Slovenci bodo skušali mešati štrene Kobajašiju in Geigerju

Smučarski skoki 27. Dec 20217:00 5 komentarjev
Foto: Guliverimage

S torkovimi kvalifikacijami se v Oberstdorfu začenja prvi smučarsko-skakalni vrhunec letošnje sezone. Na sporedu je namreč novoletna turneja, ki praznuje že 70. obletnico, že drugo leto zapored pa bo potekala pred praznimi tribunami.

Boj za zlatega orla, ki ga dobi končni zmagovalec turneje štirih skakalnic (v Sloveniji se je uveljavilo ime novoletna turneja), vsako leto okoli novega leta predstavlja vrhunec smučarskih skokov. Tako je že sedem desetletij, tekmovanje s po dvema tekmama v Nemčiji in Avstriji letos namreč obeležuje že 70. izvedbo.

Tradicija: od Oberstdorfa do Bischofshofna

Vse skupaj se je začelo na novega leta 1953, ko so Nemci in Avstrijci vendarle dosanjali svoje sanje. Takrat se je tekmovanje tudi edinkrat do zdaj začelo šele januarja. Vrstni red skakalnic: pod Senčno goro v Oberstdorfu, olimpijska v Garmischu, Bergisel v Innsbrucku in skakalnica Paula Ausserleitnerja v Bischofshofnu je nespremenjena že od samega začetka in tako bo tudi v zadnjih dneh letošnjega leta in prvih dneh prihajajočega.

Skakalnica pod Senčno goro, Oberstdorf. Foto: Guliverimage
Olimpijska skakalnica v Garmisch-Partenkirchnu. Foto: Guliverimage
Skakalnica Bergisel, Innsbruck. Foto: Guliverimage
Skakalnica Paula Ausserleitnerja, Bischofshofen. Foto: Guliverimage

Spored novoletne turneje 2021/22:

Oberstdorf:

torek, 28. december, 16.30: kvalifikacije

sreda, 29. december, 16.30: tekma

Garmisch-Partenkirchen:

petek, 31. december, 14.00: kvalifikacije

sobota, 1. januar, 14.00: tekma

Innsbruck: 

ponedeljek, 3. januar, 13.30: kvalifikacije

torek, 4. januar, 13.30: tekma

Bischofshofen:

sreda, 5. januar, 17.15: kvalifikacije

četrtek, 6. januar, 17.30: tekma

Glavno vprašanje je seveda, kdo se bo na dan svetih treh kraljev – 6. januarja – v nam najbližjem Bischofshofnu veselil prestižne zmage. Potem ko sta zadnja dva orla po zaslugi Davida Kubackega in Kamila Stocha (lani je ga je osvojil že tretjič v karieri) “odletela” na Poljsko, sta letos v najboljšem položaju Nemec Karl Geiger in Japonec Rjoju Kobajaši.

Glavna favorita za končno zmago: Nemec Karl Geiger in Japonec Rjoju Kobajaši. Foto: Guliverimage

Lahko Kobajaši ujame drugega orla?

Zadnji je namreč v tej sezoni zbral že tri zmage, v skupnem seštevku pa je zgolj za Geigerjem, čeprav je zaradi okužbe s koronavirusom dve tekmi izpustil. Najboljši je bil tudi na zadnji tekmi pred božičnim premorom, ko si je konkurenco pokoril na drugi preizkušnji v Engelbergu. Na strani Japonca pa so tudi izkušnje, saj je turnejo v sezoni 2018/19 že osvojil, kar mu je uspelo s štirimi zmagami na vseh štirih preizkušnjah.

Lani je zlatega orla tretjič v karieri osvojil Kamil Stoch. Foto: Guliverimage

S tem je vstopil v elitni klub, kjer mu družbo delata le še zadnji nemški zmagovalec turneje Sven Hannawald in Poljak Stoch. Prvi je poker priskakal v sezoni 2001/02, nato pa je svojega naslednika čakal zelo dolgo. Leta 2011/12 so organizatorji za ta “neponovljiv” dosežek ponudili kar milijon švicarskih frankov, Gregor Schlierenzauer pa je bil po nemškem delu na odlični poti, da mu uspe. A v domačem Innsbrucku mu je načrte prekrižal rojak Andreas Kofler. Avstrijci si sicer skupaj z Nemci in Finci delijo prvo mesto na lestvici držav zmagovalk s 16 uspehi, sledita Norveška (10) in Poljska (5).

