Lanišek v Klingenthalu z daljavo dneva, Kraft ni več nepremagan

Smučarski skoki 9. Dec 202315:51 2 komentarja
Anže Lanišek; FOTO: Guliverimage

Smučarsko skakalna turneja je zavila v Nemčijo, kjer se je pred polnim iztekom odvila posamična tekma za moške v Klingenthalu. Na peti preizkušnji sezone je nastopilo vseh pet Slovencev, ki so se prav vsi prebili v finalno serijo. Tam je v polnem sijaju zablestel Anže Lanišek in postavil daljavo dneva. Ob tem je "žaba" stopila še v telemark in Sloveniji prinesel izenačen najboljši izid skakalne zime. Zmage se je razveselil Karl Geiger.

Tekmo je odprl Lovro Kos, ki je na turnejo vskočil namesto Žige Jelarja. V meglenih razmerah je pristal pri 119 metrov in vodil vse do trinajstega skakalca, ko ga je preskočil Italijan Giovanni Bresadola. Na koncu se je za las prebil v finale (30. mesto).

Izvrsten skok (137 metrov) je uspel Poljaku Piotr Żyłi. Tudi njegov rojak Dawid Kubacki mu je sledil s skokom čez 130 metrov, vodstvo pa je sredi prve serije uspel Johann Andre Forfang. Domen Prevc si je s skokom dolgim 123,5 metra priboril drugo serijo (27. mesto), Anže Lanišek pa je lahko ponosen na let na črto 135 metrov.

Z vetrovno loterijo se je opekel Timi Zajc, pri razmerah praktično brez vzgonskega vetra, je najboljši Slovenec iz kvalifikacij pristal pri 125 metrih (18. mesto), najizkušenejši član odprave Peter Prevc pa je smuči ob sneg pritisnil na 127,5 metra dolžine (17. mesto).

Anže Lanišek
Lanišek je poskrbel za dobro voljo v slovenski reprezentanci; Foto: Aleš Fevžer

Vsi orli so se prebili v drugo serijo, najboljše izhodišče ima Lanišek (11. mesto). Vodstvo drži Nemec Karl Geiger, ki je “poletel” do 144 metrov. Zmagovalec prvih štirih tekem za svetovni pokal Stefan Kraft je na četrtem mestu.

Sanjska druga serija

V drugi seriji so za zdaj prav vsi slovenski orli popravili svoj skok. Domen je pristal celo pri 139,5 metrih in bil v vodstvu celo do skoka svojega starejšega brata Petra. Ta je svojo daljavo popravil za enajst metrov. Kljub solidnemu nastopu v finalu, je bil Zajc vidno razočaran še zaradi prve serije, tako da ga skok na 134 metrov ni pretirano razveselil.

Je pa zato veselo kimal Lanišek, potem ko mu je tik pred elitno deseterico uspel skok dneva. “Žabo” je odneslo v dno skakalnice, pri 146 metrih je za telemark prejel tudi tri ocene 20.0!

FOTO: Profimedia

Na koncu so ga prehiteli Andreas Wellinger, Pius Paschke, Rjoju Kobajaši, Stefan Kraft in Karl Geiger. To je prva tekma sezone, na kateri ni slavil Kraft. Slovenci? Lanišek torej šesti, starejši Prevc 12., mlajši Prevc 17., Zajc 18. in Kos na 30. mestu. Jutri je v Klingenthalu na sporedu še ena posamična tekma. Kvalifikacije bodo potekale ob 14. uri, tekma pa dve uri kasneje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje