Planica ponuja tudi neobičajen boj

Timi Zajc
Foto: Guliverimage

Glede na formo in rezultate v celotni sezoni bo glavno slovensko orožje na domačem zaključku v Planici Anže Lanišek. A visoke cilje pod Poncami imata tudi Timi Zajc in Domen Prevc, ki bosta z Žabo bila boj za tretje mesto v posebnem seštevku poletov.

Tako Domen Prevc kot Timi Zajc veljata za odlična letalca, oba sta v svoji karieri že osvojila posamične stopničke na letalnici v Planici. Če je prvo ime reprezentance po rezultatih trenutno Anže Lanišek, ki ga od petka do nedelje čaka lov za tretjim mestom v skupnem seštevku sezone, pa bo bosta Zajc in Prevc skupaj z njim tvorila domačo trojico, ki se bori za tretje mesto v seštevku poletov. Tretjega Zajca od petega Laniška loči le 17 točk.

Dobro izhodišče

“Fino bi bilo, ampak tukaj šteje mali kristalni globus. To so cilji in motivacija za naslednje leto. Vem, kje se da stvari izboljšati. Za ta konec sezone bom raje samo užival,” o tem izzivu pod Poncami pravi Prevc, ki je prepričan, da bo najboljši letalec sezone postal Avstrijec Stefan Kraft. “On bo močan. V Vikersundu so mu ocene vzele veliko točk. (Halvor Egner, op. p.) Granerud deluje utrujen, Kraft pa pravi, da na letalnici da na avtopilota in gre.”

Domen Prevc
Foto: Guliverimage

Najmlajši od treh bratov Prevc – Cene bo v soboto končal skakalno kariero, Peter pa zaradi posledic padca na svetovnem prvenstvu ne tekmuje – se veseli najljubših tekem v sezoni, nasmešek na obraz pa bi mu narisale posamične stopničke in uvrstitev na ekipno tekmo.

“V Lahtiju ni bilo realne slike forme. Tuhtal sem, da nisem imel niti enega skoka med kritično točko in velikostjo naprave. Le krajše ali daljše. Vetrovne razmere so bile, kot so bile. Skoki so bili v redu z manjšimi napakami. Ampak za Lahti zelo dobro. Tudi v sezoni pa razen ’kiksa’ na novoletni turneji nisem imel slabših rezultatov, če ni bilo kakšnih drugih dejavnikov. Iz tega se da lepo graditi za naprej, za naslednjo sezono.” Ob tem dodaja, da ima največ rezerv za naslednja leta predvsem pri prenosu hitrosti z mize, pri čemer si želi biti bolj konstanten.

Vse je lažje

Domen je imel, tako kot praktično celotna slovenska reprezentanca, na severu Evrope nekaj težav z zdravjem. To ga je presenetilo, saj je bil nazadnje zares bolan v osnovni šoli. Planiško letalnico dobro pozna. “Vikersund so zdaj pošteno zmanjšali in skakalnico razpotegnili. Ni več taka, kot je bila. Ni več največja, kot govorijo. Zagotovo je pri meni prva Planica, bomo videli letos, kakšne bodo razmere in vreme.”

Nasploh pa se na letalnicah znajde bolje. “Predvsem sem bolj miren in samozavesten. Vem, da tukaj znam skakati, da bo šlo. Tudi če bo kakšen kiks, bom še vedno prišel v drugo serijo. Vse se nalaga eno na drugo. Umirjenost, samozavest … vse to daje dobre rezultate.”

Domen Prevc
Foto: Guliverimage

Glava in telo nista dala

Manj od pričakovanj pa je po treh osvojenih kolajnah na prvenstvu v Planici na Norveškem in Finskem dosegel svetovni prvak z Bloudkove velikanke Timi Zajc. “Več od tega, kar sem dosegel, bi težko. To se mi je na zadnjih tekmah poznalo. Upam, da sem dovolj pripravljen, da bom v Planici letel daleč. Motiv seveda je, saj imaš veliko zadovoljstvo, če tu stojiš na stopničkah.”

Mladenič iz Hramš noče napovedovati svojih uvrstitev, priznava pa, da ga je zmaga na vrhuncu sezone oslabila tako fizično kot psihično. “Na norveški turneji sem bil malo bolan oziroma me je fizično malo ’pobralo’. Do konca sem se pozdravil, zdaj s tem nimam več težav. Nasploh pa me je naslov prvaka kar izpraznil. Vse je prišlo za mano. Utrujenost, težko je bilo. Glava in telo nista dala, da bi lahko skakal na takem nivoju,” je dodal 22-letnik, ki je po domačem šampionatu na posamičnih tekmah zasedel 12., 10., 10., 13., 16., 7. in 7. mesto.

Timi Zajc
Foto: Guliverimage

Za rekord ni prostora

Na vprašanje, kdo bo zmagovalec že omenjenega slovenskega troboja, je Zajc samozavestno odgovoril: “Jaz.” Drugače pa je pri napovedih svetovnega rekorda. “Mislim, da ni mogoče. Zdi se mi, da letalnice niso dovolj globoke. Letalnica v Vikersundu je sicer tista, kjer moraš res leteti. Planiška pa je zelo podobna manjšim skakalnicam, le več hitrosti. Morda je zato malce lažje.”

V lovu na štirideseterico 12 orlov

Ob Zajcu, D. Prevcu in Lanišku bodo danes v kvalifikacijah (ob 10.30 uri, prej še dve seriji za trening) za petkovo tekmo nastopilo še devet Slovencev. To so Lovro Kos, Rok Masle, Žak Mogel, Tilen Bartol, Maksim Bartolj, Matija Vidic, Jernej Presečnik, Rok Oblak in Patrik Vitez, ki bo zamenjal obolelega Žigo Jelarja.

Planica, finale v poletih, spored:

četrtek, 30. marec: 8.00 seriji za trening, 10.30 kvalifikacije

petek, 31. marec: 15.00 posamična tekma

sobota, 1. april: 10.00 ekipna tekma

nedelja, 2. april: 10.00 posamična tekma (najboljših 30 v svetovnem pokalu)