So slovenski skakalci letvico postavili previsoko?

Smučarski skoki 24. Nov 20236:00 1 komentar
Lovro Kos Žiga Jelar Timi Zajc Anže Lanišek Planica
Foto: Aleš Fevžer/Profimedia. Montaža: Aljaž Uršej

Danes se po 236 dneh, kolikor jih je minilo od zadnje tekme aprila v Planici, na delo vračajo smučarski skakalci. V tekmovalnem smislu seveda. S popoldanskimi kvalifikacijami (16.00) se na Finskem začenja nova sezona svetovnega pokala, mi pa smo skozi oči glavnega trenerja slovenske reprezentance Roberta Hrgote preverili, kaj vse prinaša.

Ljubitelji smučarskih skokov, ki jih v Sloveniji ne manjka, čakanja je konec! Moška karavana je že zbrana v finski Ruki, kjer jih danes popoldne (16.00) čakajo kvalifikacije za sobotno posamično tekmo (16.15). Program uvodnega konca tedna pa se bo zaključil v nedeljo s še eno individualno preizkušnjo (16.15).

Glavni trener slovenskih orlov Robert Hrgota je na sever Evrope odpeljal pet izbrancev: Anžeta Laniška, Timija Zajca, Žigo Jelarja, Petra Prevca in Domna Prevca. Na skakalnici blizu Kuusama bosta visoko merila predvsem prva dva, že v lanski sezona najboljša posameznika med Slovenci.

Še preden pa se skakalci prvič spustijo po zaletni smučini 142-metrske naprave, smo za vas – tudi s pomočjo Hrgotovih besed – pripravili ključne informacije o skakalni zimi 2023/24.

Planica spet finalna kraljica

Kot že omenjeno, se vse skupaj začenja na Finskem. Ruka, nekoč tradicionalni uvod v moško skakalno zimo, je spet prevzela štafetno palico začetka. Po lanskem (ne)posrečenem uvodu na plastiki v začetku novembra v Wisli je tudi termin veliko bolj običajen in zimski.

V začetku decembra bo dvojček severa Evrope dokončal Lillehammer, sledi selitev v osrčje stare celine, najprej v Nemčijo (Klingenthal), nato še v Švico (Engelberg). Slovo od starega in prihod novega leta bo spet obeležila novoletna turneja, ki tradicionalno velja za prvi vrhunec sezone.

zlati orel
Zlati orel za zmagovalca novoletne turneje. Foto: Profimedia

Sledi pot na Poljsko, kjer karavano s tremi prizorišči (Wisla, Szczyrk, Zakopane) čaka novost – poljska turneja, v zaključku januarja pa zelo hitro še en vrhunec: svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu.

Tudi po podelitvah snežink, za katere v ožji krog favoritov spadajo tudi Slovenci, premora ne bo. Najprej Willingen, pa pot čez lužo v Lake Placid, nato pa še na daljše potovanje v Saporo. Ob vrnitvi v Evropo spet na letalnico (Oberstdorf), zatem pa spet proti severu. Po ogrevanju v finskem Lahtiju vse bolj tradicionalna norveška turneja (Raw Air) z vrhuncem v Vikersundu, zaključka pa si brez Planice tako ali tako ne moremo več predstavljati. Lovci na daljave bodo pod Poncami naporno zimo končali skoraj dva tedna prej kot lani.

Planica 2023
Planica bo tradicionalno gostila zaključek svetovnega pokala. Foto: Aleš Fevžer

“Všeč mi je, da je sezona skoraj en mesec krajša. Več je blokov. Uvod, novoletna turneja, poljska turneja, SP, ZDA in Japonska, Skandinavija, Planica. Vmes še nekaj drugih tekem, ampak bolj je vse povezano. Vse skupaj je super. Potovanj bo manj, čeprav to ni nujno vedno dobro. Ampak če ti gre dobro, to ni pomembno,” o postojankah pravi Hrgota.