Najuspešnejše države na novoletni turneji

16 zmag – Nemčija, Finska, Avstrija

10 – Norveška

– Poljska

– Češka, Slovenija, Japonska

Ob praznih tribunah rekordni zaslužki

Je pa zato leta 2017/18 to kar nekoliko nepričakovano uspelo Stochu, ta dosežek pa je, kot že omenjeno, leto kasneje brez večjih težav ponovil še Kobajaši. Letošnja nagrada za skupnega zmagovalca bo sicer precej nižja (100.000 švicarskih frankov oziroma 96.000 evrov), a kljub temu kar petkrat višja, kot je zmagovalec prejel doslej.

Tribune bodo drugo leto zapored samevale. Foto: Guliverimage

Če bodo organizatorji rekord torej podrli pri nagradah, pa ga zagotovo ne bodo popravili pri udeležbi gledalcev. Na vseh štirih prizoriščih bodo tribune zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa še drugo leto zapored samevale. Na Bavarskem morajo profesionalne športne prireditve že dlje časa potekati brez prisotnosti navijačev, medtem ko so imeli Avstrijci nekaj več upanja. A pred dnevi je prišla odločitev, da ne bodo smeli biti navzoči niti na tekmah v Innsbrucku in Bischofshofnu.

Kdo so favoriti?

Poleg že omenjenih Geigerja in Kobajašija v najožji krog favoritov sodijo še ostali trije, ki v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedajo mesta med prvo deseterico. To so lanski dobitnik velikega kristalnega globusa, Norvežan Halvor Egner Granerud, Slovenec Anže Lanišek in zadnji avstrijski zmagovalec Stefan Kraft, ki mu je to uspelo leta 2015.

Poleg njih poznavalci v širši krog potencialnih zmagovalcev štejejo še vedno nevarnega Nemca Markusa Eisenbichlerja, prebujenega Švicarja Kiliana Peierja, Mariusa Lindvika, ki je na teh skakalnicah že zmagal … Zraven pa lahko omenimo tudi Timija Zajca, ki je dvig forme nakazal s tretjim mestom v Engelbergu in konstantnega Ceneta Prevca, ki je z nastopi v letošnjem letu presenetil tudi samega sebe.

Najuspešnejši tekmovalci novoletne turneje

5 zmag – Janne Ahonen (Fin)

4 zmage – Jens Weissflog (NDR/Nem)

3 zmage – Helmut Recknagel (NDR), Björn Wirkula (Nor), Kamil Stoch (Pol)

2 zmagi – Veikko Kankkonen (Fin), Jochen Danneberg (NDR/Nem), Hubert Neuper (Avt), Matti Nykänen (Fin), Ernst Vettori (Avt), Andreas Goldberger (Avt), Gregor Schlierenzauer (Avt)

Prevc edini z zmagovalnimi izkušnjami

Poleg omenjene trojice bodo slovenske barve zastopali še Lovro Kos (debitant na turneji), povratnika po okužbi s koronavirusom Žiga Jelar in eden od dveh Slovencev z orlom v vitrini, Peter Prevc. Med prazničnimi dnevi bo minilo že šest let, odkar si je najstarejši od bratov Prevc s tremi zmagami in tretjim mestom v tisti izjemni sezoni priskakal zmago na turneji in ponovil uspeh Primoža Peterke, ki je bil najboljši v sezoni 1996/97.

Od slavja Petra Prevca bo v prihodnjih dneh minilo že šest let. Foto: Guliverimage

Trener slovenske reprezentance Robert Hrgota je cilje pred tekmovanjem predstavil zelo jasno: en skakalec med najboljšo šesterico, dva med deseterico in tri med petnajsterico. A kot nas učijo izkušnje, je na posebnih tekmah (v prvih serijah bomo znova videli običajne boje v parih) zaradi zgoščene konkurence prostora za napake zelo malo. Upajmo, da jih bo v slovenski vrsti čim manj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje