Švicarji udarili z ostrimi povračilnimi ukrepi

Alpsko smučanje 16. Apr 202414:03 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Potem ko je Mednarodna smučarska zveza iz osnutka koledarja svetovnega pokala za sezono 2024/25 prečrtala smukaški program pod Matterhornom, so se v Zermattu odzvali z zaporo prog za smučarje svetovnega pokala.

Kar dvakrat so organizatorji obljubljali spektakularno smukaško preizkušnjo s startom v Švici (Zermatt) in ciljem v Italiji (Cervinia). A do izvedbe tekem pod Matterhornom ni prišlo. V obeh primerih jo je organizatorjem zagodla narava. Lani so plačali ceno pretople jeseni in pomanjkanja snega, letos je bila snežna odeja sicer dovolj debela, a je dva konca tedna močno pihalo in snežilo. Od osmih načrtovanih tekem se prirediteljem ni posrečila niti ena.

Odločitev Mednarodne smučarske zveze, da iz koledarja umakne tovrstno smukaško odprtje sezone, je bila zatorej pričakovana, pa čeprav naj bi Švicarji s FIS sklenili štiriletni dogovor. Je pa črtanje zdaj dvignilo nemalo prahu.

Foto: Profimedia

V Zermattu so se odzvali na zelo oster način. Kot so sporočili, bodo smučarjem odrekli pravico do ledeniških treningov v poletnih mesecih. Ukrep bo veljal za vse reprezentance, ne le za tuje, temveč tudi za švicarsko. Proge za trening naj bi bile na voljo le za mlade smučarje iz lokalnih klubov.

Prepoved treningov naj bi imela enoletno veljavo. Kot je dejal vodja pogona Franz Julen, bodo o nadaljnjih ukrepih Švicarji razpravljali v letu 2025.

Koledarja svetovnega pokala za sezono 2024/25 sicer še ni na vidiku. Kot smo poročali že pred dnevi, naj bi ženski tekmi svetovnega pokala v Kranjski Gori sicer pripadel januarski (4. in 5.), moški pa februarski termin (1. in 2.). Ob tem so za zanimiv predlog poskrbeli Norvežani, ki pozivajo k preureditvi tekmovalnega koncepta z ločenimi sklopi tekmovanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!