V Švici se je smejalo Nemcu, še kako pa tudi Lovru Planku

Biatlon 15. Dec 202315:50 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Nemški biatlonec Benedikt Doll je zmagovalec sprinta za svetovni pokal v švicarskem Lenzerheideju. V zadnjem krogu je za sabo zadržal tudi norveškega šampiona Johannesa Thingnesa Boeja, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Rezultat kariere je dosegel Lovro Planko, ki je z ničlo na strelišču zasedel končno deveto mesto.

Za 22-letnega Planka, mladinskega svetovnega podprvaka v sprintu (2019), je bil to daleč najboljši rezultat karieri. Doslej je bil namreč najvišje na posamičnih tekmah na 29. mestu lani v Oberhofu.

V Lenzerheideju, ki bo gostil svetovno prvenstvo leta 2025, mu prizorišče na 1500 metrih nadmorske višini očitno ustreza. Na strelišču je bil nezgrešljiv, po postanku leže je bil 16., po ničli stoje pa je napredoval na osmo mesto. Tudi v teku je bil hiter, do konca izgubil le še eno mesto in končal kot deveti z zaostankom 1:05,1 minute.

Lovro Planko. Foto: Profimedia

Ostala Slovenca nista posegla tako visoko. Jakov Fak je zgrešil tri strele in z zaostankom 2:04,5 minute osvojil tri točke za 38. mesto ter se uvrstil na zasledovalno tekmo. Še eno napako več na strelišču si je privoščil Anton Vidmar in z zaostankom 3:06,1 minute ter 73. mestom ostal brez sobotnega nastopa.

V boju za zmago je bilo pred zadnjim krogom videti, da bo serijski zmagovalec Johannes Thingnes Boe kljub eni strelski napaki pritekel do 76. zmage v karieri. Toda Doll je prednost 4,5 sekunde pred zadnjim krogom ohranil do cilja in slavil peto zmago v karieri ter prvo to sezono.

Tretje mesto je s 36,8 sekunde zaostanka zasedel še en Nemec Philipp Nawrath, s čimer je bil zagotovo zelo zadovoljen trener nemške zasedbe Uroš Velepec. Njegova varovanca Philipp Horn in Johannes Kühn sta bila četrti oziroma šesti.

V skupnem seštevku je vodstvo obdržal Norvežan Tarjei Boe, ki je bil danes 14. Zbral je 317 točk, drugi je zdaj mlajši od bratov Boe s 304. Najboljši Slovenec je zdaj Planko, ki je 29. s 70 točkami. Fak je 32.

V soboto bosta obe zasledovalni preizkušnji, v nedeljo pa prvi tekmi s skupinskim startom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!