Koledar sezone v smučarskih skokih, moški:

24. – 26. november: Ruka (dve posamični tekmi)
1. – 3. december: Lillehammer (dve posamični tekmi)
8. – 10. december: Klingenthal (dve posamični tekmi)
14. – 17. december: Engelberg (dve posamični tekmi)
28. december – 6. januar: [NOVOLETNA TURNEJA] Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen (štiri posamične tekme)
12. – 21. januar: [POLJSKA TURNEJA] Wisla, Szczyrk, Zakopane  (tri posamične, ena superekipna, ena ekipna tekma)
25. – 28. januar: [SVETOVNO PRVENSTVO V POLETIH] Kulm (posamična tekma s štirimi serijami, ekipna tekma)
2. – 4. februar: Willingen (dve posamični tekmi)
10. – 11. februar: Lake Placid (dve posamični, ena superekipna tekma)
16. – 18. februar: Saporo (dve posamični tekmi)
22. – 25. februar: Oberstdorf [letalnica] (dve posamični, ena superekipna tekma)
29. februar – 3. marec: Lahti (ena posamična, ena ekipna tekma)
8. – 17. marec: [NORVEŠKA TURNEJA] Oslo, Trondheim, Vikersund (šest posamičnih tekem na izpadanje)
21. – 24. marec: Planica (dve posamični, ena ekipna tekma)

“Vse skupaj je … zanimivo”

Veliko spremembo pred novo sezono predstavljajo pravila glede opreme. Vsa konkurenca je bila, predvsem zaradi varnosti, primorana skrajšati zagozde (pogovorno: kajle). Veliko več duhov pa so burile nove regulacije glede dresov. Ti so spet prekrojeni in nekoliko zožani, kar je skakalcem vsaj na začetku priprav povzročalo številne preglavice. Občutki v zraku so se pridobivali na novo, a ker je pred novo sezono v nogah dovolj skokov, težav ne gre pričakovati. Reprezentance, tudi slovensko, bolj moti, da se pravila vse prevečkrat spreminjajo.

“Na pravila smo se privadili, ampak ves čas prihajajo nova. Letos bo sezona pravil. Ne odreagiramo več, saj je vse skupaj … Zanimivo, da rečem tako. Prilagodili se bomo na vse, na kar se bodo sredi sezone spomnili spreminjati,” se ob regulacije obregne Hrgota.

Opremi se je spet posvečalo veliko časa. Foto: Profimedia

“Morda se po koncu sezone posujem s pepelom”

Ta je, zaradi še enega novega pravila – drugačne porazdelitve kvot – na Finsko lahko povabil pet namesto šestih skakalcev. Fis je namreč v želji po razširjanju konkurence najmočnejšim državam odvzela eno mesto in ga dodelila manjšim. Maksimum tako zdaj, ob dodatni kvoti celinskega pokala, trenutno znaša šest in ne več sedem skakalcev. V prvi periodi, ki se bo zaključila pred novoletno turnejo bo ta prednost pripadala Avstriji, Norveški in Nemčiji.

“Boljša rešitev bi bila, če bi prilagodili kvote. Stalnih šest in imensko kvoto prek celinskega pokala. Da moraš menjati. Ampak to pomeni samo tri dodatne tekmovalce. Bomo videli, mogoče bo pozitivno, mogoče negativno. Počakajmo do konca sezone, kaj prinese. Realno je težko komentirati, kako bo vse skupaj delovalo. Bi bilo pa za nas lažje, saj spodbujamo mlajše, da ostajajo in trenirajo. Tako pa jih omejujemo in zaradi novih pravil lahko pride do domino efekta v nižjih rangih. Upam, da se motim in se po koncu sezone posujem s pepelom. Za nas in večje nacije je to kar udarec,” svoje mnenje predstavi slovenski trener.

