Anže Lanišek: Očitno mi je številka tri usojena

Anže Lanišek; FOTO: Guliverimage

Za slovenskim smučarskim skakalcem Anžetom Laniškom je zelo uspešna sezona, v kateri je dosegel skoraj vse cilje, ki si jih je zadal.

Anže Lanišek bo še tretjo zimo zapovrstjo sklenil kot najboljši slovenski skakalec. A za 26-letnika je letošnja sezona daleč najuspešnejša doslej, saj je pred velikim zaključkom v Planici zbral že 1592 točk. Sijajen izkupiček ga v skupnem seštevku svetovnega prvenstva uvršča na visoko četrto mesto – le za Norvežanom Halovorjem Egnerjem Granerudom, Avstrijcem Stefanom Kraftom in Poljakom Dawidom Kubackim. Slednji je od Laniška osvojil 73 točk več, a je zaradi zdravstvenih težav svoje žene predčasno zaključil sezono.

“Moj načrt je bil, da sem čez sezono čim bolj konstanten. Tudi ko mi ni šlo, kot se je zgodilo na primer v Saporu. Svoje skoke sem skozi sezono lepo stopnjeval. Manjši padec se mi je zgodil le po novoletni turneji, zato se bomo morali usesti in premleti, kaj je šlo tedaj narobe. A iz vsake sezone se nekaj naučiš, ne glede na to, kako uspešna je bila. Na kup je treba dati pluse in minuse, da na koncu lahko potegneš črto. Pluse je treba še nadgrajevati, minuse pa spreminjati v pluse,” je pred odhodom na polete v dolino pod Poncami dejal Anže Lanišek.

Foto: Guliverimage

Slovenski orel se v Planico odpravlja še vedno nekoliko prehlajen, saj se še ni povsem pozdravil po bolezni, ki jo je staknil na norveški turneji in ki mu je pobrala kar nekaj moči. “Nekateri so že prišli bolni, nekateri smo zboleli tam. Začelo se je v Planici. Imel sem vročino, zabit nos, kašelj. A zdaj sem se že pozdravil in počutje je precej boljše kot po Norveški,” je povedal Domžalčan in zatrdil, da je pripravljen še na zadnje preizkušnje v sezoni in napad na končno tretje mesto v skupni razvrstitvi.

“Ne glede na to, koliko časa traja sezona, je treba vztrajati do konca. Mogoče je zaradi tega, kar se je zgodilo Dawidu, nekoliko težje. Morda bi si on zaslužil končno uvrstitev med najboljšo trojko. Borim se po najboljših močeh, vendar bomo videli, kako se bodo stvari razpletle. A forma je prava in verjamem, da lahko končam med najboljšo trojico,” je povedal smučarski skaklec

Foto: Guliverimage

Tudi sicer se pri Lanišku celotna sezona vrti okoli številke tri. Poleg tega, da lovi tretje mesto v skupnem seštevku, je bil tretji na novoletni in norveški turneji, Slovenija je tretja v pokalu narodov, tretje mesto pa lahko osvoji tudi v boju za mali kristalni globus v poletih, kjer se bosta za naziv najboljšega letalca udarila Kraft in Granerud. “Očitno mi je številka tri usojena,” je z nasmeškom na obrazu razlagal sogovornik, ki je izpolnil skoraj vse cilje, ki si jih je v zadal v letošnji zimi, zato namerava v Planici le še uživati.