Pravna zagonetka prestopa Nika Mujanovića

Odbojka 9. Dec 20239:00 1 komentar
Nik Mujanović
Nik Mujanović Foto: Profimedia

Nik Mujanović je bil v zadnjem mesecu osrednja tema slovenskega odbojkarskega dogajanja. Ne zaradi predstav na igrišču, pač pa zaradi njegovega, za mnoge spornega, prestopa v močno italijansko ligo.

Nik Mujanović, zdaj že nekdanji igralec Calcita, se je v Kamniku naučil prvih odbojkarskih korakov, se je članski ekipi pridružil že v sezoni 2020/21. Dve sezoni se je učil od izkušenejših, tudi od legendarnega Mitje Gasparinija, v tej pa so vsi pričakovali, da bo z njim na čelu Kamnik napadel vrh in z vrha zrušil ACH Volley.

Začelo se je sanjsko. Calcit je močno vstopil v sezoni, 19-letni korektor je bil prva izbira trenerja Mladena Kašića, a po odmevni zmagi nad ACH Volleyjem se je vse obrnilo na glavo.

Mujanović je pred tekmo s Krko prek svojega zastopnika obvestil slovenske podprvake, da z njimi enostransko prekinja pogodbo in zapušča ekipo.

V Kamniku se seveda z dopisom niso strinjali. Sami so zapisali, da ima Nik s Calcitom veljavno pogodbo do konca leta 2025 in da nikakor ne morejo pristati na dopis, ki so ga dobili po elektronski pošti.

Po dopisu se je začelo…

Mujanović je po dopisu prekinil vse stike z ekipo, prenehal je trenirati in dal klubu jasno vedeti, da je zanj zgodba v Kamniku končana. Ko so pri Calcitu uvideli, da je vse skupaj, čeprav se je to na prvi pogled zdelo, ni šala, so zagnali vik in krik ter za pomoč obrnili k svoji odvetniški službi. Dokumentacijo o pogodbi so poslali tudi na Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS) ter izrazili upanje, da zaradi veljavne pogodbe panožna zveza Niku ne podpiše ITC-certifikata, ki omogoča igralcu, da prestopi v drug klub.

Nik Mujanović
Nik Mujanović Foto: Klemen Brumec

Zdelo se je, da so igralca stisnili v kot, a…

Pri OZS so po pregledu materiala, ki jim ga je poslal Kamnik, ugotovili, da ima 19-letni slovenski reprezentant s Calcitom veljavno pogodbo ter poudarili, da zaradi vseh znanih dejstev ne morejo dovoliti prestopa, enako pa je ugotovilo tudi Okrajno sodišče v Kamniku, ki je z začasno odredbo potrdil, da je pogodba do leta 2025 veljavna in da se mora Mujanović nemudoma vrniti v ekipo in nadaljevati s pogodbenimi obveznosti.

Čeprav se je zdelo, da ima Mujanović zavezane roke, da mu ne bo preostalo drugega kot to, da se vrne v Kamnik in skuša popraviti napravljeno škodo, je mladi korektor ostal del trenažnega procesa Monze in mirno čakal na rešitev.

“Iskreno obžalujemo, ker se položaj z Nikom Mujanovićem še ni razrešil. Nik ima veljavno pogodbo, kar je potrdilo tudi pristojno sodišče v začasni odredbi. Kljub naši vztrajnosti pri dialogu še vedno ni prišlo do rešitve nastalega položaja z Nikom in njegovimi zastopniki. Časa zmanjkuje, zato si prizadevamo za takojšnjo ureditev nastalega položaja, saj trenutno trpi tako Nik kot tudi ekipa Calcit Volley,” so v pričakovanju vrnitve izgubljenega sina v sporočilu za javnost zapisali pri kamniškem klubu.

Nik Mujanović Foto: www.verovolley.com

4. decembra Monza potrdila prestop

A do te ne prišlo. V ponedeljek, 4. decembra je prišlo do realizacije prestopa. Monza je tudi uradno objavila, da Mujanović njihov član, registrirala pa ga je tudi italijanska zveza. Vse skupaj se je zgodilo mimo odredbe okrajnega sodišča kot tudi mimo odbojkarske zveze. Mednarodna odbojkarska federacija (FIVB) je Mujanovića za zdaj neznanega razloga prepoznala kot prostega igralca in dovolila prestop v italijansko ligo.

“Nepredstavljivo bi bilo, da bi sodišča odločala o prestopih v športu. Prav vse ali vsaj velika večina mednarodnih športnih organizacij dovoljuje prestope v primeru prekinitve pogodb. V tem pogledu pravila FIVB ne odstopajo od podobnih primerov v drugih kolektivnih športih,” je v izjavi za javnost zapisal Blaž Tomažin Bolcar.

FIVB delovala mimo OZS, slednja zahteva navodila

Po realizaciji prestopa je svoj pogled na vse predstavila tudi OZS, ki je v zapisu povedala, da je upoštevala vse svoje pravilnike. FIVB je obvestila, “da v skladu s svojimi akti transferja za igralca Nika Mujanovića ne bo podpisala,” a FIVB je kljub temu na podlagi svojega pravilnika dovolila prestop. “V izogib nadaljnjim takšnim primerom je OZS na FIVB naslovila tudi zahtevo, da FIVB izda navodila, kako v prihodnje ravnati v tovrstnih primernih, saj se načini odobritve prestopov igralcev ne zdijo primerni in se lahko razširijo na vse slovenske klube,” je zapisala OZS in dodala, da bo preko neodvisne pravne pisarne pridobila še ločeno pravno mnenje o tej zadevi.

Mujanović je zdaj član Monze, v ponedeljek, ko so mu prižgali zeleno luč je tudi debitiral na tekmi proti Monzi in dosegel točko, a v celotni zgodbi, ki je vse prej kot običajna, ostaja vprašanje, kaj je bil tisti razlog, da je slovenski reprezentant lahko enostransko prekinil pogodbo. Zagotovo ga poznajo pri FIVB, saj si drugače ne gre predstavljati, da bi ga prepoznali kot igralca brez pogodbe. O razlogih za potezo Mujanovića v Kamniku vsaj, kar so povedali za javnost, ne vedo nič, o utemeljenih razlogih za prekinitev pogodbe pa ne želijo govoriti niti v Nikovem taboru. Za zdaj.

Nik Mujanović
Nik Mujanović Foto: Aljaž Močnik

Kdaj bo Mujanović pojasnil svojo plat zgodbe?

“Sodišče je začasno odredbo izdalo na podlagi informacij in okoliščin, predstavljenih izključno s strani kluba. Igralec bo imel priložnost svojo plat zgodbe predstaviti šele v ugovoru zoper začasno odredbo in pričakuje, da bo sodišče po obravnavi njegovih navedb in dokazov razveljavilo izdano začasno odredbo,” je še dodal zastopnik mladega slovenskega reprezentanta.

Ko bo znana še druga plat zgodbe, bo morda lažje razumeti zgodbo, ki je dodobra razburkala slovensko odbojkarsko javnost. Za prekinitev pogodbe moraš imeti namreč zelo dober razlog, v odbojkarskem svetu se velikokrat zgodi, da klub ne izpolnjuje finančnih obveznosti, a če kdo v Sloveniji na tem področju nima težav, je to ravno kamniška ekipa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje