Vesel, da je imel čast biti del Petrove zgodbe (VIDEO)

Smučarski skoki 7. Feb 202416:35 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Ne le njegovi reprezentančni sotekmovalci Petra Prevca bo po marčevskem slovesu od smučarskih skokov pogrešal tudi glavni trener Slovenije Robert Hrgota.

Čeprav kot selektor slovenskih smučarskih skakalcev s Petrom Prevcem sodeluje šele zadnja štiri leta, Robert Hrgota 31-letnika pozna še iz časov, ko se je tudi sam športno udejstvoval. Kot je priznal ob robu torkove novinarske konference, na kateri je Peter naznanil slovo od smučarskih skokov, je njegov zdajšnji varovanec že tedaj nanj pustil močan vtis.

“Meni bo najbolj v spominu ostal še pred največjimi uspehi. Tam nekje med letoma 2011 do 2015, ko sem tekmoval tudi jaz. Sicer sem bil nekoliko starejši, a je bil tudi nam izkušenejšim vzor, saj je pri mladih letih natanko vedel, kaj želi. Deloval je zelo umirjeno in nas starejše učil, kako se lahko lotiš stvari sistematično, pravilno in brez ihte,” je z izbranimi besedami skakalnega asa opisal Hrgota, a hitro dodal, da ga le pozitivni občutki na tekmovalca vežejo tudi sedaj, četudi ni vselej lahko trenirati tako uspešnega športnika.

Robert Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

“Veseli me, da je bilo zahtevno. Predvsem v smislu tega, da je oseba, ki od sebe zahteva največ, posledično pa tudi od ljudi, ki delajo z njim. Takšne stvari te ženejo naprej, da ostaneš na preži in ves čas iščeš popolnost. Edino tako lahko uspeš in si pri vrhu. Ta korelacija je bila zelo pozitivna. To, da je Peter na svojem prvem in zadnjem velikem tekmovanju osvojil odličje, pove veliko. Veseli me, da sem imel čast biti del te zgodbe,” je delo s Petrom opisal glavni trener slovenskih orlov.

Če je torkova naznanitev športnega slovesa skakalca iz Dolenje vasi slovensko javnost ujela rahlo nepripravljeno, pa so njegovi reprezentančni kolegi za to vedeli že nekaj časa. Novico jim je uradno sporočil že na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih na Kulmu, a so prav vsi, vključno s Hrgoto, že nekaj časa slutili, da je njegova upokojitev pred vrati.

“Prek pogovorov nekako slutiš nekatere stvari. Zagotovo pa te uradna naznanitev zmeraj preseneti, ne glede na to, kako si pripravljen nanjo. Smo vedeli, a smo toliko profesionalni, da v času sezone to postavimo na stranski tir. Peter je takšne vrste športnik, da je v času tekmovanj osredotočen le na to. Po koncu sezone v Planici pa se bomo sprostili,” je dejal Hrgota, v nadaljevanju pa se zazrl tudi v izjemno uspešno Prevčevo kariero, v kateri je osvojil veliki kristalni globus, tri male, štiri olimpijska odličja in še bi lahko naštevali.

“Padcev v njegovi karieri sploh ni bilo veliko. Morda je bila ena njegovih težjih sezon tista po njegovi najuspešnejši. A če ti uspe takšna sezona, kot je Petru, je vsaka naslednja morda res neuspešna, če je ne ponoviš. Morda je bila prav ta stvar tista, ki ga je tedaj najbolj bremenila. Če bi lahko zavrtel čas nazaj, bi bila prva stvar, ki bi jo lahko spremenil previsoka pričakovanja, ki jih je imel do sebe,” je dejal 35-letnik, ki si za svojega skakalca v prihodnosti želi predvsem, da bi čim več časa preživel s svojo družino in počel stvari, ki si jih najbolj želi.

Foto: Profimedia

“Idej za delo mu zagotovo ne bo zmanjkalo. Kot ga poznamo, zelo rad svoj čas preživlja v naravi. Če ne drugega, bo pa očetu pomagal zlagati drva. Ali bo ostal v skokih, pa sam najbolje ve. Zagotovo ima znanje in izkušnje. Veliko lahko pomaga ne samo starejšim, ampak tudi mlajšim generacijam. Če bo imel to željo, bo gotovo dobil priložnost,” je še pristavil Hrgota.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!