Velika sprememba za norveške smučarske skoke

Smučarski skoki 15. Jan 202413:30 > 13:33 0 komentarjev
Clas Brede Bråthen.
Foto: Profimedia

Po 20 letih kot športni direktor norveške smučarske skakalne reprezentance se s položaja umika Clas Brede Brathen. Svojo odločitev je razkril konec tedna na novinarski konferenci v Oslu, ker ima tri mesece odpovednega roka, pa bo na funkciji ostal do konca zimske sezone.

“Dovolj je dovolj. Nimam več pravih orodij, zmanjkalo mi kamnov, ki bi jih lahko obrnil,” je svoje slovo na novinarski konferenci ekspresivno pojasnjeval Clas Brede Brathen. Nekdanji smučarski skakalec, ki je v svetovnem pokalu enkrat stal na stopničkah (3. mesto v Saporu v sezoni 1988/89) je že vse od leta 2004 vodja, menedžer oziroma športni direktor norveških smučarskih skokov. Svoje delo je za kratko prekinil le leta 2011 v času domačega nordijskega prvenstva v Oslu, svoje delo pa je torej opravljal slabih 20 let.

Ob prihodu je svojim sodelavcem predstavil vizijo, po kateri si je želel, da bi Norveška znova postala najpomembnejša skakalna velesila na svetu. Visoki cilji so se izpolnili, Norvežani so v času njegovega vodenja 105-krat zmagali na tekmah svetovnega pokala, osvojili 12 zlatih kolajn na svetovnih prvenstvih (nordijskih in v poletih) ter dve zlati olimpijski kolajni (2006 in 2018). Dvakrat so bili najboljši tudi na novoletni turneji štirih skakalnic.

Foto: Brathen (povsem desno) ob ekipni zmagi Norvežanov v Oberstdorfu 2009. Foto: Guliverimage

Zdaj pa se skupna zgodba končuje. Kot je pojasnil Brathen, predvsem zato, ker čuti, da stoji na poti nadaljnjega napredka norveških skokov. “Ponosen sem, da niso zgolj posamezniki prinesli slave naši državi, ampak smo to storili skupaj, kot ekipa. A bojim se, da je ta čas minil. Trenutni ekonomski model Norveške smučarske zveze pomeni, da naši skakalci niso zgolj ’oropani’ vrednot, ki jih gojijo, ampak so ’oropani’ tudi priložnosti, da ohranjajo konkurenčnost v mednarodni skupnosti,” se je razgovoril o glavnih razlogih za odhod.

“Poskusil sem vse, kar sem lahko. Sestankovali smo, pisal sem jim, velikokrat sem se z njimi znašel v debatah. Toda … Ne zapuščam skokov, pač pa zapuščam norveško smučarsko zvezo. Ni dobro, da bi nadaljeval s svojim delom še naprej,” je povedal. Svoje delo bo zaključil po poletih v Vikersundu, kjer se bo v drugi polovici marca končala ženska sezona svetovnega pokala, moški pa se bodo podali le še na finale v Planici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!