Timi Zajc na stopničkah, Avstrijca razred zase

Smučarski skoki 17. Mar 202415:26 > 17:48 0 komentarjev
Timi Zajc
Foto: Profimedia

Avstrijec Daniel Huber je zmagovalec tekme za svetovni pokal na letalnici v Vikersundu. Drugi je bil njegov rojak Stefan Kraft, ki si je z zmago na prvi tekmi dneva že zagotovil veliki kristalni globus sezone, tretji pa je bil Timi Zajc.

Na četrtem mestu je zadnji nastop na tej letalnici končal Peter Prevc, peti pa je bil Domen Prevc, tretji na prvi tekmi.

Na 16. mestu je nastop po dveh serijah končal Lovro Kos, na 17. pa Anže Lanišek.

Po odpovedi obeh sobotnih tekem zaradi slabega vremena so na današnji dan potekale tri. Po prvi je dopoldne Nika Prevc z 11. mestom dokončno potrdila skupno zmago v pokalu. Nedolgo zatem je isto uspelo Kraftu, ki je z zmago na tekmi z zgolj eno serijo tretjič osvojil veliki globus.

Trideset najboljših skakalcev na norveški turneji je začelo drugo popoldansko tekmo in ta začetek je v solidnih pogojih potekal dokaj gladko. Huber (232,4) je vodil po prvi seriji pred Kraftom (216,2) in Domnom Prevcem (210,1). Sedmi je bil Peter Prevc (198,0), osmi Zajc (197,9), 10. Kos (187,5), 20. pa Lanišek (160,6).

V drugi seriji je sodelovala najboljša dvajseterica, tudi celotna slovenska peterica. V zadnji, tretji seriji, pa je bila v konkurenci le še deseterica s tremi Slovenci in štirimi Avstrijci, peterica predstavnikov teh dveh držav je bila med prvo peterico pred zaključkom. V velikem finalu pa ni bilo med drugimi gostiteljev Norvežanov in Japoncev.

Peter Prevc
Peter Prevc je odlično skočil za slovo od Vikersunda. Foto: Profimedia

Lepi obeti za Planico

Huber, drugi na prvi tekmi, si je po dveh skokih pred drugouvrščenim Kraftom zagotovil 17,4 točke prednosti. Domen Prevc je imel na tretjem mestu že skoraj 40 točk zaostanka (39,9), Zajc je bil na četrtem mestu za svojim moštvenim kolegom le 4,9 točke. Sedmi je bil Peter Prevc ob svojem slovesu od letalnice, na kateri je pred devetimi leti s svetovnim rekordom, drugim slovenskim v zgodovini, kot prvi med vsemi preletel 250 m.

Z lepim doskokom je najstarejši od bratov Prevc po 243,5 metrih le za pol točke zgrešil najvišjo možno oceno za slog in gladko prevzel vodstvo, dosegel je tudi največjo daljavo serije. Zajc ga je v slovenskem boju za zmagovalni oder prehitel za 4,5 točke, za obema je nato zaostal Domen Prevc.

Kraft je v predzadnjem poletu za zmago izzval 31-letnega Huberja, ki pa je obdržal najvišjo stopničko drugič posamično v pokalu v karieri po letu 2022.

Kraft je obenem osvojil tretjič tudi skandinavsko turnejo, za kar je prejel simbolni ček za 40.000 evrov, in je pred prihodom pod Ponce pri 13 zmagah v tej sezoni. Na turneji “surovega zraka” je bil drugi Peter Prevc, ki je za to dobil 13.000 evrov, tretji je bil Huber.

V boju za mali globus v poletih si je Krat priboril že 91 točk prednosti pred Huberjem, tretji je Zajc (+ 94), 98 točk zastaja Peter Prevc na četrtem mestu, več kot 100 pa na petem Domen Prevc (+164).

To je bil uvod pred planiškim naslednjim koncem tedna, kjer se bodo v četrtek najprej skakalke pomerile na finalni tekmi sezone, nato pa bodo tekmovalno zimo do nedelje zaključili še skakalci.

Rezultati

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!