Varno okno se je po kratkem odprtju hitro zaprlo

Smučarski skoki 31. Mar 202318:08 0 komentarjev
Planica 2023
Foto: Profimedia

Več kot dvourno čakanje in večkratna prestavljanja niso obrodila sadov. Smučarski skakalci so v Planici ostali brez petkove tekme, ki jo bodo organizatorji z eno serijo skušali pod streho spraviti v soboto pred ekipno tekmo. Vremenska napoved za jutri in v nedeljo je veliko bolj obetavna.

“Že včeraj smo poznali napoved, vedeli smo, da bo ravno v času tekme veter najmočnejši. Vremenska napoved se je uresničila. Res smo skušali izpeljati vsaj eno serijo, začetek smo prestavljali, dokler se je dalo. Tudi glede vidljivosti. Vmes smo imeli celo okno s predskakalci, a prav v tistem trenutku, ko smo imeli možnost tekmo začeti, je spet zapihalo. Veter je bil nestabilen, premočen in iz različnih strani. Enostavno nismo želeli tvegati varnosti tekmovalcev in smo se odločili za prestavitev na jutrišnji dan,” je o razmerah na in ob skakalnici dejal vodja planiškega tekmovanja Aljoša Dolhar.

Jutri se bo program na letalnici pod Poncami tako začel še prej od predvidenega. Ob 8.30 bodo nastopili predskakalci, 15 minut pozneje se bo začela prestavljena posamična tekma z eno serijo in brez poskusne. Po njej bo premora zelo malo, ob 10. uri bo po originalnem sporedu še začetek moštvene tekme z dvema serijama. Šele po vseh tekmovalnih obveznosti bo na sporedu slavnostna podelitev za obe tekmi.

Druge možnosti ni bilo

“Jutri so obeti precej boljši. Enako velja za nedeljo, ko je napoved veliko boljša. Preveč težav ne pričakujemo,” je pripomnil Dolhar. Dodal je, da kljub slabi napovedi – zaradi nestabilnega vremena, televizijskih pravic in transporta navijačev – ni bilo možnosti, da bi se današnja preizkušnja začela že prej. Je pa glede na visoke temperature pred začetkom tekmovalnega tedna zadovoljen s pripravo letalnice.

Planica 2023
Vreme tokrat ni dopuščalo izvedbe skakalne tekme v sicer lepo zapolnjeni Planici. Foto: Sportklub

Skakalci so profesionalci

Zelo podobne besede je predstavnikom medijev namenil tudi direktor svetovnega pokala Sandro Pertile.

“Veter je bil enostavno premočan. Poskušali smo izpeljati tekmo, a ni šlo. Že več dni smo vedeli, da bo prav petkova tekma za nas največji izziv. Na začetku dneva smo bili precej pesimistični, nato smo začetek večkrat prestavili. Ko smo morali sprejeti odločitev, ali začnemo ob 17. uri ali tekmovanje odpovemo, so se razmere izboljšale. Izpeljali smo tehnični uvod s predskakalci. A nato ni bilo možnosti,” je dejal Italijan. Ker ob letalnici ni luči, je bila to zadnja ura, ko bi se tekma lahko začela, saj je bila vidljivost zaradi oblakov še slabša.

Sandro Pertile
Sandro Pertile. Foto: Guliverimage

Kako velik izziv bo za organizatorje izpeljati dve tekmi v enem dnevu? “To smo v preteklosti že storili. Pričakujem, da to za tekmovalce ne bo problem. Najboljši na prvi tekmi bodo svoje uspehe proslavili šele po ekipni preizkušnji, a ne verjamem, da bo to problem. So profesionalci, zavedajo se, da bodo razmere jutri bolj varne,” je še dodal Italijan.

Pri Smučarski zvezi Slovenije so zelo hitro pojasnili, kako je z imetniki vstopnic za petek, 31. marec, ki so na prizorišču ostali brez tekme.

  • Imetniki rednih vstopnic za stojišča si lahko tekmovanje v Planici ogledajo v nedeljo, 2. aprila, ali prejmejo povrnjeno kupnino na prodajnem mestu, kjer so kupili vstopnico. Vstopnica bo veljala tudi v nedeljo.
  • Imetniki vstopnic za tribuno prejmejo povrnjeno kupnino na prodajnem mestu, kjer so kupili vstopnico.
  • Vsi, ki so vstopnice kupili na prizorišču, naj se za informacije obrnejo na elektronski naslov [email protected] ali na [email protected].

Planica, finale v poletih, spored:

sobota, 1. april: 8.45 posamična tekma (ena serija), 10.00 ekipna tekma (dve seriji)

nedelja, 2. april: 10.00 posamična tekma (najboljših 30 v svetovnem pokalu)