Oči uprte v Norvežana, a svojo računico imajo tudi Slovenci

Smučarski skoki 19. Nov 20216:40 1 komentar
Halvor Egner Granerud je v pretekli sezoni na najišji stopnički zmagovalnega odra stal kar enajstrkrat. (Foto: AP via Guliverimage)

Z današnjimi kvalifikacijami (ob 16.30) se v Nižnem Tagilu v Rusiji pričenja že 43. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Naslov prvaka brani Norvežan Halvor Egner Granerud, za ovratnik mu bodo dihali Avstrijci, Nemci in Poljaki, svojo računico pa imajo tudi Slovenci, ki so si za cilj postavili izboljšanje uvrstitev iz lanske zime.

Potem ko je bila uvodna preizkušnja v zadnjih letih na sporedu v Wisli na Poljskem, bo letos začetna postaja smučarjev skakalcev prvič v zgodovini Nižni Tagil v Rusiji. Sobotna in nedeljska tekmi bosta zgolj dve od kar 28 posamičnih v letošnji sezoni, v koledarju svetovnega pokala pa je na sporedu še sedem moštvenih preizkušenj, od tega dve v konkurenci mešanih ekip.

Za izdatno natrpan urnik bodo februarja poskrbele olimpijske igre v Pekingu, ki bodo predstavljal vrhunec sezone, marca sledi še svetovno prvenstvo v smučarskih poletih na Norveškem. Skupno se bodo skakalci to zimo tako merili na kar 42 tekmah.

Širok vrh pretendentov za rumeno majico

Po lanski s koronavirusom zaznamovani šampionski sezoni bodo vse oči uprte v aktualnega svetovnega prvaka Halvorja Egnerja Graneruda. Norvežan jo je sklenil s kar enajstimi zmagami in 1572 točkami, svoji reprezentanci pa pomagal tudi do zmage v pokalu narodov.

Kandidatov, ki mu bodo želeli sleči rumeno majico, ni malo. V nemškem taboru bodo upe znova polagali v lani drugouvrščenega v skupnem seštevku Markusa Eisenbichlerja, močnega asa v rokavu pa bodo imeli tudi v svetovnem prvaku v smučarskih poletih Karlu Geigerju.

Markus Eisenbichler (Foto: GuliverImage / REUTERS KACPER PEMPEL)

“Zelo se veselim Nižnega Tagila. Končno se spet začenja svetovni pokal in končno lahko spet skačemo na snegu. Želim si uživati, zimo pa začeti brez velikih pričakovanj. Bomo videli, kako bo. Več bomo vedeli po prvih tekmah. Minulo zimo in čez poletje sem imel manjše zdravstvene težave, a sedaj sem pripravljen in v dobri formi. Nekaj časa je trajalo, a zlasti zadnji del priprav je potekal zelo dobro,” je dejal Eisenbichler. Kako močna je letos nemška reprezentanca, priča dejstvo, da danes na zaletni rampi ne bo veterana Severina Freunda, ki se mu ni uspelo uvrstiti v prvo ekipo.

Mesto v norveški reprezentanci si je po marčevskem padcu v Planici zagotovil Daniel Andre Tande, poleg njega pa se po skoraj treh letih premora vrača tudi rojak Anders Fannemel. Potem ko je septembra oznanil konec kariere, se je od skakalnic dokončno poslovil 31-letni avstrijski šampion Gregor Schlierenzauer,

Vidi se, da je olimpijska sezona

Za ovratnik bo tako Granerudu kot Eisenbichlerju letos bržkone dihal Poljak Kamil Stoch, v zastrašujoči formi pa naj bi bil Japonec Rjoju Kobajaši, ki se je lani prebudil v zaključku sezone.

