Ponosni nad doseženim, a zima bo zagotovo zahtevnejša (VIDEO)

Smučarski skoki 27. Sep 202313:32 0 komentarjev
Foto: Slo-ski

Slovenske smučarke skakalke tudi letos navdušujejo na poletnih tekmah. Svojo premoč so znova dokazale pretekli konec tedna v Rasnovu v Romuniji, ko so na dveh preizkušnjah vpisale kar pet uvrstitev na zmagovalni oder. Dobre predstave pred vstopom v zimo z optimizmom navdajajo tudi glavnega trenerja Slovenk Zorana Zupančiča.

Potem ko so se že konec junija z zlatim in srebrnim odličjem na posamični tekmi izkazale na evropskih igrah na Poljskem, so slovenske smučarske skakalke sijajno formo zadržale tudi na tekmah poletne velike nagrade. Nika Križnar je tako že v soboto na skakalnici v Rasnovu v Romuniji slavila v skupnem seštevku in naslov prevzela od rojakinje Urše Bogataj, še bolj pa so orlice navdušile dan pozneje, ko sta se 23-letnici na zmagovalnem odru pridružili še Ema Klinec in Nika Prevc.

“V Rasnovu smo bili res močni, čeprav konkurenca ni bila popolna. A že na samih treningih in poskusni seriji smo bili tako dobri, da sem v šali dejal, da nam ne preostane drugega, kot da startamo na trojne stopničke. Na koncu nam je to tudi uspelo,” zadovoljstva ni skrival glavni trener slovenske ženske reprezentance Zoran Zupančič, ki se je po vrnitvi iz Romunije s svojimi tekmovalkami preselil na skakalnico v Kranju.

Tam so Slovenke danes trenirale v fitnesu, da bi zadržale odlično pripravljenost pred zaključkom poletne sezone, ki bo na sporedu čez 10 dni v Klingenthalu v Nemčiji. “Moj načrt je, da tam skočim čim dlje in upam, da mi bo uspelo,” se je v prihodnost zazrla Nika Prevc, ki se je že pretekli mesec izkazala z drugim mestom mesec v Szcyrku na Poljskem.

Odlično pripravljenost želijo zadržati

Kot je pojasnil Zupančič, skrivnost uspehov tiči predvsem v miru, ki so ga imeli v zadnjih mesecih pa tudi sreči, saj večina skakalk ni imela zdravstvenih težav. “Zdajšnji del ekipe, ki je prisoten na treningih, dela zelo zavzeto. Punce dajejo vse od sebe,” je svoje varovanke pohvalil glavni trener, a dodal, da v prihodnosti računa tudi na Majo Vtič, ki opravlja še rehabilitacijo, in Tajo Bodljaj, ki pa je zaradi težje bolezni izpustila nekaj treningov in še ni ustrezno pripravljena.

V ekipi je sicer prišlo tudi do nekaj sprememb, saj jo je zapustil serviser Đorđe Srdić, a kot je zatrdil 48-letnik, že v kratkem pričakujejo okrepitev, saj se jim bo pridružil fizioterapevt Lojze Petek, vlogo serviserja pa bo prevzel Gaber Arh. Zupančič je ob tem izrazil upanje, da se bodo na spremembe dobro prilagodili, tako kot so se na nekatere novosti, ki jih je po zaključku lanske sezone sprejela Mednarodna smučarska zveza.

Foto: SK

“Že na samem začetku nam je steklo zelo dobro. A zdaj ponovno prihajaj do določenih sprememb, zato nas čakajo nove prilagoditve. A gre za manjše stvari. Ni pa vse v opremi, mislim, da so ključni trening ter telesna in tehnična priprava. Na tem področju smo na visoki ravni in upam, da bomo to zadržali čim dlje. Ni pa lahko,” je povedal Zupančič, ki se dobro zaveda, da bodo največ šteli dosežki v zimskih mesecih.

“Poskušamo delovati na visoki ravni. Poleti smo bili že štiri sezone zapovrstjo prvi tako med posameznicami kot v pokalu narodov. Zima bo zagotovo težja, saj bo ritem napornejši. A to je naše delo, da zastopamo najvišjo raven tekmovanja in konstantno treniramo. Dobri rezultati so samo potrditev našega uspešnega dela,” je še pripomnil Zupančič.

Komar zadovoljna z napredkom, mlada Košnjek ima še rezerve

Redna udeleženka poletnih preizkušenj je bila letos znova tudi Katra Komar, ki si ji je pred pričetkom zimske sezone zadala cilj, da bi se čim večkrat uvrščala med najboljšo petnajsterico. “Že celo poletje se vidi napredek, zaradi česar sem zelo zadovoljna. V Rasnovu je bilo še nekoliko boljše, saj sem bila prvič letos med deseterico. Upam, da se bo to dalo prenesti tudi na zimo,” je dejala 22-letnica, ki z nasveti tako kot preostali del reprezentance skuša pomagati tudi novinki, komaj 15-letni Ajdi Košnjek.

Foto: SK

“Zelo koristno je, da jih imam ob sebi. Predstavljajo mi vzor in velikokrat si pogledam njihov način dela. Od njih sem se naučila vsega po malo,” je povedala za zdaj še zadržana najstnica, ki v svoji skokih vidi še veliko rezerv. “Poleti sem imela kar nekaj problemov s počepom, a sem jih uspela nekoliko popraviti. Te težave so se mi že dolgo vlekle, a je zdaj precej boljše,” je še pristavila Košenjak, ki se je iz Romunije vrnila z dvema osvojenima petima mestoma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!