Pomembno, da ne ponovi napak iz Pekinga

Anže Lanišek je trenutno tretji skakalec skupnega seštevka svetovnega pokala. Foto: Profimedia

Po v minulem tednu neposrečenim nastopom v ZDA Anže Lanišek ostaja največji slovenski adut za osvojitev odličja na svetovnem prvenstvu v Planici. Kljub visokim pričakovanjem poudarja, da mu tekmovanje bolj kot breme predstavlja predvsem velik izziv.

Potem ko je bil najuspešnejši Slovenec tako v lanski kot predlanski sezoni svetovnega pokala, je Anže Lanišek v letošnji zimi napravil še korak naprej. Letos je vpisal tri zmage, skupno pa kar devetkrat stal na odru za zmagovalce. Dolgo je bil celo v boju za veliki kristalni globus, ki pa se mu po sijajnih nastopih Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda vse bolj izmika.

“V skupnem seštevku sem zbral že več kot tisoč točk in sem še vedno tretji. Poleg tega je do zaključka še nekaj tekem, tako da sem z doseženim lahko precej zadovoljen,“ pravi Lanišek, še vedno nekoliko utrujen po dolgem potovanju iz Severne Amerike. “Popoldne malo zadremam, zvečer pa zaspim malo kasneje. A je v redu. Bilo je zelo lepo. Šli smo tudi smučati, tako da nisem le ležal v sobi,“ pojasni.

Čeprav v Lake Placidu z 18. mestom na uvodni preizkušnji in težavami z zadrgo ter diskvalifikacijo v kvalifikacijah pred drugo ne more biti najbolj zadovoljen, ostaja samozavesten. Pretirano ga ne moti niti dejstvo, da se mu je zaradi nekoliko slabših nastopov v skupni razvrstitvi močno približal Stefan Kraft, ki ima na četrtem mestu le 18 točk manj od njega. “Sezona je še kar dolga, mislim, da je pred nami še osem tekem. Marsikaj se lahko še zgodi in nad ničemer nisem še obupal. Če me bo prehitel, me pač bo, a naredil bom vse, da bom skakal kar najbolje.“

Foto: Guliverimage

Popravni izpit bo imel že prihodnji teden na svetovnem prvenstvu v Planici, čeprav skakalno karavano pred odhodom v dolino pod Poncami čaka še sobotna tekma v Rašnovu v Romuniji, kamor pa bo od članov slovenske A reprezentance odpotoval le Žiga Jelar. “Zdi se mi škoda, da bi potoval tako daleč za eno samo posamično tekmo. Ni smiselno zapravljati časa in energije za Rašnov, ko pa ju lahko porabim za bolj kvalitetni trening doma,“ je prepričan Domžalčan, ki je zaradi tega lahko že povsem osredotočen na glavni vrhunec sezone.

“Ne čutim nervozen, skušam biti čim bolj umirjen in se ne obremenjevati s svetovnim prvenstvom. Pomembno bo, da ne ponovim napak iz Pekinga,“ na zanj ponesrečene nastope na lanskih olimpijskih igrah spomni Lanišek, željan, da popravi vtis s tekmovanja pod petimi krogi. “Moji cilji so vedno enaki, zato se zame nič ne spremeni,” trdi 26-letnik, ki pa ga podobno kot v kitajski prestolnici za nastop na tekmah na domačem prvenstvu najprej čakajo interne kvalifikacije s koelgi iz reprezentance.

“Tako pač je. Trener določi kriterije in tisti, ki bo najboljši, bo skakal,” odvrne, a pristavi, da zaradi tega ne čuti posebnega bremena. “Če bi rekel, da je breme, lahko zdaj zaključim, se usedem v avto in doma počakam, da se prvenstvo zaključi. Nalaganje bremena se mi zdi popolnoma nesmiselno. Treniramo že zares veliko časa in v skoke skupaj z našimi bližnjimi vlagamo vse. Res mi ni treba tega, da bi si nalagal breme,” meni Lanišek, ki sicer obe skakalnici, na katerih bodo smučarski skakalci nastopili na prvenstvu, še kako dobro pozna. Vseeno poudari, da časa za treniranje predvsem na srednji napravi v doslej zelo naporni sezoni ni bilo na pretek.

“V letošnji sezoni ne vem, če imam 15 skokov na manjši napravi. A po Kulmu smo trenirali na njej in naredili manjšo šok terapijo. Dobro sem se počutil, tako da grem tako na 90 kot 120-metrsko skakalnico z dobrimi občutki,” sklene sogovornik.

Spored moških tekem na SP v Planici:

sobota, 25. februar, 17.00: posamična, srednja skakalnica (HS102)

nedelja, 26. februar, 17.00: mešana ekipna, srednja skakalnica (HS102)

petek, 3. marec, 17.30: posamična, velika skakalnica (HS138)

sobota, 4. marec, 16.30: ekipna, velika skakalnica (HS 138)

Komentari

Vaš komentar