Robert Hrgota
Robert Hrgota Foto: Uroš Skaza

“Vemo, da so pri vrhu vedno klasična imena. Tu imam v mislih predvsem Halvorja Egnerja Graneruda, ki je zelo močan, kot vselej pa bodo tu Nemci in Avstrijci s Stefanom Kraftom. Tu je še zimzeleni Kamil Stoch, letos se je prebudil Rjoju Kobajaši. Zmanjukuje mest za vrh, zato je treba biti zares dobro pripravljen in imeti tudi še nekaj sreče. Vrh je zelo širok, saj so korak naprej napravile tudi druge nacije, kot sta Rusija in Švica. Vidi se, da je olimpijska sezona,” je pred odhodom v Rusijo dejal glavni trener Slovenije Robert Hrgota.

Lanišek glavni adut Slovencev

In Slovenci? V Nižni Tagil je odpotovala šesterica, med katerimi pa ni Petra Prevca, ki je v začetku tedna s soprogo Mino razveselil novega naraščaja in bo izpustil uvodni postaji. V reprezentanci ga bo nadomestil brat Domen, v lov za prve točke pa se bodo podali še Tilen Bartol, Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek.

Uvrstitve slovenskih skakalcev v svetovnem pokalu v minuli sezoni:

Anže Lanišek: 9. mesto
Bor Pavlovčič: 13. mesto
Peter Prevc: 23. mesto
Domen Prevc: 24. mesto
Žiga Jelar: 26. mesto
Timi Zajc: 36. mesto
Cene Prevc: 44. mesto
Tilen Bartol: 49. mesto
Rok Justin: 55. mesto
Anže Semenič: 57. mesto
Jan Bombek: 59. mesto
Lovro Kos: 72. mesto
Jernej Presečnik: 82. mesto

Slednji je kot najuspešnejši Slovenec minulo sezono v skupni razvrstitvi sklenil na devetem mestu in bo glavni adut naše vrste tudi ta konec tedna. Po besedah Hrgote naj bi zelo dobro formo na zadnjih treningih prav tako prikazali Zajc, Kos in Cene Prevc.

“Zaenkrat je vse super. Vesel sem, da sem dvignil skoke na visoko raven. Zdaj moram to samo še prenesti na tekmo, potem pa bomo videli, kako bo šlo. V zadnjem obdobju res nisem sestavil nobenega rezultata. Treba je iti na tekmo in videti, kaj bo to prineslo. Zaenkrat sem prepričan, da sem na veliko višji ravni, kot sem bil. Na tekme bom šel zelo umirjen, saj nimam kaj izgubiti, lahko le pridobim po slabšem obdobju,” je dejal Zajc, za katerim je po aferi na lanskem svetovnem prvenstvu v Planici težavno obdobje.

Cene Prevc
Cene Prevc Foto: Uroš Skaza

“V skakalni karavani smo vsi na istem,” pa je na vprašanje o pričakovanjih pred rusko premiero odgovoril Cene Prevc. “Vseh 50 fantov, ki smo na zaletišču, je kot 50 manekenov na modni pisti v Milanu. Vsi so enako visoki, vsi z enako frizuro, vsi z enakimi očmi, vsi enako oblečeni in vsak pričakuje, da bodo izbrali prav njega. Enako je v skokih, ko pričakuješ, da boš zmagal.”

Še nemara najmanj obremenjen bo danes 22-letni Lovro Kos. Moravčan, ki si drese šiva kar sam, je doslej nastopil na vsega treh tekmah svetovnega pokala, najboljšo uvrstitev pa zabeležil letošnjega marca v Planici, ko je osvojil 21. mesto. “V primerjavi z lanskim letom sem naredil naredil velik napredek. Tudi kot ekipa mislim, da smo zelo dobro pripravljeni. Vesel sem, da sem dobil priložnost in storil bom vse, da jo čim bolje izkoristim,” je sklenil Kos.

Kot je poudaril Hrgota, je želja, da njegovi skakalci v skupnem seštevku popravijo dosežke iz lanske zime, jasni pa so cilji tudi za Peking, kjer štejejo le odličja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje