V Planico morda s previsokimi cilji

Nika Križnar Anže Lanišek
Nika Križnar v družbi sovaščana iz Mlake pri Kranju Anžeta Laniška. Foto: Aleš Fevžer

Med peterico smučarskih skakalk, ki bodo v prihodnjem tednu začele z nastopi na domačem svetovnem prvenstvu, je tudi Nika Križnar. Ta se je po nekaj slabših rezultatih s tekem svetovnega pokala umaknila na treninge, pred vrhuncem sezone pa je prepričana, da je storila pravo potezo. V Planico kljub temu odhaja z visokimi cilji.

Na silvestrski turneji je bila po dveh beljaških tretjih mestih najboljša Slovenka, v skupnem seštevku tekmovanja za zlato sovo je zaostala le za Evo Pinkelnig in Norvežanko Anne Odine Stroem. A Nika Križnar vse od takrat ni več stopila na zmagovalni oder.

Vrnitev v klubsko okolje

Na japonski turneji je ohranjala stik s svetovnim vrhom, vse skupaj pa se je začelo podirati v Hinterzartnu, ko se na dveh posamičnih tekmah ni prebila med deseterico. Sodu je dno izbil ponesrečen skok na mešani ekipni tekmi v Willingenu, po katerem je spakirala kovčke in se odpravila domov na treninge.

V teh dneh se na SP v Planici pripravlja s klubskim trenerjem iz SSK Norica Žiri. “Delava v pravo smer. Po moje je bila prava odločitev. Zadnje dni res uživam z njim, res se zabavava in se sprostim. Še kot otrok sem veliko trenirala pri njem, tudi on me zelo dobro pozna. Super je trenirati z njim,” svojo potezo pozdravlja 22-letnica.

Nika Križnar
Foto: Aleš Fevžer

Najprej Urša, nato zaletavanje v zid

Kaj je sploh prineslo težave? Odsotnost dobre prijateljice Urše Bogataj, ki je po padcu na Ljubnem že končala sezono?

“Na zadnjih tekmah njena odsotnost ni vplivala na moje težave. To je vplivalo name v prvih dneh takoj po Ljubnem. Bila sem malo slabe volje. Na Japonskem sem bila tudi sama v sobi. Premlevaš, razmišljaš o tem, kaj se je zgodilo in če je se zares zgodilo. V zadnjem obdobju pa ni bila ona razlog, ampak jaz. Ne moreš iti z glavo skozi zid, moraš se ustaviti pred njim. Bolje je narediti korak nazaj ali pa dva, vzeti zalet in ga preskočiti. Mislim, da sem na pravi poti, da ta zid preskočim in se malo umirim. Težko je, če te glava ne uboga oziroma ni na pravem mestu. Res je težko iti preko sebe, bolje se je bilo osredotočiti na glavne tekme, ki prihajajo,” odkrito spregovori tekmovalka iz Delnic v Poljanski dolini, ki s partnerjem sicer živi na Mlaki pri Kranju.

Nika Križnar Urša Bogataj
Foto: Aleš Fevžer

Manjka ji le še zlato

Zdaj je torej najhujše že prebrodila, z velikim veseljem pa čaka prvenstvo v Planici. “Res sem že nestrpna, komaj čakam, da se vse skupaj začne. Da se sprostim in najdem pravo sebe. In da vidim, če sem naredila pravo potezo, ko sem se odmaknila od svetovnega pokala. S klubskim trenerjem skušam najti pravo sebe, prave skoke, zdaj pa želim to pokazati na tekmah.”

Pod Ponce se odpravlja z visokimi cilji, kot pravi sama, mogoče celo previsokimi. “Morda sem se malo precenila, cilj je bila zlata kolajna, ki mi še edina manjka. V preteklih tekmah sem pokazala nekaj slabših rezultatov in ta zlata kolajna je šla iz glave. Po zadnjih treningih pa se mi je kanček nje spet posvetil v glavi. Z mojega vidika ženski skoki v primerjavi s prejšnjimi leti niso boljši, prej slabši. Zato možnost za zlato obstaja, a moram pri sebi najti sproščenost,” dodaja zgovorna in simpatična Nika.

Nika Križnar
Na SP 2021 v Oberstdorfu je osvojila srebrno kolajno na ekipni tekmi in bron na posamični na veliki skakalnici. Foto: Guliverimage

To je skušala doseči tudi z masažami in terapijami, v tem tednu jo je na valentinovo presenetil fant Aljaž Vodan in skupaj sta obiskala savno. Ker je zadnje tekme izpustila, na njih pa je blestela Ema Klinec, bo Križnar v Planici napadala malce iz ozadja.

“To je pozitivno. Ema je pravo oseba, da vleče ekipo naprej. Sploh po vseh zdravstvenih težavah v preteklih letih. Je oseba na mestu. Sama pa bom napadla, pokazala bom zobe tekmicam,” je prepričana. Od obeh skakalnic v dolini Tamarja ji bolj ustreza srednja, medtem ko večja zanjo predstavlja določeno uganko. “Ne uspem skočiti več kot 125 metrov. Ves čas gledam neko točko in približno tam pristanem. Na manjši se veliko lažje sprostim.”

Navijači so ključni za spektakel

Nika se za razliko od Klinec, Nike Prevc, Maje Vtič in Katre Komar, ki te dni nastopajo v romunskem Rašnovu (zraven je še Ajda Košnjek, ki na SP v Planici ne bo tekmovala), na vrhunec sezone pripravlja na treningih. Tudi ona pa s ponosom gleda na priložnost nastopanja na domačem prvenstvu. “Res sem vesela. Upam, da pride čim več domačih navijačev, ki nas bodo podprli. Mi športniki lahko obljubimo, da se bomo potrudili in dali vse od sebe, navijači pa naj storijo enako. To bo lep spektakel, res komaj čakam, da Planica zaživi.”

Spored ženskih tekem na SP v Planici:

četrtek, 23. februar, 17.00: posamična, srednja skakalnica (HS102)

sobota, 25. februar, 12.15: ekipna, srednja skakalnica (HS102)

nedelja, 26. februar, 17.00: mešana ekipna, srednja skakalnica (HS102)

sreda, 1. marec, 17.30: posamična, velika skakalnica (HS138)

Komentari

Vaš komentar