Število mest za prve štiri postaje nove sezone:

6 – Avstrija, Norveška, Nemčija
5 – Slovenija, Poljska, Japonska
4 – Finska, ZDA, Švica, Italija
3 – Bolgarija, Kazahstan, Turčija, Ukrajina
2 – ostale države

Sedmerica za pet mest. Ali šest

Hrgota je v Ruko in Lillehammer odpeljal že omenjeno peterico, doma sta od članov reprezentance ostala Lovro Kos in Žak Mogel. “Timi in Anže funkcionirata zelo dobro, ohranjata zelo lep in visok nivo. Želim, da nadaljujeta v tem ritmu. Imamo vsaj dva močna fanta. Domen in Peter sta, skupaj z Žigo, na višjem nivoju kot lansko sezono. Jelar je zdrav. Pomembno je, da dobro opravimo z ’rukerjem’ prve tekme. Da postavimo dobre temelje za nadaljevanje sezone. Zelo hitro bo čas za novoletno turnejo, tja želimo priti mirni.”

“Lovro je bil blizu osvojitve dodatne kvote, ampak se je v ZDA malce zataknilo. Gremo iz tekme v tekmo. Letos bo kvota pet, zato bo več rotacij. Čim več fantov si želim v svetovnem pokalu. Na teh šest fantov računam tudi na poletih, saj so vsi močni v letenju. Da pridejo tja in najboljši štirje skačejo.”

Robert Hrgota
Robert Hrgota (desno). Foto: Profimedia

35-letnega Velenjčana veseli predvsem dejstvo, da je na padec na domačem svetovnem prvenstvu povsem pozabil Peter Prevc. Veliko težje pa mu je, ko mora sestaviti ekipo. “Vedno se je najtežje odločiti pri zadnjem. Pa če je kvota pet, šest ali sedem skakalcev. Odločili smo se, da Lovro ostane doma. Ima visok nivo skakanja, a morda mu manjka mirnost, ki jo potrebuje. Če bo nadaljeval v tem ritmu, se lahko priključi že v Klingenthalu.”

Pozitivna nervoza za stabilen začetek

Čeprav je lani v Planici svojo športno pot končala kar trojica slovenskih skakalcev, ki v zadnjem času sicer čisto proti vrhu ni mogla poseči (Bor Pavlovčič, Cene Prevc in Tilen Bartol) – drugih upokojitev, vsaj med glavnimi imeni v tuji konkurenci ni bilo -, pa je za Slovenci sezona presežkov.

Tretje mesto Anžeta Laniška na novoletni turneji in v skupnem seštevku, posamično in ekipno zlato na domačem SP, kjer je ’padel’ še bron na mešani ekipni tekmi … Dosežki, ki jih bo težko ponoviti.

Zajc Peter Prevc Jelar
Foto: Aleš Fevžer

“Ne bi govoril o številkah. Zelo klišejsko, ampak zadovoljen bi bil, če vsi naredijo skoke kot na treningih. Vsaj večina. Vem, da hočete slišati cifro, ampak je ne morem povedati. 1, 2, 3, 4 … Ampak tako žal ne gre,” se pošali Hrgota. In za konec doda:

“Želim si, da tekmo zapustimo pozitivno, da rečemo, da smo naredili maksimalno svoje. Nato pa bomo iskali napredek. Želim si mirnega in stabilnega začetka. Vedno želimo poskusiti ponoviti ali nadgraditi uspehe vsake prejšnje sezone. To nam je vodilo tudi tokrat. Vemo, da bo ponoviti uspeh na novoletni turneji zelo težko. Na SP v poletih vemo, kaj smo nazadnje osvojili. Tudi tam je letvica zelo visoko, skušali jo bomo spet doseči. Seveda Planica, pa skupni seštevek. Veliko visokih letvic, upam, da bomo skakali čim višje in čim dlje.”

Kaj pa občutki pred prvo tekmo? “Prisotna je pozitivna nervoza, ko ne vemo, kam kdo spada. Približno že, popolnoma pa ne. Vsi se veselimo, zaradi te nervoze komaj čakamo, da se začne.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje