lestvice, na kateri na vrhu kraljuje Russell Westbrook (198). Nazadnje mu je to uspelo prav ob zadnji navdušujoči predstavi v Torontu.

Le v letošnji sezoni jih je Luka Dončić zbral že enajsti, več sta jih zgolj Domantas Sabonis (21) in Nikola Jokić (19). Lahko bi jih še precej več, a je bil kar sedemkrat za las prekratek. Petkrat mu je zmanjkal en skok in dvakrat ena asistenca. Nazadnje v noči na sredo ob nesrečnem porazu v Clevelandu, kjer je v statistiko vpisal 45 točk, 14 asistenc in 9 skokov.

Tako je skupni števec tekem, ko mu je do trojnega dvojčka v eni od petih glavnih statističnih kategorij zmanjkal zgolj en dodaten vpis, zavrtel že do 27. Številka zadošča za 10. mesto v zgodovini lige NBA. Na vrhu je košarkar, ki je skoraj patentiral ta statistični mejnik. Oscar Robertson je namreč v bleščeči karieri zabeležil 181 trojnih dvojčkov in tudi kar 71 “za las zgrešenih”.

Po odstotkih Luka še precej višje

Čeprav je Luka na 9. mestu seznama po trojnih dvojčkih, je po deležu takšnih tekem še precej višje. Kar 17,6 odstotka vseh odigranih tekem v ligi NBA je namreč zaključil s trojnim dvojčkom (67/381). Višji odstotek beležita le Jokić (19 %), medtem ko sta tik za Dončićem Robertson (17,4 %) in Westbrook (17,2 %). V tej stratosferi je nato le še Magic Johnson (15,2 %), medtem ko so vsi ostali pod deset odstotnim deležem.

Košarkarji, ki naberejo veliko trojnih dvojčkov, bodo seveda tudi pogosteje za las zgrešili ta dosežek. A tudi v tem primeru je Dončić pri samem vrhu, oziroma znova zaostaja zgolj za Jokićem. Slovenec je namreč za eno številko trojnega dvojčka zgrešil na 7,1 odstotka vseh odigranih tekem. Večkrat je to uspelo le srbskemu zvezdniku Denverja, ki je pri številki 8,3 odstotka. Ker se Jokiću to zgodi tako pogosto, največ v zgodovini lige NBA, se je takšnih tekem prijel vzdevek "Somborjev dvojček".

To še zdaleč ni presenečenje, saj Nikola slovi kot košarkar, ki se s statistiko niti najmanj ne obremenjuje. Prav nasprotno velja za Westbrooka, ki je pogosto proti koncu tekem pogledoval na svojo statistiko in v zadnjih minutah mrzlično lovil manjkajoči skok ali asistenco. Nič čudnega, da je torej njegov odstotek "za las" zgrešenih trojnih dvojčkov pri 4,8.

Tudi njegovo razmerje med trojnimi dvojčki in za las zgrešenimi je daleč najvišje. Russell na vsako "za las" zgrešeno tekmo vpiše 3,6 trojnega dvojčka. Na drugi strani tega ekstrema je Larry Bird, ki je v karieri vpisal 59 trojnih dvojčkov in jih 56 zgrešil za en skok ali asistenco (razmerje 1,1). Luka je pri številki 2,5 in Jokić 2,3.

Številke torej potrjujejo mnenje številnih ljubiteljev košarke in navijačev Luke Dončića, da mu do trojnega dvojčka pogosto zmanjka le en skok ali asistenca. Pogosteje se je v vsej zgodovini lige NBA to zgodilo le še Jokiću.

Ko zmanjka zgolj ena blokada ...

Najpogosteje se sicer zgodi, da košarkar trojnega dvojčka vpiše z vpisom vsaj 10 točk, skokov in asistenc. Precej redkeje je v dosežek vključenih 10 ali več blokad ali ukradenih žog. Zato so seveda "za las" zgrešene tekme večinoma plod pomanjkanja dodatne asistence ali skoka. V preteklosti se je sicer dogajalo, da je do trojnega dvojčka zmanjkala zgolj ena blokada.

Izstopajo štirje izjemni centri, ki so sloveli tudi po fantastični igri v obrambi. Na vrhu je Hakeem Olajuwon, ki je kar trinajstkrat v karieri trojnega dvojčka zgrešil z devetimi blokadami. Na 12 tekmah se je enako pripetilo Dikembeju Mutombu, sledita Kareem Abdul-Jabbar (7) in Alonzo Mourning (5).

Hakeem Olajuwon
Hakeem ni briljiral le na napadalni strani parketa. Foto: Guliverimage.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje