Tande danes zapušča intenzivni oddelek

Drugi športi 31. Mar 202114:35 0 komentarjev
Daniel Andre Tande Planica
AP Photo

Norvežan Daniel Andre Tande, ki je na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih minuli teden v Planici na legendarni letalnici bratov Gorišek grdo padel, je v sredo zapustil oddelek intenzivne nege.

Norveška televizija NRK razkriva, da bodo Tandeja premestili na travmatolški oddelek ljubljanskega kliničnega centra. Tande, ki je padel v četrtek v poskusni seriji finala, je bil do ponedeljka v umetni komi, v zadnjih dveh dneh pa je že komuniciral z najbližjimi.

Daniel se je ponoči zbudil in že govoril z dekletom in mamo. Hvala vsem fantastičnim ljudem v Planici, ki so ga nemudoma oskrbeli, UKC Ljubljana in Tomiju Trbovcu,” je 52-letni vodja norveških skakalcev Clas Brede Brathen v ponedeljek zapisal na Twitterju.

Brathen je v sredo zjutraj za NRK potrdili, da bodo 27-letnika premestili z oddelka za intenzivno nego na travmatološki oddelek UKC Ljubljana.

Kdaj se bo Tande lahko vrnil domov?

Menim, da je skakalec v najboljših rokah. Vesel sem, da je zaupanje med norveško in slovensko medicinsko stroko na najvišji ravni,” je v intervjuju za Norveško tiskovno agencijo razkril Brathen.

Najkasneje jutri naj bi norveški in slovenski zdravniki skupaj z zavarovalnico začeli razpravljati tudi o tem, kako Tandeja prepeljati na Norveško.

A pred tem bomo dodobra pretehtali razloge za in proti. Prevoza domov se bomo lotili z največjo previdnostjo. Četudi Daniel dobro napreduje, ne smemo pozabiti, da je utrpel hud udarec. Stres potovanja domov je lahko tudi prevelik,” opozarja Brathen.