Takšnega niza nismo videli že 34 mesecev

Smučarski skoki 5. Dec 202211:21 0 komentarjev
Aktualna olimpijska prvakinja Urša Bogataj je na poletni veliki nagradi trikrat zmagala in dvakrat zasedla drugo mesto, v začetku zime pa je po vrsti končala kot 18., 12., 5., 9. Foto: Guliverimage

Slovenska ženska skakalna reprezentanca po štirih tekmah nove sezone še vedno čaka na prve stopničke v svetovnem pokalu. Čeprav se v skupnem seštevku kar tri Slovenke nahajajo med prvo deseterico, pa je to glede na rezultate prejšnjih sezon in visoka pričakovanja zagotovo razočaranje.

Varovanke Zorana Zupančiča so slovensko športno javnost v zadnjih dveh letih razvadile z vrhunskimi rezultati. Verjeli ali ne, na 35 tekmah sezon 2020/21 in 2021/22 se je le trikrat zgodilo, da na stopničkah ni bilo nobene skakalke, ki ima ob imenu narisano slovensko trobojnico.

V tem času so Slovenke nanizale kar 41 stopničk (posamičnih in ekipnih) v svetovnem pokalu, vrhunsko pa so nastopale tudi na velikih tekmovanjih, saj so se s svetovnega prvenstva 2021 v Oberstdorfu vrnile s celotnim kompletom kolajn, izvrsten izkupiček pa so ustvarile tudi na februarskih olimpijskih igrah z zlatom Urše Bogataj in bronom Nike Križnar na edini ženski posamični tekmi v Pekingu.

Titisee-Neustadt (31. januar 2021), Lillehammer (5. december 2021) in Klingenthal (11. december 2021) so prizorišča in datumi minulih dveh zim, ko je slovenska skakalna ekipa ostala brez stopničk.

No, čeprav je nova sezona še zelo sveža, saj so za nami le štiri posamične tekme na dveh prizoriščih – v Wisli in v Lillehammerju – pa se zdi zaradi postavljene letvice niz brez stopničk na začetku nove zime (izjemno) dolg. Četrto in šesto mesto Nike Križnar ter peti mesti Urše Bogataj in Eme Klinec so vrhunski rezultati in skrbijo za lep ekipni uspeh, a ne več tako zelo dobri, ko jih postavimo ob bok rezultatom prejšnjih sezon.

Sploh če vemo, da je omenjena trojica na zadnjem preizkusu lanske sezone dosegla zgodovinsko trojno zmago, v novo pa je vstopila z odličnim poletnim obdobjem (Bogatajeva na petih tekmah poletne nagrade ni bila slabša kot druga) in napovedmi trenerja Zupančiča, da si prav na vsaki tekmi želi stopničke.

Zoran Zupančič. Foto: Aleš Fevžer

Posledice pestre pomladi?

(Pre)visoke želje so se razblinile zelo hitro, 47-letni Žirovec pa je po nedeljski tekmi v Lillehammerju vse skupaj pojasnil z besedami: “Kar turbulentno se je začela letošnja sezona. Zelo veliko sprememb, nekatere tekmovalke en dan med deset, drug dan jih ni. Veliko mešanja znotraj deseterice. Ponovno smo ostali brez stopničk, a ekipno ponovno tri tekmovalke med deset. Če bomo tako nadaljevali… na tem smo se že nahajali nekaj časa nazaj in potem so prišle tudi stopničke. Verjamem, da bodo tudi tokrat.”

Zelo turbulentno je bilo sicer v ženskem skakalnem taboru tudi spomladi. Zupančič je namreč zaradi nezadovoljstva s pogoji odstopil z mesta glavnega trenerja, nato pa je čez dober mesec s Smučarsko zvezo Slovenije vendarle našel skupni jezik in ostal na položaju. Skakalke so se, tako kot strokovnjaki, strinjale, da je to edina logična in pravilna poteza pred sezono, ki prinaša domače svetovno prvenstvo.

Najbližje stopničk je bila Nika Križnar na drugi tekmi v Wisli, ko je za 3. mestom zaostala 2,2 točke. Foto: Profimedia

Tako dolgo ni čakal še nikoli

Zupančič se je na trenersko mesto Slovenije preselil pred začetkom zime 2018/19, do prvih stopničk pa ni nikoli čakal dlje kot do tretje tekme. Tudi post brez zmagovalnega odra, ki bi trajal vsaj štiri tekme, smo med našimi orlicami nazadnje videli februarja 2020. Še pred začetkom pandemije koronavirusa. Torej 34 mesecev nazaj.

Glede na rezultate in lovorike iz prejšnjih let (pokal narodov, veliki kristalni globus, naslov olimpijske in svetovne prvakinje ter številne kolajne z omenjenih tekmovanj, zmaga na norveški in alpski turneji) bo morala izbrana vrsta kmalu začeti upravičevati pridobljen kredit. Domača vrhunca – silvestrska turneja v Ljubnem (od 30. decembra do 1. januarja) in prvenstvo v Planici (od 22. februarja do 5. marca), kjer bodo pričakovanja navijačev najvišja – se nezadržno bližata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!